Raiffeisen Bank, acuzată de practici comerciale incorecte, pierde definitiv un proces cu ANPC

G.U.
Bănci-Asigurări / 19 august 2021

Raiffeisen Bank, acuzată de practici comerciale incorecte, pierde definitiv un proces cu ANPC

Actualizare - Oficialii Raiffeisen Bank: "Decizia instantei este din anul 2020 si nu stabileste sume de plata de catre banca"

Oficialii Raiffeisen Bank au emis, în urma apariţiei în presă a informaţiilor legate de procesul cu ANPC, o reacţie privind decizia instanţei.

"Decizia instantei este din anul 2020 si nu stabileste sume de plata de catre banca. In baza deciziei banca a trecut la implementarea ordinului ANPC in conformitate cu care comisionul de administrare nu putea fi inclus in marja de dobanda la restructurarea creditelor. Astfel, dupa refacerea calculelor potrivit principiului ca marja de dobanda si comisionul sunt elemente distincte, banca va restitui clientilor eventualele sume colectate in plus, iar in situatia clientilor la care din acest calcul ar rezulta sume de platit in plus de catre clienti, banca va renunta la aceste sume pentru a nu- i afecta pe clienti. Toate aceste aspecte au fost comunicate de catre banca ANPC la sfarsitul anului 2020. Impactul acestor masuri nu poate fi determinat cu exactitate in acest moment", spun oficialii Raiffeisen.

---

Raiffeisen Bank, acuzată de practici comerciale incorecte, pierde definitiv un proces cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, conform unui comunicat de presă remis redacţiei. Nu mai puţin de 14.000 clienţi afectaţi şi un prejudiciu creat debitorilor de peste 10 milioane de euro, potrivit estimărilor realizate de Raiffeisen în iulie 2020.

Prin operaţiuni de restructurare a unor contracte de credit încheiate anterior anului 2010, profitând de starea de vulnerabilitate a debitorilor aflaţi în dificultate de plată, Raiffeisen Bank a majorat semnificativ dobânzile pe toată perioada contractuală, sub promisiunea eliminării unor comisioane care, în fapt, au fost introduse în rata de dobândă aferentă creditului, se menţionează în comunicat. Pe cale de consecinţă, pentru o facilitate acordată debitorului pe o perioadă scurtă de timp (6 luni), acesta urma să plătească o rata a dobânzii majorată cu 20% pentru toată perioada contractuală rămasă până la scadenţă.

Practica băncii a fost sancţionată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin Ordinul emis de Preşedintele ANPC nr. 280/09.07.2014, în

conformitate cu Legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte. Raiffeisen Bank a contestat Ordinul respectiv, iar prin hotărâri succesive ale Curţii de Apel Bucureşti (sentinţa civilă nr. 952/17.03.20172), respectiv ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (decizia civilă nr. 647/06.02.20203), instanţele de judecată au constatat caracterul legal al măsurii dispuse de ANPC, banca având obligaţia de a returna către debitorii afectaţi sumele de bani achitate în plus cu titlu de dobândă, de la momentul operaţiunii de restructurare şi până în prezent.

Conform comunicatului, Credere a avut recent o întrevedere cu conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, primind asigurări că autoritatea va depune toate diligenţele pentru implementarea de către Raiffeisen Bank a hotărârii definitive pronunţate de către instanţa de judecată. Potrivit surselor oficiale, prejudiciul ar depăşi semnificativ estimarea realizată de Raiffeisen la 10 milioane de euro, din moment ce Ordinul nr. 280/09.07.2014 se aplică tuturor celor 14.000 de clienţi afectaţi, indiferent de statusul contractului de credit: activ sau inactiv.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. aoleu, pai ce facem mai nene groningen? ai iesit in strada ca te freca grija de nu stiu ce lege a justitiei si voiai un viitor mai bun pentru copilasii tai, dar sa jecmanesti 14.000 de romani, asta cum se numeste? hai sictir!

    1. Sper ca nu era pe bicicleta cand a primit vestea....

      : ))

    Asta este o glumă marca ANPC...

    A mai câștigat un proces tot pe dobândă, cu BANCPOST, definitiv si irevocabil.. 

    Așa și?? 

    A rămas ca în tren. 

    Niciodată nu a fost pusă sentinta in aplicare, niciodată.  

    Nu a folosit nimănui . 

    Iar se dă în stambă ANPC!!

    Astia erau aia cu creditele ninja de prin 2005-2007!!!

    Rusina sa va fie!!! 

    dreptate facuta care e mai mult stramba! 

    Semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb