Kremlinul nu este pregătit în acest sens şi nu analizează plângeri de la Statele Unite cu privire la felul în care Rusia îşi desfăşoară trupele pe propriul teritoriu, declară un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, informează news.ro.
"Mai înante de toate, noi nu suntem pregătiţi şi nu vom analiza plâgeri cu privire la felul în care ne deplasăm forţele (armate) pe teritoriul ţării noastre. Acesta este dreptul nostru suveran şi nu intenţionăm să-l discutăm cu nimeni", a răspuns el când a fost întrebat despre informaţii potrivit cărora Rusia continuă să trimită trupe la frontiera cu Ucraina.
Peskov a reiterat că ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu i-a raportat preşedintelui rus Vladimir Putin că "anumite faze ale exerciţiilor din regiuni adiacente frontierei cu Ucraina, în Crimeea, se apropie de sfârşit".
El precizează că, pe măsură ce aceste exercţii militare se încheie, unităţile militare care participă la ele încep să se întoarcă în bazele lor militare permamente.
Acest proces a început deja, subliniază Peskov.
"Acesta este un proces îndelungat. Este clar că contingenetul de la manevre, de la exerciţiu, s-a format timp de multe săptămâni şi, bineînţeles, este imposbil să se retragă într-o singură zi", declară Peskov.
Aceste trupe "nu se pot ridica în aer şi zbura de acolo toate dintr-o dată", ironizează el.
Acest proces necesită timp, iar Ministerul rus al Apărării are un program precis al întoarcerii unităţilor militare în bazele lor, a subliniat Peskov.
"Aşadar, în acest caz, acestea sunt, ca întotdeauna, acuzaţii absolut lipsite de fundament", a conchis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la acuzaţii americane cu privire la o consolidare a forţelor ruse comasate la frontiera cu Ucraina, şi nu o retragere.
Occidentul este îngrijorat de săptămâni de zile de riscul unui atac în Ucraina al Rusiei, pe care o acuză de comasarea a peste 100.000 de militari la frontiera ucraineană.
Moscova dezminte orice plan de invazie a Ucrainei.