Titlurile Sphera Franchise Group (SFG), companie ce reuneşte sub umbrela sa lanţurile de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au înregistrat o creştere de 23,94%, în perioada 11 aprilie - 11 iulie, clasându-se astfel în top zece aprecieri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.
"Businessul grupului continuă să meargă foarte bine, creşterile de costuri fiind transmise către clienţi şi chiar crescute marjele de profit, astfel încât există un potenţial bun pentru perioada următoare", se arată într-un raport al casei de brokeraj Prime Transaction, publicat la începutul acestei luni.
În primul trimestru al anului, veniturile din vânzări în restaurante ale Sphera s-au ridicat la 365,9 milioane lei, cu 9,2% peste cele din primele trei luni ale anului trecut, în vreme ce profitul net a fost de 21,4 milioane lei, aproape triplu comparativ cu cel din intervalul ianuarie-martie 2023, de 7,3 milioane lei. Marja netă a crescut de la 2,22% în primul trimestru din 2023 la 6,19% în primul trimestru din 2024.
Sphera a plătit în acest an un dividend de 1,05 lei pe titlu, dar conducerea companiei a anunţat că intenţionează să propună acţionarilor încă o distribuire similară, astfel încât este posibil ca operatorul lanţurilor de alimentaţie publică să aloce un dividend de 2,1 lei pe titlu, echivalentul unui randament brut de 6,1% faţă de preţul de închidere al acţiunii SFG din data de 15 mai, ziua în care investitorii trebuiau să deţină acţiuni ale companiei pentru a beneficia de dividendele deja aprobate.
Pentru acest an Sphera estimează o creştere a vânzărilor în restaurante cu 12% faţă 2023, până la 1,65 miliarde lei şi ţinteşte un profit net normalizat de 95,7 milioane lei, cu 20% mai mare decât cel aferent anului trecut.
Recent, grupul a anunţat deschiderea primului restaurant KFC în Sinaia, investiţie de circa un milion de euro.
Sphera se află pe radarul fondurilor de pensii private, care deţineau 12,2% din companie la finele lunii mai. Patru din cele şapte fonduri Pilon II aveau 10,3% din Sphera, cel a mai mare pachet, de 7,3%, fiind al NN, conform datelor disponibile pe site-ul desprepensiiprivate.ro.
Evaluarea bursieră a operatorului lanţurilor de alimentaţie publică, ce reuneşte sub umbrela sa brand-urile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, se ridică la circa 1,5 miliarde de lei.
• Indici - BET s-a apreciat cu 8,72%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 8,72%, în perioada 11 aprilie - 11 iulie.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,64%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 8,65%, în perioada menţionată.
• Aages - printre cele mai rentabile acţiuni de la BVB
Acţiunile Aages se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 11 aprilie - 11 iulie, cu o creştere de 98,8%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se situează titlurile Antibiotice, cu o apreciere de 61,78%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Transelectrica, cu o creştere de 60,56%.
• Fonduri de investiţii - randament de 12,13% pentru ETF BET Patria-Tradeville
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 10 aprilie - 10 iulie, este condus de titlurile ETF BET Patria-Tradeville cu o apreciere de 12,13%. Titlurile Certinvest BET Index s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 11,59%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest XT Index, care au urcat cu 10,91%.
Bitcoin a avut o scădere de 18,18%, în perioada 11 aprilie - 11 iulie, iar cotaţia aurului a urcat cu 1,16%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,09% în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.