PUZ-UL PENTRU STRĂMUTAREA HALEI MATACHE - DEZBĂTUT LA PRIMĂRIA CAPITALEI Nicuşor Dan merge din nou în Instanţă cu Hala Matache

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 26 martie 2013

Nicuşor Dan merge din nou în Instanţă cu Hala Matache

UPDATE 10:36: Au început demolările la Hala Matache

Autorităţile au început demolarea Halei Matache, aseară, în jurul orei 22:00, sub ochii ONG-iştilor care au pichetat iniţierea lucrărilor, susţinând că nu a fost emisă autorizaţia necesară.

Primaria Capitalei precizează că lucrările de demontare a Halei Matache, începute luni seară, au autorizaţia eliberată conform legii, monumentul urmând să fie reconstruit, folosind elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu, pe un amplasament din apropiere, conform unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti.

"Astfel, pentru proiectul de desfacere s-a eliberat în condiţiile legii autorizaţia de dezmembrare, în vederea executării lucrărilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei "Matache Macelaru". Restaurarea, recondiţionarea şi depozitarea acestora se vor face în condiţii optime în vederea reconstruirii pe un amplasament adiacent", se precizează în comunicat.

Operaţiunea are loc în prezenţa unui expert restaurator, atestat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului National, în domeniul restaurării structurilor metalice, conform prevederilor exprese ale legii.

---

Gheorhe Pătraşcu, arhitect şef PMB: "Acest şantier trebuie închis"

Hala Matache va ajunge din nou în Instanţă, ca obiect al unui dosar pe care Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", intenţionează să-l depună în Instanţă.

Domnia sa a anunţat, ieri, în cadrul dezbaterii publice care a avut loc la Primăria Capitalei pe marginea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de strămutare a Halei Matache, că va ataca în judecată acest PUZ.

Irina Zamfirescu, din cadrul asociaţiei citate, ne-a declarat: "Cu ocazia acestei dezbateri, am aflat şi noi că nu există un aviz al Ministerului Culturii pentru demolarea Halei. Ceea ce are primăria este un aviz pentru reconstruirea monumentului în spatele locaţiei unde este acum clădirea. Nu ni s-a răspuns la întrebările pe această temă şi nici nu am fost lăsaţi să fotografiem avizul".

Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Primăriei Municipiului Bucureşti, ne-a spus, recent, că avizul pentru strămutarea monumentului istoric, în vederea construirii diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus a fost votat de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. Potrivit lui Gheorghe Pătraşcu, avizul a fost emis încă de acum circa un an şi jumătate, la începutul lunii trecute Comisia votând pentru menţinerea acestui aviz.

Arhitectul şef al Primăriei Bucureşti consideră că şantierul din zona Matache trebuie închis.

"Este un şantier care trebuie închis", ne-a spus, ieri, domnia sa, adăugând că, în urma dezbaterii, va fi întocmit un proces verbal care urmează să fie supus analizei Consiliului General al Capitalei, luna viitoare.

PUZ-ul supus dezbaterii are în vedere trei tronsoane: Strada Berzei - Calea Griviţei - Strada Atelierului - Strada Cameliei; Strada Berzei - Strada Mircea Vulcănescu - Bulevardul Dinicu Golescu şi Strada Berzei - Strada Mircea Vulcănescu - Strada Baldovin Pârcălabu - Strada Cameliei.

Printre altele, acest PUZ prevede demolarea şi mutarea mai în spate a Halei Matache, locaţia precisă fiind stabilită în cadrul unui concurs de arhitectură.

Recent, în jurul Halei Matache a fost construit un zid înalt de circa patru metri, realizat din stâlpi metalici şi din panourile din beton care susţineau şinele de tramvai, în vederea protejării monumentului istoric, după cum ne-au spus autorităţile.

Acestea subliniază că, indiferent de soluţia adoptată, inacţiunea în continuarea demersurilor va conduce la degradarea sistematică a zonei protejate şi a zonei centrale.

Fiind unul dintre proiectele Municipiului Bucureşti care a creat o serie de controverse, ajungând în instanţă, în urma neînţelegerilor dintre instituţiile statului şi organizaţiile non-guvernamentale, bulevardul presupune o investiţie aproximativă de aproape 650 milioane de lei, din care partea de construcţii şi montaj reprezintă 180 de milioane de lei.

Lungimea bulevardului va depăşi 2 km, conform proiectului, lucrarea fiind împărţită în trei tronsoane: Piaţa Victoriei-Occidentului, Occidentului-Dinicu Golescu şi Dinicu Golescu-Calea Plevnei.

"Este a 15-a dezbatere publică la care particip pe această temă şi la care nu se întâmplă nimic, a devenit o simplă formalitate", ne-a spus Nicuşor Dan.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca ai stii cata cerneala a curs pentru hala piata unirii.....si astazi cine mai are nevoe de ea? ai dreptate dar viata merge inainte si fara noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb