Creştere economică a Chinei este aşteptată să încetinească în continuare în 2025, în pofida unui impuls temporar oferit de măsurile recente de stimulare, conform unui raport al Băncii Mondiale. Instituţia financiară internaţională estimează că avansul se va reduce la 4,3% în 2025, faţă de proiecţia de 4,8% pentru 2024, relatează CNBC.
Prognoza pentru 2024 a fost revizuită în creştere cu 0,3% faţă de estimarea din aprilie, pe fondul unor măsuri recente de stimulare adoptate de Beijing, care au sporit încrederea investitorilor şi au determinat o creştere temporară a pieţei bursiere, dar care s-a estompat ulterior.
Cu toate acestea, proiecţia pentru 2025 rămâne neschimbată, în ciuda măsurilor concentrate în principal pe politica monetară.
Aaditya Mattoo, economist-şef al Băncii Mondiale pentru Asia de Est şi Pacific, a declarat pentru CNBC că "dimensiunea fiscală" a măsurilor de stimulare nu este încă clar definită, complicând astfel prognozele.
"Întrebarea este dacă [stimulentele] pot compensa cu adevărat preocupările consumatorilor legate de scăderea salariilor, de veniturile în scădere din proprietăţi şi de temerile legate de boală, îmbătrânire sau şomaj", a declarat Mattoo.
Banca Mondială a atribuit cheltuielile slabe ale consumatorilor chinezi acestor îngrijorări, alături de provocări precum slăbiciunea persistentă a pieţei imobiliare, îmbătrânirea populaţiei şi tensiunile globale în creştere.
James Sullivan, şeful cercetării pentru capital în Asia-Pacific la JPMorgan, a subliniat săptămâna trecută că măsurile de stimulare au fost concentrate mai mult pe ofertă şi investiţii, decât pe problemele de consum ale Chinei.
"Întrebarea crucială în China acum este dacă [stimulentele] se vor direcţiona doar către partea de ofertă sau vor ajunge, în cele din urmă, la cererea consumatorilor. Aceasta nu este însă aşteptarea noastră în acest moment", a adăugat Sullivan.
Între timp, Hui Shan, economist-şef pentru China la Goldman Sachs, a menţionat că creşterea economică a Chinei de anul viitor va depinde foarte mult de amploarea unui eventual pachet suplimentar de stimulente şi de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie.
Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă a Chinei a promis, marţi, mai multe acţiuni pentru a susţine economia ţării, inclusiv accelerarea emiterii de obligaţiuni cu scop special către guvernele locale, însă nu a anunţat planuri noi majore de stimulare.
Banca Mondială a susţinut de mult timp că China ar trebui să-şi stimuleze creşterea prin politici îndrăzneţe, cum ar fi stimularea concurenţei, modernizarea infrastructurii şi reformarea educaţiei.
Totuşi, Mattoo a subliniat că stimulentele nu pot înlocui reformele structurale profunde necesare pentru a ridica creşterea pe termen lung. Cu toate acestea, orice impuls din partea măsurilor de stimulare va fi binevenit pentru restul regiunii, care depinde încă mult de China pentru creştere, a adăugat el.
Banca Mondială estimează că restul regiunii Asia de Est şi Pacific va creşte cu 4,7% în acest an şi va ajunge la 4,9% anul viitor, pe fondul unei redresări a exporturilor şi a unor condiţii financiare mai bune.
Totuşi, regiunea va trebui să găsească mai mulţi factori interni de creştere, pe măsură ce economia Chinei încetineşte.
"Timp de trei decenii, creşterea economiei Chinei a avut un efect benefic asupra vecinilor săi, dar amploarea acestui impuls este acum în scădere", a concluzionat Banca Mondială în raportul său de marţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2024, 09:34)
Nu va mai bucurati, ca va incetini eventual din nou ceva de genul de la 6,3% la 5,9%, cifre la care altii nici nu indraznesc sa viseze
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2024, 10:18)
Nici ei nu mai viseaza:-)…Pana in trimestrul trei “cresterea” lor OFICIALA a fost 4.7%…de unde si panica si anuntatele ajutoare guvernamentale…Tot ce e sub 5% e “munca in zadar” cu alte cuvinte consumi ce produci
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2024, 10:24)
Cresterea oficiala a fost de 4,7%, dar la comunisti exista o marja de eroare de 5% (se numeste propaganda), asa ca ar putea sa fie si pe minus, dar nimeni nu stie exact.
Asta-i ca si aia cu economia Rusiei care duduie, dar masinele de spalat se fura din Ucraina si ouale se aduc gata clocite din Belarus...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2024, 16:20)
totul e pe minus, piata imobiliara, masini , privatii mici, bursa. numai pibul e pe plus aham.
poate ca au facut niste betoane supraapreciate si din pix le da pib plus.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2024, 18:19)
Pa China!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2024, 20:49)
Acum când se duce rubla fix la gunoi, s-a așternut liniștea pe tema rezilienței Sovietului.
Economia chineză încetinește statistic, practic cade demult.