Avertisment ONU: Secetele şi inundaţiile extreme, semnale ale schimbărilor climatice

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional #Mediu / 9 octombrie

Avertisment ONU: Secetele şi inundaţiile extreme, semnale ale schimbărilor climatice

English Version

Secetele intense şi inundaţiile extreme care devin din ce în ce mai frecvente pe glob sunt un "preludiu" al evoluţiilor viitoare în contextul schimbărilor climatice, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) într-un raport recent, transmis de AFP. Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), apele planetei au înregistrat anul trecut cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii. Secretara generală a OMM, Celeste Saulo, a subliniat într-un comunicat că schimbările climatice perturbă grav ciclul apei, făcându-l mai imprevizibil. Ea a avertizat asupra intensificării precipitaţiilor, a inundaţiilor şi secetelor extreme, care au impact devastator asupra ecosistemelor, economiilor şi vieţilor omeneşti.

Un an record privind creşterea temperaturilor şi efectele hidrologice

Anul 2023 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată, iar lipsa de precipitaţii a dus la secete prelungite, în timp ce, paradoxal, numărul inundaţiilor a crescut semnificativ. Schimbările climatice cauzate de activitatea umană, combinate cu tranziţia de la fenomenul La Niña la El Niño, au amplificat aceste evenimente extreme. OMM avertizează că o atmosferă mai caldă poate reţine mai multă umiditate, ceea ce creşte riscul precipitaţiilor abundente. În acelaşi timp, evaporarea accelerată şi uscarea solurilor intensifică seceta. Aceasta duce la o situaţie tot mai critică, în care apa este fie prea multă, fie insuficientă.

Impactul global asupra resurselor de apă şi al gheţarilor

Potrivit ONU, în prezent, aproximativ 3,6 miliarde de oameni au acces limitat la apă cel puţin o lună pe an, iar până în 2050, acest număr ar putea creşte la peste 5 miliarde. Raportul arată că aproape 50% dintre cursurile de apă de pe glob au avut un debit sub nivelul normal în 2022, ceea ce accentuează criza resurselor de apă. Gheţarii sunt şi ei grav afectaţi de încălzirea globală, pierzând peste 600 gigatone de apă între septembrie 2022 şi august 2023, cea mai mare pierdere din ultimii 50 de ani. Topirea gheţarilor reprezintă o ameninţare majoră pentru securitatea apei pe termen lung pentru milioane de oameni. OMM solicită măsuri urgente pentru gestionarea crizei apei, inclusiv îmbunătăţirea sistemelor de avertizare timpurie şi a colectării datelor despre resursele de apă, pentru a preveni o criză şi mai gravă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb