Rafila, discuţii cu CNAS şi medicii de familie despre pachetul de servicii ambulatorii pentru pacienţii COVID

G.U.
Miscellanea / 16 decembrie 2021

Rafila, discuţii cu CNAS şi medicii de familie despre pachetul de servicii ambulatorii pentru pacienţii COVID

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că în cursul zilei de astăzi va avea o întâlnire cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai medicilor de familie, pentru a discuta despre pachetul de servicii ambulatorii destinate pacienţilor COVID, notează Agerpres.

"Astăzi avem a doua întâlnire cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cu medicii de familie, să găsim pachetul de servicii ambulatorii, începând cu testarea, evaluarea şi monitorizarea pacienţilor infectaţi. Stabilim criteriile de internare în spital, încât să nu existe internări abuzive, de exemplu, ale unor cazuri uşoare, care să facă imposibilă internarea cazurilor grave. Sunt lucruri pe care le gestionăm foarte rapid, în măsura în care presiunea timpului este mare. Ne aşteptăm să crească şi în România numărul de cazuri, probabil, începând din luna ianuarie, mai ales că e o perioadă în care lumea e mult mai mobilă, vin mulţi români din străinătate. Sigur, se introduce în multe situaţii şi testarea, dacă vin din afara graniţelor UE. Dar în mod evident este o stare de îngrijorare, pe care ultimele comunicate o reflectă, din partea Centrului European de Control al Bolilor", a arătat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că, în România, persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au accesat târziu serviciile de sănătate, când apăruse deja sindromul inflamator, iar antiviralele aveau prea mică influenţă în ce priveşte evoluţia bolii.

"Oamenii au accesat târziu serviciile de sănătate, când apăruse sindromul inflamator, când resursele antivirale nu mai aveau foarte mare influenţă asupra evoluţiei bolii şi s-au dus la spital. De asta încercăm să construim - sigur, încrederea în sistemul de sănătate nu putem să o construim, aşa... asta e o muncă de mulţi ani şi trebuie în primul rând sinceritate, onestitate şi voinţă politică, alocare de resurse şi o politică de resurse umane. Încercăm să facem tot ce putem astfel încât să nu repetăm experienţa tragică din lunile precedente", a spus el.

Ministrul a făcut apel la un comportament preventiv în contextul apropierii sărbătorilor, recomandând vaccinarea sau testarea, înaintea vizitării unor persoane în vârstă care nu sunt imunizate.

Potrivit lui Rafila, mortalitatea în exces de la finele anului trecut a fost generată, dincolo de COVID, de lipsa accesului la servicii medicale pentru pacienţii cu alte patologii.

"Acolo au fost două categorii de factori. Unul - legat de ezitarea oamenilor de a se duce într-o instituţie medicală, pentru că erau speriaţi, le era teamă că se îmbolnăvesc. Alta a fost legată, poate, de reticenţa sistemului de sănătate de a primi pacienţi şi de suprasolicitarea sistemului de sănătate. Şi combinaţia asta a dus la o mortalitate fără precedent în cursul anului 2020. Şi e posibil ca să vedem o situaţie similară - aştept cifrele de la sfârşitul acestui an - şi în cursul lunilor octombrie şi noiembrie din anul 2021. În octombrie-noiembrie am avut o mortalitate extrem de ridicată generată de infecţia cu noul coronavirus", a mai spus el.

Ministrul a explicat că, în România, mortalitatea ridicată la anumite patologii este determinată de faptul că performanţa sistemului de sănătate "nu este printre cele mai bune", iar oamenii se prezintă târziu la doctor.

"Noi, în general, la indicatorii aceştia care fac legătura între o anumită patologie şi o anumită mortalitate, stăm prost. Vă dau un exemplu, legat de cancerul de col uterin. Dacă avem de 2,5 ori mai multe cazuri decât în UE, ca şi medie, raportat la populaţie - decesele sunt de patru ori mai multe. Asta arată că performanţa sistemului de sănătate din România nu este printre cele mai bune şi că oamenii se prezintă târziu. Sunt diagnosticaţi târziu. Resursele terapeutice sunt limitate şi generează mortalitate", a evidenţiat Alexandru Rafila.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb