Avertisment ONU: Secetele şi inundaţiile extreme, semnale ale schimbărilor climatice

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional #Mediu / 9 octombrie 2024

Avertisment ONU: Secetele şi inundaţiile extreme, semnale ale schimbărilor climatice

English Version

Secetele intense şi inundaţiile extreme care devin din ce în ce mai frecvente pe glob sunt un "preludiu" al evoluţiilor viitoare în contextul schimbărilor climatice, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) într-un raport recent, transmis de AFP. Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), apele planetei au înregistrat anul trecut cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii. Secretara generală a OMM, Celeste Saulo, a subliniat într-un comunicat că schimbările climatice perturbă grav ciclul apei, făcându-l mai imprevizibil. Ea a avertizat asupra intensificării precipitaţiilor, a inundaţiilor şi secetelor extreme, care au impact devastator asupra ecosistemelor, economiilor şi vieţilor omeneşti.

Un an record privind creşterea temperaturilor şi efectele hidrologice

Anul 2023 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată, iar lipsa de precipitaţii a dus la secete prelungite, în timp ce, paradoxal, numărul inundaţiilor a crescut semnificativ. Schimbările climatice cauzate de activitatea umană, combinate cu tranziţia de la fenomenul La Niña la El Niño, au amplificat aceste evenimente extreme. OMM avertizează că o atmosferă mai caldă poate reţine mai multă umiditate, ceea ce creşte riscul precipitaţiilor abundente. În acelaşi timp, evaporarea accelerată şi uscarea solurilor intensifică seceta. Aceasta duce la o situaţie tot mai critică, în care apa este fie prea multă, fie insuficientă.

Impactul global asupra resurselor de apă şi al gheţarilor

Potrivit ONU, în prezent, aproximativ 3,6 miliarde de oameni au acces limitat la apă cel puţin o lună pe an, iar până în 2050, acest număr ar putea creşte la peste 5 miliarde. Raportul arată că aproape 50% dintre cursurile de apă de pe glob au avut un debit sub nivelul normal în 2022, ceea ce accentuează criza resurselor de apă. Gheţarii sunt şi ei grav afectaţi de încălzirea globală, pierzând peste 600 gigatone de apă între septembrie 2022 şi august 2023, cea mai mare pierdere din ultimii 50 de ani. Topirea gheţarilor reprezintă o ameninţare majoră pentru securitatea apei pe termen lung pentru milioane de oameni. OMM solicită măsuri urgente pentru gestionarea crizei apei, inclusiv îmbunătăţirea sistemelor de avertizare timpurie şi a colectării datelor despre resursele de apă, pentru a preveni o criză şi mai gravă.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Daca ingropam codoiul in pamant scapam si de seceta si de inundatii.ramanem doar cu onu si ursula.

    1. “Codoiul” era ingropat in pamant, voi astia cu hidrocarburile “ieftine” l-ati “dezgropat”:-)

      Greto,cauta-ti servici,mergi si tu la munca si lasa povestile.ps: in vara asta in BV erau 36 de grade ziua si 18 grade noaptea.asta da efect de sera!

      Si in pestera Scarisoara cat era temperatura:-)?

      Nu stiu,ca n-am intrat.din cauza schimbarilor climatice erau si acolo uragane si ghetari topiti.

    sa explice ONU de ce in ariile unde s-au inregistrat inundatiile masive de la final de august si din septembrie 2024 concomitent s-au inregistrat valori de zeci de ori mai inalte in troposfera de SO2 si alte gaze care potenteaza formarea norilor purtatori de precipiatii peste medie/ in cantitate mare. . . asta apropo de "modificarea climei" !

    stiti bine ca exista din anii 1980 arma meteorologica, nu e nevoie sa va detaliez.  

    mai nou sunt folosite asemenea mijloace demente ca sa convinga populatia de " realitatea" amprentei antropice asupra climei ?  

    asa de jos au ajuns manipulatorii globali ?  

    Ban.Cher.Vali 

    1. sincer... o ploitza mai puternica sau un viscol cu ninsori asa..mai strasnice ... nu o sa ma convinga sa nu mai mananc carne de vita/porc, sa nu ma mai incalzesc iarna si sa nu mai dau drumul la aerul conditionat vara... si nu o sa ma convinga sa renunt la proprietati si sa trec in regim de inchiriere a orice...

      doar prostii o sa faca asta. Sau eco-retardatii.  

      Ban.Cher.Vali 

    Este un nonsens sa vorbim de "schimbari climatice" inainte de a accepta si apoi de a vorbi de "DEREGLAREA" totala a circuitului apei in natura, inainte de a accepta si vorbi despre evaporarea apei, formarea si mai ales despre circulatia norilor si, ca o ultima faza, producerea precipitatiilor pe Tera.

    Din cele mai vechi timpuri, oamenii de oriunde au asteptat mereu "PLOAIA" aducatoare de racoare, PLOAIA binecuvantata, aducatoare de belsug si hrana.  

    Astazi, toate organismele internationale care ar trebui si ar putea sa salveze Planeta Albastra, se complac in a accepta ca "SCHIMBARILE CLIMATICE" sunt cauzate de carbon, ca ele "schimbarile climatice" sunt cauza care determina apropierea de o catastrofa generalizata pe Tera.  

    Nu domnilor. Nu! 

    In lume se consuma zilnic 95 de miliarde de barili, adica cca 16 miliarde tone de petrol pe zi. Din aceasta imensa cantitate, 6 miliarde de tone sunt consumate de aviatie. Din acasta cantitate 40%, cca 2 miliarde reprezinta substanta uscata. Mai pe intelesul tuturor, 6 miliarde de tone sunt arse zilnic acolo unde se formeaza, deplaseaza si evolueaza norii, acolo unde se produc precipitatiile. Acolo sunt ejectate zilnic de aviatie o imensa cantitate de caldura si cel putin 2 miliarde de tone de resturi de ardere.  

    Si ONU si OMM si OMS si UE si tarile mari, se axeaza pe decarbonificare si alte masuri fara efecte reale.  

    Domnilor, America, Europa, Rusia, China, vor arde, vor fi distruse de uragane, se vor scufunda sub torente, se vor usca sub arsita ca si anul acesta si.. mai rau si, in final tot va trebui sa recunoasteti ca nu fumul sobelor, nu flatulenta bovinelor, nu..carbonul distrug Planeta Albastra. Dereglarea circuitului apei in natura, dereglarea procesului de formare si circulatie a norilor, a producerii precipitatiilor reprezinta cauza secetelor, caldurii neobisnuite,a ploilor catastrofale si tuturor catastrofelor care anul acesta mai rau decat oricand, anul trecut si in toti anii din urma au ucis si dus in pragul disperarii sute de milioane, miliarde de oameni.

     

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb