RAED ARAFAT:  "Echipele de salvare trimise în Turcia însumează aproape 120 de persoane şi şapte câini utilitari"

G.D.
Politică / 8 februarie 2023

"Echipele de salvare trimise în Turcia însumează aproape 120 de persoane şi şapte câini utilitari"

Echipele de căutare-salvare trimise de autorităţile române în Turcia, în urma cutremurelor înregistrate în urmă cu două zile în această ţară, însumează aproape 120 de persoane şi sunt formate din specialişti ai IGSU, personal medical şi însoţitori ai celor şapte câini utilitari care iau parte la intervenţiile din zonele calamitate, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, conform Agerpres.

Acesta a precizat că prima echipă a IGSU care acţionează deja în Turcia a reuşit să salveze, până în acest moment, trei persoane şi acţionează, începând de miercuri dimineaţă, pentru scoaterea de sub dărâmături a unui tânăr în vârstă de 16 ani.

"Imediat după ce a avut loc cutremurul, în mai puţin de 12 ore, pot să spun, de când am fost acceptaţi de autorităţile din Turcia, am avut prima echipă transportată prin mijloace ale MApN, ale Forţelor Aeriene, o echipă formată din 59 de salvatori, care includeau şi doi medici, doi asistenţi. Includeau şi echipe canine, inclusiv din partea ONG-urilor cu care colaborăm. Au început activitatea în cel mai scurt timp în care au putut, după ce au creat baza de operaţiuni şi, până la acest moment, ei au trei persoane salvate. Ultima a fost salvată în cursul nopţii şi lucrează de ore ca să scoată un copil cu vârsta de 16 ani care este încă în viaţă, dar este sub dărâmături şi aşteptăm din moment în moment să ne anunţe şi sperăm să reuşească să îl scoată. (..:) Este o cursă contra cronometru", a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a prezentat şi situaţia privind cea de-a doua echipă de salvare deplasată, miercuri, spre Turcia.

"În cursul nopţii a fost pregătită echipa, este a doua echipă de căutare-salvare, care este în curs de certificare, dar care este pregătită şi a participat deja la exerciţii internaţionale pe acest domeniu din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov. (...) Vorbim de o echipă de 57 de persoane, care include doi ofiţeri de la DSU, include salvatorii de la Bucureşti, de la pompieri, include doi medici, doi asistenţi de la SMURD Bucureşti şi include trei câini cu responsabilii lor din partea societăţii civile, din partea ONG-ului cu care colaborăm, Clubul Câinilor Utilitari şi a Salvamontului. Deci, cu asta înseamnă că noi vom avea acum primii patru câini, plus cei trei trimişi astăzi. Plus, vom avea două echipe care totalizează aproape 120 de persoane, care vor lucra din nou contra cronometru pentru salvarea de vieţi acolo. Au plecat persoanele, deja, cu primele două avioane puse la dispoziţie de forţele aeriene", a precizat Arafat.

El a explicat că tot de la Bucureşti sunt în curs de decolare două avioane NATO care vor transporta la Adana, în Turcia, maşinile şi echipamentele necesare echipelor de salvatori.

"Acolo personalul nostru va prelua echipamentele, care este format inclusiv din maşini şi vor începe instalarea bazei de operaţiuni şi acţiunile acolo. (...) Prima echipă noi am trimis-o fără maşini. A fost mult mai uşor cu echipamentele în palet, cum era pregătită echipa şi acolo, autorităţile turce au asigurat maşinile de transport. Pentru a doua echipă însă, având în vedere că există o presiune foarte mare asupra colegilor din Turcia, există multe echipe care sosesc, am preferat să trimitem şi maşini la faţa locului, ca să poată echipele noastre să se deplaseze. Azi-dimineaţă, încă un avion al Forţelor Aeriene Române, un Hercules-130, a plecat cu două maşini şi alte echipamente în sprijinul primei echipe plecate, ca să-i dăm şi lor o mobilitate", a arătat Arafat.

Şeful DSU a punctat că, din punctul de vedere al autorităţilor române, echipele RO-USAR vor rămâne în Turcia oricât este nevoie, dar se va lua în calcul o rotaţie a personalului şi transmiterea de suport logistic pe mai departe.

Potrivit acestuia, din datele la zi, în Turcia sunt aproape de 5.000 de salvatori şi 200 de câini, parte a echipelor oferite prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, plus echipe trimise de alte state din afara spaţiului european, cum ar fi, între altele, Iordania şi Israel.

"Pe linie medicală, Turcia a acceptat spitale de nivele mari, spitale de campanie 1, de nivel 2 şi înţeleg că probabil şi unul de nivel 3, care vor fi amplasate acolo şi care vor sprijini pe termen mediu toată activitatea care este acolo. Din punctul nostru de vedere, echipele noastre vor rămâne acolo oricât este nevoie, dacă este nevoie să facem schimb de personal sau să trimitem suport logistic mai departe", a mai spus Arafat.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb