Putin ridică războiul la scară mondială, prin adoptarea succesivă, în ultimul an, a unor norme legale (vezi aici) care atribuie intervenţiei militare ruseşti două noi funcţii:
A. Să adauge agresiunii armate scopul combaterii ideologiilor occidentale, ca să-şi alinieze întreaga mişcare antiglobalistă din lume şi să-şi racoleze adepţi, indiferent de naţionalitate;
B. Să poată încorpora în Federaţia Rusă oricare parte a unei ţări (sau oricare ţară cucerită), aflată în oricare punct al Planetei.
Vladimir Putin a declarat, în 5 octombrie 2023, la Forumul Valdai de la Soci: "Criza din Ucraina nu este un conflict teritorial", ci este "despre principiile care stau la baza noii ordini internaţionale". Declaraţia vrea să semnaleze intenţia ca Rusia să treacă de la jefuirea unei ţări vecine la o revoluţie globală.
• Definiţia noţiunii de "cetăţean rus": cetăţean antiglobalist
Decretul de acum câteva zile (19 august 2024) privind acordarea dreptului de şedere în Rusia pentru cetăţenii străini care se opun ideologiilor occidentale reflectă o extindere a conceptului de "rus" dincolo de criterii strict etnice sau naţionale, incluzând persoane care se aliniază cu valorile politice şi ideologice promovate de Rusia.
Rusia nu mai este numele unei ţări, ci al unei ideologii.
Definiţia noţiunii de "rus" nu mai este doar etnică sau naţională, ci este de natură politică.
Rus, adică anti-globalist.
Decretul nu menţionează explicit că politica rusă este antiglobalistă, dar foloseşte termeni precum "ideologie neoliberală distructivă" şi "valori tradiţionale spirituale şi morale ruseşti" ca să descrie cadrul în care oferă drept de şedere cetăţenilor străini care se opun ideologiilor din ţările lor de origine.
Limbajul reflectă poziţionarea oficială a Rusiei împotriva anumitor aspecte ale globalizării, în special a celor asociate cu neoliberalismul occidental.
Se naşte, totuşi, o întrebare logică: dacă există o identitate între noţiunile de "antiglobalism" şi "rus", atunci ruşii globalişti ar trebui să-şi piardă cetăţenia?
Întrebarea nu are alt rost decât să evidenţieze că legislaţia rusă a simplificat problema până la incoerenţă.
• Antiglobalismul: 30-40% din cuprinderea mişcărilor politice din lume
Antiglobalismul reprezintă o mişcare politică largă ce se opune anumitor aspecte ale globalizării, în special acelora legate de economia neoliberală, influenţa corporaţiilor transnaţionale şi dominaţia exercitată de instituţiile globale.
În ciuda variaţiilor regionale şi ideologice semnificative, mişcările antiglobaliste, luate ca întreg, au câştigat o pondere considerabilă, de aproximativ 30-40% în cuprinderea mişcărilor politice din lume.
1.Mişcările de stânga radicală:
2.Mişcările naţionaliste şi suveraniste:
3.Mişcările anti-imperialiste şi anticoloniale:
4.Mişcările populiste:
5.Mişcările religioase conservatoare:
• Diferenţe între revoluţie, tâlhărie şi terorism
Deşi împărtăşesc o critică comună a globalizării, mişcările acestea prezintă motive şi obiective care pot varia semnificativ, de la stânga radicală la dreapta naţionalistă, ceea ce stârneşte îndoieli că ar putea fi coordonate în acţiuni unitare.
Unele se concentrează pe protejarea mediului şi drepturilor sociale, altele pe suveranitatea naţională şi protecţionism, iar altele pe rezistenţa la influenţa culturală şi politică a Occidentului.
Moscova se afişează în fruntea antiglobalismului şi încearcă să-şi extindă baza populară printre cei nemulţumiţi de ordinea mondială actuală, dar, faţă de această imagine, realitatea prezintă două diferenţe majore:
a) Rusia este interesată, de fapt, să-şi recupereze statutul de lider mondial, pe care şi l-a pierdut când lagărul socialist s-a dezmembrat, Uniunea Sovietică s-a desfiinţat şi şi-a dovedit nevolnicia în competiţia economică planetară;
b) Nemulţumiţii de pretutindeni care clamează intenţii antiglobaliste, ecranează mase populare pauperizate, pentru care subtilităţile politice sunt simple mofturi; de îndată ce se escaladează un conflict, ele sunt interesate de simpla anarhie, fără de care tâlhăria este pedepsită.
Şansele ca un conducător mincinos să transforme tâlhăria în revoluţie sunt, teoretic, plăpânde.
În schimb, racolarea de adepţi în ţările inamice are potenţialul să creeze o reţea de persoane loiale Rusiei, care ar putea fi utilizate în diverse moduri în conflictele internaţionale.
Nimic nu împiedică organizarea lor în celule teroriste, în timpul stagiului de pregătire în Rusia din intervalul necesar şederii acolo ca să primească cetăţenia rusă (decretul nu menţionează că este obligatoriu să locuiască acolo pe termen lung).
• Graniţele Rusiei nu au nicio limită
Membri ai grupurilor etnice sau naţionale din alte state, care primesc cetăţenia rusă, pot fi consideraţi de Moscova ca fiind "ruşi", ceea ce ar putea duce la complicaţii politice şi teritoriale.
De exemplu, în regiunile Donbas (Doneţk şi Luhansk) din estul Ucrainei, Rusia a sprijinit grupurile separatiste proruse care au proclamat republici independente în 2014.
Rusia a început să ofere cetăţenie rusă locuitorilor din aceste regiuni începând cu 2019, în cadrul unui proces rapid şi simplificat.
În 2022, Rusia a folosit oficial prezenţa cetăţenilor ruşi şi a etnicilor ruşi din Donbas ca motiv pentru lansarea "operaţiunii militare speciale" împotriva Ucrainei, pe care Kremlinul a susţinut că o desfăşoară pentru a proteja populaţia rusofonă de "genocid".
Este un model de acţiune.
În cadrul legislaţiei ruse recente, există posibilitatea ca membri ai unor grupuri etnice sau naţionale din alte state să fie consideraţi "ruşi" dacă îndeplinesc anumite criterii legate de identitatea culturală, lingvistică sau ideologică.
Este o strategie mai largă de expansiune a sferei de influenţă ruseşti şi de consolidare a unei identităţi naţionale care transcende graniţele tradiţionale, originea naţională şi chiar limba rusă (care nu este considerată o condiţie necesară, ci doar suficientă). Şi întrucât legislaţia acordării cetăţeniei ruse nu este restrânsă la teritorii învecinate, rezultă că tactica rusească folosită la anexarea Donbasului este aplicabilă oriunde în lume.
În timpul unei ceremonii de premiere pentru elevi la geografie, transmisă la televiziune în anul 2016, Vladimir Putin a întrebat un băiat de nouă ani unde se termină graniţa Rusiei, iar băiatul a răspuns "la Strâmtoarea Bering".
Putin a replicat: "Graniţa Rusiei nu se termină nicăieri".
Apoi a spus că glumeşte.
Ei bine, minţea.
Nu a glumit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 06:40)
Un popor de bețivani, mici și Săracii.
Fac civilizație cu tunu, condus de un nebun
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 09:45)
Corect, doar ca Putin nu e analfabet ca tine, adică prost.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2024, 12:00)
Putin nu e analfabet, dar e criminal.
Prefer analfabetii. Dauneaza mult mai putin mediului inconjurator.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2024, 12:11)
Atât poți pricepe! Cu cei ca tine suntem unde suntem...SI EVIDENT, NE MERITAM SOARTA!
2. Da
(mesaj trimis de Oarecare în data de 23.08.2024, 07:11)
Plecând de la această logică perfectă, hai să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă unui stat occidental ("globalist", cu ideologie neomarxista sau neoliberala - cam tot aia e - și cu limba oficială de vastă circulație internațională) i s-ar nazari să acorde cetățenie în mod similar.
S-ar buluci lumea să devină vajnici cetățeni americani, englezi, francezi sau mai știu eu ce. Puțin le-ar pasa de ideologia "distructiva" a statului respectiv.
Mi-o închipui pe extremista de stânga Matahala Harris clamand peste 4 ani: Granița SUA nu se termină nicăieri:)
Barem să se simplifice rapid lucrurile că tot se spune că lumea a devenit un sat planetar. Bine, populat de găști diferite.
Și visul lui John Lennon din al său cântec "Imagine" ar deveni realitate.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 23.08.2024, 07:46)
Discursul corporatist, patrician, din 2007 era vers din Lennon... să piară granițele. Putler l-a îngropat, statele naționale se dovedesc esențiale pt apărarea societății civilizate. Maniacii hoției și crimei sunt așezați la locul lor, în inima Siberiei
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2024, 12:10)
Hai sa ne imaginam ca putin este corect si acorda cetatenie rusa antiglobalistillor si libertatea de a renunta la cetatenie rusilor care vor globalism (ca sa fie echitate si paritate la masuri), ca sa ne lanurim concret ce vrea onenirea.
In acest caz Rusia ar ramane numai cu putin si camarila.
Pe-asta nu ti-ai imaginat-o si de-asta esti un oarecare trol si nicidecum un oarecare liber.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 08:55)
Daca nu incepea cu Putin , era mai bine , s-a dus tot farmecul ....
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 09:21)
Am intalnit antiglobalisti care sunt fanatici putinisti, toti au o doaga sarita. Puțin mai are un pic si face apoplexie, sper ca poporul rus sa se trezească din beție și să își desemnezeniste oameni normali la cap care sa ii conduca.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 09:47)
Știi ca ai o problema, nu? Dacă nu...e grav!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 13:39)
Ei , si tu acuma , chiar ai vrea sa stie ?
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 14:09)
Si ce-ai tu de-aici? E gravul tau? E gravul familiei si-al vecinilor. Noi suntem cu caravana, pot latra cainii de la 4. cat vor!
5. Conflictul dintre burghezie si mosierime
(mesaj trimis de The Brute în data de 23.08.2024, 09:31)
Este und alt model pe scara locala de a se impotrivi unei doctrine prin care drepturi sau privilegii din trecut ale unei clase obstructioneaza dorinta de imbogatire a unei formatiuni in proces de coagulare. Vestita ordonanta de conducere a companiilor pe prinzipiell de transparenta a fost necesara pentru a prelua fraiele administrarii din cercul exklusivst local, dand sentimentul unui comunism Managerial . Ce a urmat e elocvent privit prin Prisma fondului proprietatea, la una din sedinte Administratorul plangandu se ca asa sedinta lunga n a mai trait
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 09:57)
...fenomenul nu este unic ... curenta administratie americana practica vizibil o politica a granitelor deschise ... probabil pentru a modifica demografia electorala ... de altfel imigrantii pot fi incorporati sub promisiunea unor drepturi (ex. cetatenie, asigurari, facilitati financiare) ... in alta ordine de idei, atat in afganistan cat si in iraq america a folosit extensiv armate private ... iar in siria a declarat anumiti "insurgenti" ca fiind "prietenosi" ... ma gandesc ca rusia nu este "antiglobalista", brics,sco samd. o dovedeste ... ci asistam la doua viziuni concurente asupra globalizarii ... desigur actiunile rusiei din ultimii doi ani jumate o fac vizibila ... dar sa nu uitam china, care are deschise sectii de politie pe teritoriul altor state ...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 21:28)
curenta? folosiți google translate la Tiraspol?
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 22:02)
Asta-i încercare de ironie?
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 22:06)
... v-ar fi multumit mai mult daca "traduceam" fluida administratie?! ... sincer! cine conduce america?! ... deja am spus ca nu cred in democratie - multiplica birocratia ... ceea ce contrazice idea de neoliberalism ... pentru care am spus: cred in imperiu - care imi apapre neoliberal ... adica stat minimal si administrare privata!!! raspundere deplina!!! ... personal prefer globalismul occidental ... atata timp cat nu devine comunistoid ...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 10:40)
Din păcate Rusia este puternica , are excedent de Energie și Hrană . Poate găsi oricând forță de muncă ieftină din Asia
Iranul este de asemenea , daca nu excedentar, măcar autarhic la capitol Hrana și excedentar la Energie, plus demografic tânăr.
Rusia și Iranul nu au fost nicicând în istoria lor Intr o poziție mai favorabilă! (Știu că sună un paradox, dar așa e)
Problema e că cele două țări, plus China, au conștientizat asta și nu se lasă păcăliți de Occidentul care tot tipărește bani de un deceniu .
Își vor cere partea lor de influență.
Sa ne gândim doar la banii sud africani investiți în Ro
Aceia sunt bani rusești..
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 10:44)
Aș adăuga că Occidentul poate dezmembra parțial această alianță.
De ex daca Rusia ar dori înlocuirea actualului regim din Iran cu unul pro occidental sunat primi la schimb nu doar Ucraina ci o și mai mare influență în estul Europei și restul ei
O Românie de Aur de ex. Cu Aur la guvernare
Cu investiții și mai mari din Africa de Sud sau ...Cipru
Ar fi moral așa troc a la Ialta?
Pentru pacea lumii da, pentru noi nu
Omul e sub vremi, cum știm
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 14:42)
Tari mici ?! Păi Danemarca e cat București, Belgia la fel. Oamenii ăia muncesc și sunt responsabili, au cultură banului, nu visează cai verzi pe pereți. Fără UE care România nu avea nicio șansă. Umblau și acum câinii pe bulevard . Circulația banilor liber prin globalizare aduce prosperitate. Ca aia nu bagă banii într-o țară nesigură . S-a trezit naționalismul în noi dar nu știm granițele bine.
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 21:28)
Băutura distruge neuronul.
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 22:08)
Povestea asta a functionat cat timp au avut sute de ani de pace și colonii de jefuit. Acum situația s-a schimbat și v.a scapa.de sub control.chestiune.de.timp.
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2024, 10:03)
Sovieticii tăi fură și din regiunea evacuată. Motherland n-are niciun sens, furatul e în sânge!
Rușii în loc să fure din colonii, că până în 90, se fură singuri. : pare să fie un proces de durată. :
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 15:07)
de acord cu ce s-a scris pe aici, doar citind comentariile iti dai seama ca a e plin de putleristi pe aici, chiar rusi fara granite le putem spune , dar o mica observatie, pe care o tin minte de la ora de istorie(restul am uitat aproape tot ):
toate revolutiile au fost precedate de crize economice. toate. inclusiv revolutia din anii 89-90. de foameee. da si problemele cu drepturile omului cu libertatea cu dictatura. dar economic, pfff. praf.
azi , la fel. am auzit ceva inainte de 2019 ,de antiglobalism? de suveranism? de putinism? de toate bullshiturile pe care le auzim acum, woke ism si etc? nope. te uitai la Corneliu Vadim Tudor si te gandeai ca iar nu si-a luat medicamentele. acum? ceva nomal.
atat am avut de adaugat. concluzii trage fiecare. dc vrea.
a mea ar fi, suntem in ~1929 din nou, urmeaza anii 30 in lume. apropo, in anii 20 a mai fost politica America first, da chiar asa se numea si la fel izolationism economic, politic si antimigratie. Ce a urmat, razboi economic , tarife toate tarile puneau tarife unele la altele, initial avant economic, alergatul in gol deasupra prapastiei si apoi inevitabilul privit in jos. continuarea o stim, comunism sau fascism, razboi, hitler, stalin etc.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 18:57)
Este doar o iluzie ceea ce face Putin .
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 19:20)
ce face putin e dezbina si cucereste. nu i-a iesit pana acum, toata lumea care nu e cu putin s-a coalizat impotriva putleristilor, extrema dreapa si "struto camilele pro democratie" au castigat, in franta, la noi etc. poate mai la limita poate mai detasat dar au castigat. urmeaza US unde la fel democrati se aliaza cu republicani anti trump, cu independenti , pt democratie. sa vedem.
dc situatia economica se inrautateste, bye bye democratie. poate si bye proprietate privata. altfel cum "salvezi tara"?
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2024, 01:22)
poate dar e o iluzie costisitoare
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 20:17)
Putin face ce face fiindca nu a invatat nimic din istorie,am inteles ca a golanit pe maidane daca nu ar fi fost comunistii nici nu am fi auzit de el(si ce bine ar fi fost!) .Este posibil sa cucereasca tari sau teritorii pe ici,pe colo dar nu le poate stapani!Toate marile imperii s-au destramat de-a lungul timpului printre care si Imperiul Tarist si URSS-ul său.Cat de ipocriti sunt dictatorii astia, isca razboaie cica pentru o cauza buna dar in realitate totul se rezuma la furt ,talharie,crima!
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 21:56)
Așa fac toate imperiile, poate mai nuanțat, sau cu alte metode. Cel mai ieftin atac este cu nemulțumiți sau cointeresati din interior. Le poți oferi sprijin financiar, material, moral, ideologic, sau recunoașterea unor merite. Nu implica responsabilitate și sunt dispensabili in clipa următoare. In țările sărace poți face minuni cu 1-2 milioane de dolari anual, mărunțiș. Așa a început și la noi in 1990 cu ONG-urile finanțate din exterior.
12. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2024, 11:30)
putin nu are nici macar teleguta daramite scara mondiala .
13. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2024, 11:58)
In 1953 s-a facut pacea intre Coreea de nord si Coreea de sud. De atunci Coreea de nord e sub influenta ruseasca si chineza, iar Coreea de Sud sub influenta americana.
Rezultatul dupa 70 de ani, Coreea de sud, una din primele 20 de tari din lume dupa PIB
Coreea de Nord, dictatura, lagare de concentrare, nu exista internet in tara, nu e presa straina, nu libertate, nu prosperitate, chiar foamete.
Ucrainienii stiu ce inseamna sovietul, prea bine. Au gustat din libertate, au inceput sa guste din prosperitate, si mai bine mor decat sa mearga inapoi la soviet.
Asa si eu, am trait primii ani din viata pe vremea sovietului in Romania. De-asta, acum pun stampila oriunde vad cu ochii, in afara de soviet.mergem inainte. Am iesit din gropa,dar sunt unii care vor sa ne traga inapoi in ea.
13.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2024, 17:29)
de la zero datorii in '90, acum avem datorii de 178 miliarde euro. De unde le platim cand Romania a devenit colonie a occidentului ?
13.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2024, 17:47)
Care prosperitate in Ukraina ? Statul care isi aniverseaza azi indepedanta inca inainte de a incepe conflictul cu Rusia a fost un stat mafiotizat cu oligarhi ce au jefuit potentialul economic al tarii, cu un grad ce coruptie
total. Presedintii care s-au perindat unii cu simpatii in Rusia altii declarativ cu vestul s-au imbogatit si au dus tara in ruina.
13.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2024, 20:26)
Care e groapa? Uită-te mai bine.
13.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2024, 09:11)
Groapa e orice loc unde romanii n-ar emigra decat cu forta. nici comentatorii de pe aici. exemple, sovietul, iran, coreea de nord.
Milioane de romani au plecat, traiesc si mai pleca in vest, unul nu a plecat in soviet. poftim raspunsul, pe care il stiati deja.
Asa era pe vremea odiosului . "Noi stim ca mintim, ei stiu ca noi mintim , noi stim ca ei stiu ca mintim, dar mintim in continuare". Propaganda KGB ista e puternica in unii.
13.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2024, 10:53)
Modelul sovietic e groapa. Lagăr. Mergi la Moscova și delectează-te cât vrei!
14. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2024, 17:08)
Putin face foarte bine ceea ce face pentru ca raspunde unei agresiuni in cele din urma recunoscute si declarate a occidentului NATO (adica SUA).
14.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 14)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2024, 20:48)
:)))
Mai sunteti?