Raiffeisen Bank International, interesată de orice active ale băncilor elene din ţara noastră

C.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 august 2015

Raiffeisen Bank International, interesată de orice active ale băncilor elene din ţara noastră

Erste Bank şi OTP şi-au arătat şi ele interesul pentru băncile româneşti cu capital grecesc

Raiffeisen Bank International (RBI) va fi interesată de orice fel de active care vor fi scoase la vânzare de băncile elene în România, a anunţat ieri instituţia bancară austriacă, transmite Reuters.

Anunţul Raiffeisen Bank International vine după ce grupurile Erste Bank şi OTP s-au arătat interesate de băncile româneşti cu capital grecesc.

În ţara noastră activează patru astfel de instituţii financiare - Bancpost, controlată de Eurobank, Banca Românească, ce are ca acţionar National Bank of Greeece, Alpha Bank şi Piraeus Bank. Acestea cumulează aproximativ 12% din activele sistemului nostru bancar.

Andreas Treichl, CEO Erste, acţionarul majoritar al BCR, a declarat, la începutul lunii august, că ar fi interesat să se uite la băncile greceşti care sunt în România, dar oficial nicio bancă nu este de vânzare. "Nu aş spune nu", a menţionat Treichl la Viena, în conferinţa legată de prezentarea rezultatelor Erste în trimestrul al doilea.

Şi grupul bancar OTP este interesat de Piraeus Bank, după cum ne-au spus unele surse din Banca Naţională a României (BNR). Sursele noastre ne-au precizat: "OTP a intrat în camera de date de la Piraeus. Acest lucru nu înseamnă că vor şi cumpăra, dar sunt interesaţi şi analizează".

Recent, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, ne-a spus, într-un interviu, că, pe piaţa noastră bancară vor fi câteva fuziuni. "Cel puţin hotărârile vor fi luate în acest an. Fuziunile ar urma să aibă loc între băncile noastre, fiind vizate şi subsidiarele greceşti", ne-a precizat domnia sa.

Deşi cele patru subsidiare greceşti au un nivel foarte ridicat de solvabilitate şi o lichiditate bună, celelalte bănci din sectorul nostru bancar au refuzat să colaboreze cu acestea, în timpul crizei din Grecia, ne-a spus Nicolae Cinteză, subliniind: "Cele patru subsidiare ale băncilor greceşti au fost puse în situaţia să lucreze între ele. A trebuit să facem noi managementul lichidităţii între băncile cu capital grecesc. Acestea aveau nevoie de lei, iar celelalte refuzau să le schimbe valuta. Subsidiarele elene aveau valută, iar celelalte bănci cereau garanţii. Pentru ce le trebuia garanţii? Împreună cu cele patru bănci cu capital grecesc - unele aveau exces de lichiditate, altele erau oarecum la normalitate - am direcţionat excesul de lichiditate de la una la alta şi a mers perfect. Am fost felicitaţi de oficialii de la EBA (n.r. Autoritatea Bancară Europeană) pentru cum am administrat această criză".

La rândul său, Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedintele executiv al Alpha Bank, ne-a spus că băncile cu capital grecesc au trecut "cu fruntea sus" prin criză.

Raiffeisen Bank România - profit net de 48 de milioane euro, în primul semestru din 2015

Raiffeisen Bank a realizat un profit net de 48 milioane euro în primele şase luni ale lui 2015, faţă de 45 milioane euro, cât înregistra în iunie 2014, reprezentând o creştere de 6%, potrivit unui comunicat de presă al băncii.

Valoarea totală a activelor Raiffeisen Bank a ajuns la 6,48 miliarde euro, în creştere cu 9% faţă de cele 5,94 miliarde euro cât erau la finele lui iunie 2014. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, volumul total al creditelor a crescut cu 8%, până la 4,14 miliarde euro, însă merită menţionată tranzacţia cu o companie din grup, în urmă căreia a fost preluat un portofoliu de aproximativ 240 milioane euro credite acordate persoanelor fizice.

Creşterea organică (+2% faţă de mijlocul anului trecut) a provenit în principal din creditarea persoanelor fizice (aproximativ 225 milioane euro credite de consum şi peste 1.100 credite Prima Casă) şi din credite noi acordate segmentului IMM, care au beneficiat şi de programele de garantare din liniile EIF-JEREMIE (peste 410 credite noi de acest tip în prima jumătate a anului). O evoluţie similară au înregistrat şi depozitele (+8%), ajungând la 4,67 miliarde euro. Raportul credite/depozite este în prezent de 89% (constant faţă de iunie 2014).

Cheltuielile nete cu provizioanele au scăzut la 32 milioane euro comparativ cu primul semestru al lui 2014, când erau 40 milioane de euro.

Evoluţia ratei creditelor neperformante a înregistrat o scădere consistentă, până la 7,2%, faţă de 8,2% cât era în iunie 2014.

Din cauza condiţiilor de piaţă (evoluţia ratelor de dobândă), veniturile băncii au scăzut cu 2% faţă de iunie 2014, ajungând la 215 milioane de euro. Ca rezultat al măsurilor luate de bancă pentru creşterea eficienţei şi pentru diversificarea surselor de venituri, raportul cost/venituri a scăzut uşor la 58,5%, faţă de 58,7%, cât era la jumătatea lui 2014.

Raiffeisen Bank deserveşte aproximativ 2 milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.800 de companii. La mijlocul anului 2015, reţeaua Raiffeisen Bank numără 513 de unităţi (faţă de 528 în iunie 2014), peste 1.100 de ATM-uri şi aproximativ 13.400 de EPOS-uri.

Banca avea la mijlocul acestui an 5.349 angajaţi, faţă de 5.478 în 30 iunie 2014.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bancile astea (si BNR-ul alaturi de ele) se vaitau ca o duc greu in Romania, ca au pierderi bla bla bla, iar acum se uita dupa noi achizitii. Cum vine asta? Pana la urma o duc rau sau bine la noi? Dupa reactii si profiturile realizate concluzia este ca o duc foarte bine, asa incat poate ne explica BNR-ul de ce le tot plange de mila si le acopera/tolereaza mizeriile/abuzurile bietelor banci cu capital strain?

    1. Te simti vanat sau vanat (colorat)? ar trebui sa fi explicit. Daca esti/ te simti vanat de honvezii austrieci, ar vtrebui sa-ti fie clar ca pana cand acesti rechini nu vor inghiti pe cel din urma minoritar detinator de actiuni BCR, nu au niciun interes/nu vor "face profit"pentru ca ar trebui sa creasca pretul oferit pentru achizitionarea actiunilor de la minoritari.

      Capisci?. 

    trebuie sa iesim cu totii in strada cei cu credite chf ,euro,dolari si sa ne facem dreptate ptr ca noi suntem alegatori acestei tari si pe noi nu ne baga nimeni in seama trbuie sa ne facem dreptate singuri daca cei alesi nu fac nimic si sa ii dam jos de la putere.infata guvernului o manifestatie de amploare acum inaintea alegerilorsa vedeti ce reactie va avea. jos parlamentu jos jegosu de isarescu,ponta ,iohanis toti fratilor ca nu fac nimic ptr noi toti numai promit inainte de alegeri si cum ajung acolo sus nu isi mai aduc aminte de noi,talhari cu legitimatie asta sunt neau disperat ce o sa ne mai faca ca neau luat tot. pe ei ca nu se mai poate asa cutitul e la os trebuie sa iesim in strada domnilor daca vrem sa facem ceva ca cu astia asa trbuie

    1. Ce are sula cu Prefectura? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb