Raiffeisen Bank a acordat peste 350 de milioane de euro IMM-urilor în cadrul iniţiativelor JEREMIE, suma fiind acordată pe parcursul derularii celor doua acorduri încheiate cu Fondul European pentru Investiţii (EIF), precizează un comunicat de presă remis Redacţiei.
Raiffeisen Bank deţine cea mai mare cotă de piaţă pe acest tip de finanţare IMM, peste 50% din totalul volumelor acordate de către toate băncile din România, prin aceste programe.
Creditele acordate de Raiffeisen Bank IMM-urilor au vizat atât finanţarea activităţii curente cât şi a investiţiilor, pe termen mediu şi lung.
Monica Udrescu, Director Executiv al Ariei IMM la Raiffeisen Bank a afirmat: "Acest instrument financiar a fost unul dintre cele mai atractive de pe piata romaneasca si ne-a adus multe satisfactii, atat clientilor cat si noua. Pe parcursul derularii celor doua initiative JEREMIE am acordat peste 4700 de finantari. Aceste rezultate au pozitionat Raiffeisen Bank ca lider incontestabil pe piata locala in acordarea acestui tip de finantare cu peste 50% cota de piata, daca vorbim de volume si peste 70% cota de piata, ca numar de finantari. Vom continua sa fructificam experienta valoroasa acumulata, sustinand competitivitatea si cresterea mediului de afaceri din Romania, prin derularea unor programe similare in colaborare cu EIF".
Creditele au fost acordate atât în lei cât şi în euro şi au avut ca destinaţie finanţarea investiţiilor, acoperirirea nevoilor de capital de lucru, pentru consolidarea sau pentru dezvoltarea activităţii (de exemplu achiziţia de materie primă, semifabricate şi stocuri, cheltuieli cu forţa de muncă, creanţe comerciale, utilităţi etc). Garanţiile JEREMIE acoperă 80%, respectiv 50% din valoarea creditului, fără nici un cost pentru firme.
JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este acronimul utilizat în perioada 2007-2013 pentru instrumentele financiare pentru IMM finanţate din fonduri structurale. În România, iniţiativa JEREMIE este administrată de către Fondul European de Investiţii şi este susţinută prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivitătii Economice" 2007-2013, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare. Din bugetul total de 225 milioane Euro, prin efectul de multiplicare specific instrumentelor financiare, s-au acordat până în 2016 peste 6.700 de credite şi investiţii în valoare totală de peste 660 milioane Euro.