PwC: Băncile europene vând credite "non-core" de 80 miliarde euro, anul acesta

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie 2014

PwC: Băncile europene vând credite "non-core" de 80 miliarde euro, anul acesta

Băncile europene plănuiesc să vândă, în acest an, împrumuturi "non-core" (care nu fac parte din afacerile lor de bază) în valoare record de 80 de miliarde euro, ca să se alinieze normelor de capital stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit estimărilor companiei de consultanţă "PricewaterhouseCoopers" (PwC).

Valoarea anticipată de PwC este mai mare decât cea de 64 miliarde euro - cât au fost creditele "non-core" vândute de bănci anul trecut. Înstrăinările din 2013 au fost cu 40% mai mari faţă de cele din 2012. Conform PwC, băncile europene au vândut deja, în acest an, împrumuturi de 30 miliarde de euro.

Potrivit estimărilor, activele "non-core" ale băncilor din Europa se ridică la 2.400 miliarde euro.

Richard Thompson, partener la PwC, declară că băncile din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Spania şi alte state continuă să-şi vândă împrumuturile comerciale imobiliare, portofoliile de credit carduri ori împrumuturile şi mai specializate, precum cele destinate activităţilor de transport.

Richard Thompson a menţionat: "Restructurarea băncilor va continua cel puţin în următorii cinci ani, activitatea urmând probabil să depindă de rezultatele verificării calităţii activelor şi de testele de stres ce vor fi derulate de BCE. Ne aşteptăm ca 2014 să fie încă un an de vânzări record pentru activele non-core".

PwC susţine că băncile din Marea Britanie au vândut active "non-core" de 23,5 miliarde euro, cele din Belgia - de 11,5 miliarde euro, cele din Germania şi Spania - de aproape zece miliarde euro fiecare. Din activele vândute, creditele comerciale imobiliare au însumat 18 miliarde euro, majoritatea fiind din Marea Britanie şi Germania. Urmează creditele retail neasigurate, în valoare de 15 miliarde euro, din care cea mai mare parte a fost înstrăinată în Marea Britanie şi Spania.

Amintim că testele de stres ce vor fi derulate la băncile din Europa vor începe la sfârşitul lunii mai, iar rezultatele vor fi anunţate în toamnă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb