În ciuda condiţiilor economice dificile, 59% dintre managerii de proiecte de investiţii din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă la o creştere a valorii acestor proiecte în următoarele 12 luni, potrivit rezultatelor primei ediţii a raportului PwC Delivering capital projects in CEE/CIS (Realizarea proiectelor de investiţii in CEE/CIS) prezentate de Dennis Nally, Preşedintele PricewaterhouseCoopers International, în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Saint Petersburg, din 21 iunie 2013.
Managementul riscurilor şi performanţa financiară sunt două dintre cele mai des amintite provocări pentru proiectele de investiţii. 78% dintre respondenţi au avut întârzieri faţă de calendarul proiectelor din ultimele 12 luni şi 52% au avut depăşiri ale costurilor. Aceleaşi două aspecte au fost identificate şi în raportul PwC Proiecte de investiţii şi infrastructură în Orientul Mijlociu, realizat la finalul anului 2012, se mai arată în raport.
"Optimismul privind cheltuielile de investiţii domină toate industriile, în special cea energetică, minieră şi de utilităţi, precum şi sectorul de infrastructură de transport şi logistică. Cu toate acestea, există şi diferenţe notabile în regiune. Respondenţii din Rusia şi Polonia, ţări în care se derulează proiecte majore de infrastructură, sunt cei mai optimişti, în timp ce omologii lor din Republica Cehă sau din Ungaria, care încă se confruntă cu impactul crizei economice, au aşteptări mai temperate", mai arată rezultatele raportului.
Ruxandra Chiriţă, Senior Manager, Capital Projects & Infrastructure, PwC România şi Moldova, a declarat: "În ceea ce priveşte România, autorităţile s-au angajat într-un proces accelerat de modificare a cadrului legislativ dedicat proiectelor majore de investiţii pentru care se urmăreşte implicarea sectorului privat. Aceasta creează premisele unei mai bune structurări a proiectelor de PPP, ceea ce poate stimula interesul investitorilor".