Investitorii germani care nu dezvoltă încă afaceri în ţara noastră sunt speriaţi de climatul economic actual, iar o eventuală schimbare a situaţiei ar putea avea rezultate în cel puţin doi-trei ani, în cel mai optimist scenariu, a declarat Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, citat de Agerpres.
"Nu avem o atmosferă pozitivă în mediul investiţional. Acest lucru are legătură cu criza economică. Dar se poate spune că există şi investiţii favorizate de situaţia economică actuală. Există domenii în care, odată cu criza, au avut loc reaşezări de preţuri, cum ar fi preţurile terenurilor sau costurile forţei de muncă. Totuşi, nu avem şansa să îi atragem pe investitorii mari în România. Acest lucru este cauzat de slaba siguranţă şi de imaginea ţării în plan european. Investitorii străini cunosc faptul că în România nu se respectă contractele, că statul se finanţează amânând plăţile pentru contractori. Ca stat, de când începi să îmbunătăţeşti lucrurile, mai trec doi-trei ani până să se vadă rezultatele. Rezultatele obţinute în 2007-2008 s-au datorat acţiunilor din 2002-2004. Spre exemplu, dacă de mâine se schimbă ceva, în doi-trei ani se vor putea vedea rezultatele"", a afirmat acesta.
De asemenea, domnia sa a menţionat că singurele companii germane interesate să dezvolte afaceri în România sunt cele existente deja pe piaţă, care au planuri de dezvoltare: "Partea de producţie este atrăgătoare încă, în urma reaşezării preţurilor şi a costurilor forţei de muncă. Asistăm la o dezvoltare a afacerilor deja existente. Sunt în permanenţă companii mari interesate de România, dar sunt cele care au intrat deja pe piaţă şi care doresc să se extindă. Investitorii noi sunt speriaţi de climatul economic din România".