"RAIFFEISEN RESEARCH" AUSTRIA: Sprijinul internaţional pentru Grecia este necesar

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 februarie 2010

Grecia are nevoie de sprijin financiar extern, sunt de părere analiştii "Raiffeisen Research" Austria, care subliniază, însă, că un pachet de salvare de la Uniunea Europeană ori de la Banca Centrală Europeană (BCE) nu este posibil, date fiind actualele convenţii ale UE. "De asemenea, Intervenţia FMI nu pare să fie adecvată, de vreme ce creditele instituţiei pot fi asociate cu obligaţii care ar limita competenţele BCE", notează o analiză "Raiffeisen Research", care arată că posibilităţile ce pot fi luate în calcul sunt un sprijin bilateral coordonat - de la ţările din zona euro (individual), ori sprijin de la instituţii guvernamentale din ţările europene (bănci de dezvoltare).

"Acest sprijin doar va preveni o criză financiară pe termen scurt", menţionează analiza "Raiffeisen Research", amintind şi de posibilitatea garantării de către o altă ţară a unei emisiuni de obligaţiuni greceşti.

Studiul amintit subliniază că autorităţile de la Atena vor trebui să implementeze măsuri de restructurare (nepopulare), sub supravegherea UE, astfel încât să revină încrederea investitorilor din regiune.

Fezabilitatea ţintelor bugetare ale Greciei - sub semnul întrebării

Fezabilitatea ţintelor bugetare stabilite de Grecia sunt puse sub semnul întrebării, în pofida cerinţelor impuse de UE în acest sens, potrivit analiştilor "Raiffeisen Research". Aceştia arată că guvernul elen a fost relativ vag cu privire la planurile privind reformele structurale pe termen lung: "Deşi au fost anunţate o serie de reforme, în special privind asigurările sociale şi sistemul de pensii, nu au fost oferite detalii privind creşterea vârstei de pensionare, majorarea contribuţiilor etc. Potrivit Comisiei Europene, în absenţa reformelor structurale, Grecia va fi lovită de o nouă creştere a cheltuielilor cu pensiile".

"Raiffeisen Research" notează că, în lipsa reformelor, datoria guvernamentală a Greciei ar putea depăşi 200% din PIB în 2030, astfel că se impun acţiuni rapide.

În opinia celor de la "Raiffeisen Research", estimările de creştere economică a Greciei (-0,3% în 2010, +1,5% în 2011, +1,9% în 2012, +2,5% în 2013) sunt prea optimiste, iar planurile de majorare a veniturilor guvernamentale de la 39,3% din PIB în 2009, la 45,3% în 2012 sunt greu de realizat.

Reuniune a finanţiştilor din zona euro

Pentru ieri seara era programată, la Bruxelles, o întrunire a miniştrilor de finanţe din zona euro, în încercarea de a găsi o modalitate de susţinere a Greciei, care ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor sale financiare. Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri monetare, a declarat, înaintea reuniunii: "Aşteptăm ca executivul elen să ia măsurile adiţionale necesare".

Astăzi, miniştrii de finanţe vor aproba o serie de măsuri excepţionale pentru reducerea deficitului Greciei. Pe baza recomandărilor Comisiei Europene, miniştrii de Finanţe vor pune Grecia sub strictă supraveghere bugetară, astfel încât să se asigure că această ţară va lua măsurile necesare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb