RADU HANGA, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Suntem prezenţi pentru a facilita accesul companiilor româneşti la capital"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iulie 2020

Radu Hanga

Radu Hanga

Dan Paul: "Dacă nu există încredere, dacă nu finanţăm economia românească, nu putem să creştem bursa"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), împreună cu industria de brokeraj, este prezentă în piaţă pentru a facilita accesul companiilor din ţara noastră la capital, este mesajul pe care l-a transmis ieri Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, cu ocazia "Ceremoniei de premiere a performerilor anului bursier 2019", eveniment ce s-a desfăşurat într-un cadru restrâns şi a fost transmis on-line.

Radu Hanga a spus: "Anul trecut a fost un an special, foarte bun. Indicele BET-TR a avut o creştere de 47%, o performanţă remarcabilă dacă ne gândim că trăim într-o lume în care dobânzile tind către zero şi probabil că vor rămâne acolo, pentru o perioadă lungă de acum înainte. A fost un an în care FTSE Russell a promovat piaţa românească la statutul de emergentă, o altă performanţă remarcabilă".

Preşedintele BVB a punctat că, odată cu criza prin care trecem, am realizat că depindem de companiile româneşti, de producătorii locali de bunuri şi servicii.

Domnia sa a adăugat: "Noi suntem aici pentru a-i ajuta exact pe aceşti jucători să aibă acces la capital şi dacă ne uităm la anul 2019, vedem că ne-am îndeplinit acest rol cu brio. În zona de emisiuni de obligaţiuni, am avut aproximativ 20 de companii care au accesat finanţări prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti. Am avut sume atrase care au depăşit un miliard de euro, ceea ce ne arată pe de o parte că avem companii care apreciază platforma pe care noi şi industria de brokeraj o punem la dispoziţia clientului şi, pe de altă parte, ne arată că există resurse disponibile în economia românească, în băncile româneşti, care pot fi orientate către plasamente de capital, fie în titluri de credit fie în acţiuni".

Radu Hanga a amintit de companii precum Bittnet Systems, Autonom, Patria Bank, BT Leasing sau International Investment Bank sau Elefant.ro, entităţi care au folosit anul trecut mecanismele bursiere pentru finanţare.

Preşedintele BVB a mai spus: "În continuare vedem că există interes ridicat (n.r. din partea companiilor pentru piaţa de capital), chiar dacă există o atenuare a trendului, ca urmare a condiţiilor extraordinare în care ne aflăm (...). Este foarte important să mergem înainte iar noi, Bursa de Valori Bucureşti, toată industria de brokeraj, suntem prezenţi în această piaţă pentru a facilita accesul companiilor româneşti la capital, pentru a le finanţa creşterea. Sigur că, dincolo de capital oferim multe alte avantaje, între care vizibilitate, credibilitate şi un plus de guvernanţă corporativă".

Dan Paul, vicepreşedintele operatorului pieţei noastre de capital şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor a amintit că, înfiinţarea bursei din urmă cu 25 de ani a venit ca urmare a deciziei în acest sens a 20 de case de brokeraj.

Vicepreşedinele BVB a spus: "Avem alături de noi emitenţi, brokeri, investitori instituţionali dar şi investitori individuali. Aceştia sunt jucătorii care compun bursa, fără dumneavoastră noi nu am exista, pentru că bursa este un loc în care pe de o parte companiile care au nevoie de capital vin să se finanţeze şi, pe de altă parte, există investitori ce au capital pe care trebuie să-l plaseze. Noi nu asigurăm altceva decât acest suport tehnic şi vă mulţumim că sunteţi investitori, emitenţi şi brokeri în piaţa locală, care faceţi ca tranzacţiile să existe".

De asemenea, Dan Paul a punctat că bursa îşi doreşte să mărească volumul zilnic de tranzacţionare, aspect la care BVB suferă cel mai mult, dar că acest lucru nu se poate realiza artificial.

"Cred că volumul poate să crească natural, prin produse şi emitenţi noi, iar aşa vor veni şi investitorii. Poate că trebuie să popularizăm mai mult bursa în rândul oamenilor. În ultima perioadă sunt tot mai multe scheme dăunătoare bursei. Ne luptăm cu fenomenul brokerilor falşi. Banii fug în străinătate prin tot felul de platforme, prin care se tranzacţionează uşor, aşa că ne bucurăm când avem noi emitenţi români care se listează la bursă. Şi vrem ca în continuare românii să aibă încredere în bursă. Pentru că dacă nu există încredere, dacă nu finanţăm economia românească, nu putem să creştem bursa", a punctat vicepreşedintele BVB.

Notă:

Câştigătorii premiilor pieţei de capital 2019:

1.Tranzacţia anului 2019 pe piaţa locală

Banca Comerciala Română (BCR)

2.Cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa principală a BVB în 2019

Banca Transilvania (TLV)

3.Cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa AeRO a BVB în 2019

Bittnet (BNET)

4.Cel mai mare randament al unei acţiuni din BET-XT în 2019

Nuclearelectrica (SNN)

5.Emitentul cu cea mai mare creştere a lichidităţii în 2019

Banca Transilvania (TLV)

6.Participantul anului 2019

Swiss Capital

7.Participantul anului 2019 pe segmentul de retail

Tradeville

8.Cel mai activ intermediar pentru creşterea lichidităţii în 2019

BRK Financial Group (BRK)

9.Cel mai activ intermediar pe piaţa primară a pieţei reglementate a BVB în 2019

BT Capital Partners

10.Cel mai activ intermediar pe piaţa primară a pietei AeRO a BVB în 2019

Tradeville

11.Premiul pentru inovaţie în industria de brokeraj în 2019

Goldring

12.Premiul pentru inovaţie în industria de brokeraj în 2019

Tradeville

13.Cel mai performant fond de pensii private Pilon II (în ultimii 10 ani)

BCR Pensii

14.Cel mai performant fond de pensii private Pilon III (în ultimii 10 ani)

Raiffeisen Asset Management

15.Cel mai performant fond deschis de investiţii în 2019

Tradeville Asset Management

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Orice ce zice guru Dan Paul este lovit de genialitate. "Lovitura genialității" nu i se aplică și lui însăși. El este unul dintre cei care au blocat dezvoltarea bursei. Prin competențele sale intre care nu se numără ...nici una...

    1. Dar tu ce competente ai de il critici pe Dan Paul?

      Ai grijă că la ăștia pe site nu poți să te iei de Dan Paul e ca și cum te iei in biserica de sfinți. Important e că a zis și el ceva, deci știm că există :) altfel mă bucură atâtea premii date la o asa piata de capital, dacă a rămas vreunul dintre jucători nepremiat ar fi umilința supremă in genul i-au premiat pe toți iar pe tine te-au uitat :)))

      "la ăștia" e mă-ta

      barba e ma-ta

    ????????????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb