Raiffeisen Bank, tranzacţie de securitizare sintetică cu Grupul Băncii Europene de Investiţii

M.C.
Bănci-Asigurări / 23 decembrie 2022

Raiffeisen Bank, tranzacţie de securitizare sintetică cu Grupul Băncii Europene de Investiţii

Raiffeisen Bank S.A. încheie o tranzacţie de securitizare sintetică cu Grupul Băncii Europene de Investiţii, prin intermediul căreia va susţine creşterea accesului la finanţare a companiilor mici şi mijlocii, precum şi a celor cu capitalizare medie din România, a anunţat astăzi banca, informează Agerpres.

Raiffeisen Bank menţionează că este prima banca din România care îşi consolidează capacitatea de finanţare prin intermediul unei securitizări sintetice. Noul parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi cu Fondul European de Investiţii (FEI) va contribui la creşterea accesului la finanţare şi va întări rezilienţa companiilor mici si mijlocii (IMM) precum şi a celor cu capitalizare medie (MidCaps) din România.

"Suntem bucuroşi să anunţăm aceasta tranzacţie inovatoare cu partenerul nostru de lungă durată, Grupul BEI. Acest parteneriat ne permite să creştem accesul la finanţare pentru IMM-urile şi MidCaps-urile din România. Astfel, vom sprijini creşterea şi dezvoltarea lor într-un mediu economic dificil, marcat de efectele negative ale pandemiei COVID, de conflictele militare din Ucraina şi de criza energetică. La Raiffeisen Bank, suntem dedicaţi promovării creşterii economice şi sprijinirii succesului clienţilor noştri. Credem că acest parteneriat va fi un pas important în realizarea acestor obiective", a declarat Alina Rus, CFO Raiffeisen Bank.

Ca urmare a acordului încheiat cu BEI, Raiffeisen Bank va oferi, pe parcursul următorilor doi ani, finanţări către beneficiari eligibili, IMM şi MidCaps, în valoare de până la 523 milioane lei (106 milioane euro), cu o dobândă redusă comparativ cu alte finanţări similare.

"Grupul BEI este determinat să susţină investiţiile în mediul de afaceri din România. Această tranzacţie de securitizare cu Raiffeisen Bank demonstrează modul în care implicarea combinată a BEI şi EIF sprijină activitatea economică şi crearea de locuri de muncă în România", a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii.

Tranzacţia de securitizare sintetică este structurată pe un portofoliu de credite non-retail, în valoare de 1,520 miliarde de lei (308 milioane euro). Portofoliul securitizat rămâne în bilanţul băncii şi este împărţit în trei tranşe sintetice de risc: o tranşa senior, o tranşa mezanin şi o tranşa junior.

"Parteneriatul FEI cu Raiffeisen Bank este unul de lungă durată, fiind dezvoltat prin numeroase tranzacţii de referinţă. FEI se bucură să poată susţine Raiffeisen Bank în prima sa tranzacţie de securitizare sintetică. Aceasta nu doar că va contribui semnificativ la crearea de locuri de muncă şi la creşterea economică a ţarii, ci va promova şi obiectivele Uniunii Pieţelor de Capital în România, având în vedere că, pană în prezent, a mai fost încheiată doar o singură alta tranzacţie de securitizare sintetică", a declarat directorul general al FEI, Alain Godard.

În cadrul tranzacţiei, riscul de credit al tranşei mezanin este transferat integral către FEI, în timp ce riscul de credit al tranşelor senioare şi junioare este asumat de către bancă. Tranzacţia prevede o perioadă de reconstituire de 3 ani, în care expunerile amortizate din portofoliul securitizat pot fi înlocuite cu expuneri eligibile noi.

"Securitizările sintetice sunt un instrument important pentru gestionarea eficientă a capitalului şi ajută la creşterea capacităţii de finanţare prin transfer de risc, mai ales în contextul actual de piaţă, caracterizat de o incertitudine crescută şi prime de risc ridicate. Structura securitizării permite băncii să elibereze cea mai mare parte din volumul fondurilor proprii şi al datoriilor eligibile alocate portofoliului securitizat şi să-şi consolideze astfel capacitatea de a finanţa economia românească. La nivelul prudenţial consolidat al Raiffeisen Bank S.A., tranzacţia va avea un impact iniţial pozitiv de aproximativ 40 puncte de bază asupra ratei fondurilor proprii de nivel 1 şi respectiv 80-puncte de bază asupra ratei MREL", a declarat Romulus Mircea, director executiv Managementul Activelor şi Pasivelor.

Raiffeisen Bank Romania, o bancă universală, este activă pe piaţa bancară din România de 25 ani şi serveşte peste 2.3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4900 de angajaţi, 295 unităţi, 1131 ATM&MFM şi 27.000 POS-uri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Banca neserioasa... Boicotati aceasta banca austriaca...

    aceasta banca cu credite ninja date la greu!!!

    Sunt foarte surprinsa ca nimeni de la BNR nu face o verificare la formele contractuale paguboase la greu acordate cetatenilor romani. 

    Si asta nu o spun eu cu practicile contractuale oferite de ei. 

    Chiar si recent 2019-2020-2021 au pacalit cetateni la semnare cum ca dobanzi fixe si pe urma dobanda dizer a expirat si centatenii sunt in panica si criza - dar nu au cui sa ii spuna sufernita prin care trec - au semnat si acum inghit galusca. 

    Cine le apara drepturile?! 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb