Titlurile operatorului de telecomunicaţii Digi Communications au avut o creştere de 33,4%, în perioada 29 martie - 28 iunie, clasându-se astfel în top zece aprecieri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.
În esenţă, evoluţia cotaţiei Digi a fost marcată de două pusee de creştere, apărute în urma unor anunţuri legate de companie.
La începutul lunii aprilie, emitentul a anunţat vânzarea de către Digi Spania a unei reţele de internet de fibră optică pentru un preţ de până la 750 milioane de euro. Compania va investi sumele rezultate în urma tranzacţiei tot în Spania, a doua sa piaţă după România, inclusiv pentru a prelua spectru în valoare de 120 milioane de euro. Apoi, la jumătatea lunii mai, operatorul pieţei noastre de capital a anunţat că acţiunile Digi Communications urmau să fie incluse în indicii MSCI Frontier şi MSCI Romania, începând din iunie.
La începutul lunii trecute, echipa de analiză de la Concorde Securities a publicat, pe portalul BVB Research Hub, un raport în care recomanda "Cumpărare" pentru acţiunile companiei, cu un preţ ţintă de 84 lei pe titlu în următoarele douăsprezece luni, cu circa 25% peste cotaţia de atunci din piaţă.
"Digi îşi propune să ofere servicii superioare de comunicare unei baze mari de clienţi la cele mai accesibile preţuri. Între serviciile sale se numără TV cu plată, Telefonie fixă, Telefonie mobilă, Internet fix şi mobil, Transmisii de date şi Conţinut media. Pieţele de bază ale Digi sunt România, Spania, compania fiind de asemenea prezentă în Italia, Portugalia şi Belgia cu oportunităţi suplimentare de creştere. Reţeaua de fibră a Digi acoperă 18 milioane de locuinţe în pieţele sale de bază şi are peste 24 milioane de utilizatori", se arăta în raportul Concorde.
Recent, acţionarii Digi Communications au aprobat alocarea unui dividend de 1,25 lei pe titlu, echivalentul unui randament brut de circa 1,9%, faţă de preţul acţiunii de ieri, de 67 lei pe titlu.
Digi Communications NV a raportat pentru primele trei luni ale anului venituri consolidate de 446,7 milioane de euro, o creştere de 12% în comparaţie cu primul trimestru din 2023. EBITDA ajustată s-a ridicat la 163,1 milioane de euro, în creştere cu 21,9% faţă de anul trecut.
• Indici - BET s-a apreciat cu 7%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 7%, în perioada 29 martie - 28 iunie.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 3,44%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 6,9%, în perioada menţionată.
• Antibiotice - printre cele mai rentabile acţiuni de la BVB
Acţiunile Antibiotice se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 29 martie - 28 iunie, cu o creştere de 69,51%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc titlurile Aages, cu o apreciere de 67,69%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile MedLife, cu o creştere de 51,9%.
• Fonduri de investiţii - randament de 11,88% pentru ETF BET Patria-Tradeville
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 27 martie - 27 iunie, este condus de titlurile ETF BET Patria-Tradeville cu o apreciere de 11,88%. Titlurile BET Index România ROTX s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 11,68%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 11,32%.
Bitcoin a avut o scădere de 12,86%, în perioada 29 martie - 28 iunie, iar cotaţia aurului a urcat cu 5,11%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,15% intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.