Radu Berceanu anunţă decesul PNL

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 20 noiembrie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Piesă grea, extrem de grea, a Partidului Democrat, de la fuziune, vezi Doamne, mare liberal, Radu Berceanu anunţă, în termeni cât se poate de tăioşi, decesul inevitabil al PNL. Este literalmente cel mai grav semnal de alarmă pe care un om politic de anvergură îl transmite opiniei publice. Continuând pe acest drum, la bilanţ, PNL va rămâne cu o singură cifră.

Fost fruntaş de mâna întâi al Partidului Democrat, fost membru al Executivului, Radu Berceanu este astăzi un cunoscut şi puternic om de afaceri. S-a retras practic din politica activă. Şi declară, cu subiect şi predicat, că nu mai are de gând să revină. Se comportă pur şi simplu sau mimează că se comportă ca un diagnostician. A luat temperatura şi tensiunea PNL, i-a luat şi probe de sânge, şi a ajuns la concluzia pe care, într-una dintre rarisimele sale apariţii o comunică opiniei publice. PNL se află în comă politică. Înaintea unui deces. Merge bălăbănit, fix pe urmele PNŢCD, atunci când practic, nemaireuşind un 5% în alegeri, a alunecat vijelios din zona puterii, prăbuşindu-se în istorie.

Afirmaţiile lui Radu Berceanu nu sunt deloc departe de constatările unor analişti, printre care mă număr, care de acum de câţiva ani, de când PNL se află la putere, au semnalat pericolele pe care şi le creează cu mâna lui acest partid. Subordonându-i-se în mod iresponsabil lui Klaus Iohannis, un personaj care numai liberal nu a fost şi nu este, făcând în fel şi chip jocurile acestuia, PNL a adus în fruntea Executivului, rând pe rând, mai mulţi yesmeni care, executându-i indicaţiile, au dat de mai multe ori cu România în gard. Prim-miniştri, miniştri de Finanţe, miniştri ai Energiei, ai Educaţiei, ai Externelor, alţi dregători de stat incapabili. Prin urmare, conform lui Radu Berceanu, în plan organizatoric ceea cea ar trebui să se întâmple în măsura în care PNL, din care face parte şi fostul PD, mai doreşte să se salveze, este delimitarea imediată de Klaus Iohannis, dar şi de principalul instrument al acestuia, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, care şi acesta este orice, numai liberal nu e.

Pe fond, fără să se exprime ad litteram, aşa cum am făcut-o eu, Radu Berceanu consideră pe bună dreptate că în prezent şi de mai multă vreme PNL nu mai are practic niciun mesaj politic şi, în consecinţă, şi-a pierdut priza electorală. Eu m-am exprimat mai sintetic, în sensul că, în timpul "României lucrului bine făcut", PNL şi-a pierdut cu desăvârşire atât substanţa naţională, cât şi substanţa liberală.

Dar să fim drepţi. Radu Berceanu nu este liberal, la fel cum liberali cu adevărat nu sunt niciunii dintre foştii colaboratori ai lui Traian Băsescu, socialişti desprinşi din FSN, care, la ordin, s-au dat de trei ori peste cap şi şi-au schimbat statutul, nu şi imnul, au trecut la popularii europeni şi apoi i-au tras după ei şi pe liberali, deşurubându-i din grupul ALDE. Pedeliştii au într-adevăr câteva personalităţi de marcă, oameni politici bine experimentaţi, care pot simţi pericolele, pot diagnostica în mod corect cancerul, pot indica soluţii, dar nu le pot niciodată implementa, pentru că în mod real neintegrându-se niciodată în PNL, continuând să rămână o grupare distinctă, ei au rămas doar carierişti şi nu au devenit liberali.

Semnalul lui Berceanu este puternic, pentru că reprezintă totuşi un semnificativ curent de opinie, care vine din aripa PD a PNL, cu reprezentanţi importanţi la nivelul puterii, centrale şi locale, cu europarlamentari, cu un electorat dacă nu foarte mare, cel puţin mult mai activ decât electoratul propriu-zis al liberalilor.

Până în prezent, cei care s-au ridicat pe faţă sau mascat împotriva lui Klaus Iohannis şi a generalului cu patru stele Nicolae Ciucă, au venit din zona propriu-zisă a PNL, numărul a crescut exponenţial, dar, în momentul în care în luptă întră şi fostul Partid Democrat, prăpădul pentru generalul cu patru stele Niciolae Ciucă, încă preşedinte PNL, este aproape. Şi, inevitabil, cu cât mai repede, cu atât mai bine sau mai puţin rău, PNL se va despărţi şi de preşedintele Klaus Iohannis. Care, atenţie, abia anul viitor va decola în turnee turistice desfăşurate pe tot mapamondul. Pentru că - nu-i aşa? - se poate!

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Nu-i bai. Poate fuziona cu PSD. Au aceeasi doctrina.

    1. PNLul a facut cateva greseli mari motiv pentru care ii recomand din nou sa isi ia niste strategi sau cinsilieri inteligenti:

      - s-a inhaitat cu PDL ul cand toata lumea detesta partidul si betivul din fruntea tarii 

      - a inlocuit un papagal Orban cu alt papagal mai mare si mai pagubos 

      - a tradat electoratul de la care dreapta a primit mandat sa conduca tara. 

      - a cedat primul loc din alianta cu USR pentru locul 2 de remorca in alianta cu PSD. Greseala stratwgica mare. 

      - a avut sansa sa reformeze tara, sistemul bugetar si partidul, dar nu a facut-o 

      In momentul de fata PNL are 2 piloni, Alina Gorghiu si Rares Bogdan, cu mentiunea ca al doilea trebuie sa mai cizeleze stapanirea de sine si echilibru. Ciuca este prea moale pentru tara si vremurile astea. Daca Geoana candideaza la presedintie, nu mai conteaza ce candidat are PNLul. Daca candideaza Ciolacu, numai Gorghiu are sanse reale sa il invinga. Este Firea PNLului, dar mai curata si mai cizelata. Pe Rares il recomand pentru primaria Bucurestiului. Alta figura cu sanse reale la vreo functie publica de varf nu vad in PNL care din pacate a devenit un fel de PSD2, adica la fel de nesimtit si aproape la fel de hot, dar mai rudimentar in atitudine, inteligenta si strategie.

      In rest, despre Berceanu, mare smecher si baron de-al lui Basescu, nimic bun de spus. Zero barat.  

      "a tradat electoratul de la care dreapta a primit mandat sa conduca tara. " Nu e prima oara. Deci este un obicei sau o directiva. In ambele cazuri e grav.

      Gorghiu este un fel de firea dar mai cizelată și mai curată? ???????????? Nu știu cât de curate sunt doamnele firea și gorghiu dar de cizelate... hai să zicem că-i egalitate. Totuși, firea o intrat în politică cu ceva carieră în spate, pe când gorghiu a intrat pentru că n-avea job! Iar aia cu raresica cum că ar fi bun de ceva... chiar am râs bine! În rest, baftă pnld-ului care se laudă amu-s vreo douăj de ani că sunt singurul partid român din internaționala socialistă!

      Sa o vezi pe Alina Gorghiu marea speranta a Pnl, inseamna sa-ti lipseasca cateva doage

    Chiar daca sondajele (doar 45 de procente din cei intrebati doresc a raspunde )momentului ne arata un trend descendent nimeni nu stie cum va arata PNL in momentul declansarii alegerilor .Romania nu este intr-o situatie de normalitate .Romania se afla in razboi si pe masura ce cetateniii vor intelege ce inseamna razboiul si care sunt pericolele imediate este inevitabil sa isi intoarca decizia spre a vota un General sef PNL.Votantii PNL, dezamagiti de aparitia aceste Coalitii facuta cu PSD ,vor intelege momentul si in secunda declansarii alegerilor vor reactiona .Cei care au votat PNL oarecum rusinati(se abtin la vot ) de asociera cu PSD vor trece peste asta si se vor reintorce la matca .In orisice situatie Romania nu poate incapea pe mina sovietelor atit de dragi unora .Aparitia unui vot „ anti poate fi solutia .Daca nu PSD si PNL vor merge mai departe impreuna neexistind alte alternative .

    1. Pana acum PNL a beneficiat de voturile anti Psd care i-au furnizat mandatele. Pana cand sa mergem tot asa pentru ca PNLul este tembel incurabil?

      Am obosit ca de fiecare data sa votez cu dreapta ca sa nu ne conduca mafia PSD. Pentru prima oara as fi stat acasa la urmatoarele alegeri pentru ca PNLul merita asta, adica sa ii intorc spatele asa cum el ni l-a intors noua, mai ales ca acum nu difera prea mult de PSD, dar cred ca nu voi putea sa fac asta pentru ca PSDul este mult prea gretos si mizerabil. Speram ca Ciolancu sa schimbe PSDul, dar PSDul l-a schimbat pe el.  

      Tara asta are nevoie de un nou partid, honest si eficient. Un partid care sa spuna simplu astia sunt cei 300 de candidati ai nostri, fiecare avand urmatoarele pregatiri si realizari... . Nu este nevoie de mai mult, nici de mitinguri nici de afise, nici de altceva. Doar lista lor, pregatirea de baza a fiecaruia si ce a realizat pana acum pe plan professional si personal.

      Asta sa o credeti voi pnlistii.

      Abia astept sa veniti cu textul ca "v-ati sacrificat pentru tara". 

      In clipa aceea scadeti vreo 5 procente 

      Si daca chiar credeti prostia asta, va spun ca "v-ati sacrificat" stand la putere, imprumutand bani cu nemiluita pentru afaceri voastre oneroase. 

      Alte tari din jur au avut alegeri ,instabilitate politica si nu au patit nimic.

    nu cred... astia sunt ca lipitorile si eczemele...

    Nici azi nu au venit in fata poporului sa isi ceara iertare pentru modul de guvernare din perioada marei crize financiare si economice a romaniei din anii 30 spre 40 si cv... de rupea la propriu in bataie coste- oase - maini (politia la ordinul pnlului) cetatenilor in marele chin financiar... de a dus premergatori la schimbari idologice si a lasat cale deschisa alegeri finale de "extremism"... punand in loc comunismul. 

    aveti grija !  

    Bataile astea periodice ale cetatenilor nu fac decat sa inraiasca urmatoarea generatie! 

    Speram sa nu o luam pe aratura! 

    Poate isi cere scuze PNLul si cu minciuna "Sa traiti bine...h'a...h'a...h'a...." urmat de rupearea dintilor (financiar si nu) a milioanelor de romani din marea depresie economica din 2012... ca de aia din 90 pana in 98 nu mai vorbim... 

    s c c r e t 

    Asa cum bine vedem ca se intimpla, de ceva vreme , activitatea de politica externa a Presedintelui Iohannis depaseste relatiile sticte dintre Romania si Natiunile vizitate.Iohannis ofera acestor natiuni din America de sud si Africa si valoarea data de deciziile viitoare ale UE decizii ce cuprind o anume forma a viitorului nostru comun .In paralel Iohannis ne pare a-si fi preluat deja viitoarea functie din cadrul UE la virf .Dupa ce Iohannis reuseste sa stabilizeze politicile din Romania prin punerea in valoare (matematica Parlamentara nu poate trada )a unei Aliante de criza dar care este una la nivel administrativ si nu politic si dupa ce reuseste (in trecutul recent )sa elimine„la mustata” majoritatea legilor Iliberale ale fostului PSD totul realizat concomitent cu reusita personala ce elimina formarea unei Enclave numita Tinut Secuiesc (va imaginati ce se intimpla acum daca Iohannis nu reactiona )devine acum un actor global care isi preia dim mers responsabilitatile viitoare .

    Avem de ales intre politrucii atit de apreciati de catre Berceanu (desigur asta trebuia sa faca ca sa il propulseze si mai mult pe Ciuca )si modestia, combinata cu un nationalism pur nu inventat asa cum vedem la altii , atasata Generalului Ciuca .Cetatenii nu mai vor sa alega politicienii ce promit marea cu sarea .Cetatenii vor sa voteze oameni aidoma lor ceea ce Ciuca ne prezinta in fiecare zi a fi .Romanul absolut nu poate fi comparat cu sefii de Partide care in acest moment se afiseaza mult prea „ zimbareti ” parca neintelegind momentul politic si universal de o intensitate universala maxima .

    PNL este gata numai intra in parlament. Asta este sigur. Nimeni nu ii mai voteaza. Au facut tara praf si au furat cot la cot cu PSD-ul. Ne-au saracit. RCA de 3 ori mai scump ca in 2021. Cum este posibil aceasta jecmanire pe fata a unui popor. Avem preturi mai mari ca in Germania la tot si salarii de mizerie. Cine sa voteze aceste sl.u.gi care ne jecmanesc. PSD, PNL si UDMR trebuie sa dispara. Asta ar face un popor batjocorit de o clasa politica care il saraceste si il jupoaie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb