PWC ROMÂNIA: Investitorii imobiliari din Europa se orientează către oraşele mari şi active minim perturbate de criza sanitară

Companii #Construcţii / 14 ianuarie 2021

Francesca Postolache, Partener PwC Romania

Francesca Postolache, Partener PwC Romania

Investitorii imobiliari din Europa se orientează tot mai mult către oraşele mari şi active din sectoare minim perturbate de criza sanitară, care asigură venituri stabile, precum logistica şi rezidenţialul, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate 2021, realizat de PwC şi Urban Land Institute.

Alte segmente care vor beneficia de o cerere relativ stabilă sunt centrele de date, clădirile ştiinţelor vieţii (companii farmaceutice, de biotehnologie şi de dispozitive medicale), energie nouă/infrastructură, industrialul şi turnurile de comunicaţii.

"Pandemia a forţat milioane de persoane să lucreze de acasă, a închis magazinele cu amănuntul şi a accelerat schimbările structurale care au afectat trei sectoare principale ale lumii imobiliare - birouri, comerţ cu amănuntul şi ospitalitate. Astfel că beneficiarii pieţei din acest an sunt activele din sectoare minim perturbate şi beneficiare ale digitalizării accentuate din ultimul an. În România, tendinţele sunt similare cu cele din Europa şi vedem un apetit crescut pentru investiţiile în rezidenţial şi logistică", a declarat Francesca Postolache, Partener PwC Romania.

Topul proprietăţilor imobiliare în 2021

Având în vedere creşterea puternică a muncii la distanţă şi modul în care această tendinţă ar putea evolua pe termen lung, niciun sector de birouri nu figurează în primele zece proprietăţi imobiliare ale acestui an.

Pentru 2021, "zborul către siguranţă" pentru mulţi investitori implică tehnologie, şi trei dintre primele patru tipuri de proprietăţi din clasament vor beneficia de ritmul crescut al digitalizării respectiv centre de date, turnuri de comunicaţii şi logistică.

De asemenea, rezidenţialul rămâne foarte favorizat de investitori, trei sectoare din primele zece reprezentând o formă de rezidenţial.

[11:53, 14.01.2021] Sabin S. Brandiburu: Top oraşe

Clasamentul anual al celor mai atractive oraşe europene pentru investiţiile imobiliare reflectă precauţia investitorilor, care continuă să vadă oraşele importante ale Europei ca pariuri mai sigure, ce oferă lichiditate şi stabilitate.

Astfel, Berlinul se află în fruntea listei ca favorit general pentru potenţiali în 2021, investitorii fiind încurajaţi de performanţa relativ puternică în abordarea COVID-19 de către Germania în ansamblu. De altfel, Germania este prezentă cu încă trei oraşe în top 10.

Londra urcă două poziţii până pe locul doi, investitorii considerând că va crea o valoare bună pe termen lung, iar Parisul rămâne în top trei.

[11:53, 14.01.2021] Sabin S. Brandiburu: Industria nu exclude nici oraşele mici şi mijlocii, cu condiţia ca acestea să fie bine conectate - conectivitatea la transport este considerată în mod covârşitor cel mai important factor în evaluarea oraşelor.

Alte previziuni

- 55% dintre investitori se aşteaptă să fie cumpărători neţi de proprietăţi imobiliare în 2021, dar securitatea veniturilor din activele care nu sunt de bază provoacă îngrijorare.

- Sondajul arată un declin marcat în încrederea în afaceri pentru 2021, cu aproape jumătate dintre respondenţi aşteptându-se la o scădere a profiturilor şi un sfert anticipând pierderi de locuri de muncă în acest sector.

- Investitorii interni şi europeni vor juca un rol mult mai mare în Europa în 2021. Aproximativ o treime dintre respondenţi se aşteaptă ca investitorii europeni să-şi mărească angajamentele în 2021.

- Directorii imobiliari au fost prudenţi în ceea ce priveşte perspectivele generale, rezultând o scădere semnificativă a încrederii în afaceri, 28% comparativ cu 13% în raportul anterior. În plus, 44% au anticipat o scădere a profitabilităţii, comparativ cu 15% în 2019.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Interesant ca tocmai orasele mentionate au bule exageratr.

    De Londra ce are mama bulelor imobiliare unde o garsoniera de 30 mp a fost vanduta cu 1.200.000 milioane de lire.... Sunt cartiere si stradute intregi prin Londra ce stau efectiv Goale! 

    Sunt aranjate si tinute efectiv pentru speculatie; de inchiriat nici vorba! 

    UK are una din mamele bulelor, asemenea bula nu a mai avut, in afara de 2007, de prin anii 1800 ce s-a lasat cu rascoala civila ca pe urma bulei sa ii ia 30-40 de ani de trend continu descendent. 

    Si Olanda a avut prin 1600 una din cele mai mari bule, unde si acolo a urmat o perioada de 30 de ani de scadere constanta a bulei; fenomen ce s-a repetat iar prin 1800 si cv urmata iar de o cadere de 20 - 30de ani. 

    Germania, Franta, Elvetia, Uk ... sunt in maxime ascendente a bulelor imobiliare (bule ce sunt strans legate de formele de creditare internationala - bula creditelor). 

    semnat comenturi “cretine” 

    si completare.....

    Japonia este in 20 si cv de ani de trend descendent in imobiliare (in termeni reali). 

    De la maximul atins cand un Parc din Tokyo valora cat statul California! 

    Prin perioada aia cu bula bursiera! 

    Pare la indigo cu ce se repeta prin USA acum, unde cladiri, cartiere stau goale; unde chiar si inainte de covid USA avea peste 1.800.000 de locuinte goale ce statau in shadow fortand la o crestere artificiala a cererii si ofertei (caci investitorii institutionali nu vand activele cu pricina pana nu isi ating iar cotatiile nominale din trecut; sau vand treptat fara a da soc balantelor interne). 

    Exista proprietati cumparate cu 200.000 - 300.000 mii de dolari prin 2001 (da 2001) ce nu se vand nici azi cu 58.000 - 67.000 mii de dolari; asta da tepe grase. 

    Oare cati din Romania (cate sute de mii) urmeaza sa isi ia tepe Grase? 

    Unde si noi avem in shadow sute de mii de imobile goale, tinute in medie pentru speculatie sau cand se intoarce romanul in tara (avem 5 milioane de oameni migrati). 

    semnat comenturi “cretine” 

    Au venit rapoartele din USA, UK si Australia in imobiliare!

    Au pocnit deja!!  

    semnat comenturi "cretine"  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb