Randament mai mare pentru aur - raportat la S&P 500, în ultimii cinci ani

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 aprilie

Randament mai mare pentru aur - raportat la S&P 500, în ultimii cinci ani

English Version

Preţul aurului a avut o evoluţie solidă în ultimii ani, şi mai ales în 2024, în condiţiile în care inflaţia persistentă şi războaiele multiple au alimentat cererea pentru acest metal preţios, ducând cotaţia futures la un nou maxim istoric, de peste 2.400 de dolari pe uncie.

Aurul este considerat un activ unic datorită valorii sale durabile, semnificaţiei istorice şi utilizării în diverse produse şi tehnologii, precum computere, nave spaţiale, echipamente de comunicaţii. Considerat un activ "refugiu", sigur, aurul este preferat de investitori pentru a se proteja în perioadele de incertitudine globală şi de declin economic.

O analiză publicată de visualcapitalist.com arată că, în ultimii cinci an, aurul a adus un randament mai mare comparativ cu indicele bursier american S&P 500. Pe parcursul perioadei menţionate, preţul aurului a urcat cu 81,65%, iar indicele S&P 500 cu 76,22%. În ultimul an, cotaţia metalului galben s-a apreciat cu 16,35%, în timp ce indicele S&P 500 a consemnat un avans de 25,21%.

Sursa citată menţionează că un semn al amplorii cererii de aur este faptul că gigantul american de retail Costco vinde lingouri de aur în valoare de până la 200 de milioane de dolari în fiecare lună, în Statele Unite. În anul anterior, vânzările de profil s-au ridicat la doar 100 de milioane de dolari pe trimestru.

Dar, nu numai consumatorii cumpără aur. Băncile centrale din întreaga lume au acumulat aur în cantităţi foarte mari, probabil ca hedging împotriva inflaţiei. Potrivit World Gold Council (WGC), aceste instituţii au cumpărat 1.136 de tone de aur în 2022, marcând cel mai ridicat nivel din 1950. Cifrele pentru 2023 arată achiziţii de 1.037 de tone.

Ieri, cotaţia futures a aurului cu livrare în luna iunie a scăzut cu 0,1% la bursa Comex din SUA, atingând 2.405,20 dolari/uncie la ora locală 07.15. Preţul spot era de 2.387,88 dolari/uncie, în urcare cu 0,2%.

Perspectivele pozitive ale aurului sunt susţinute de o serie de bănci importante de investiţii. Printre acestea, JPMorgan Chase & Co. a estimat, luna trecută, că preţul unciei de aur ar putea ajunge la 2.500 de dolari în acest an. De asemenea, analiştii de la Goldman Sachs Group Inc. au anticipat că preţul aurului va trece de 2.300 de dolari uncia.

Potrivit Goldman Sachs, preţurile materiilor prime vor urca în acest an, pe măsură ce băncile centrale din SUA şi Europa vor reduce ratele dobânzilor, contribuind la susţinerea cererii industriale şi a consumatorilor. Sursa citată arată că preţul cuprului, al aluminiului, aurului şi produselor petroliere ar putea creşte, iar investitorii trebuie să fie selectivi în acest context, deoarece câştigurile nu vor fi universale.

Economistul David Rosenberg, preşedintele Rosenberg Research, este de părere că preţul metalului galben mai poate creşte cu încă aproape 30%, până la 3.000 de dolari pe uncie, înainte de următoarea schimbare a ciclului economic. Acesta a afirmat recent, citat de Business Insider: "Creşterea preţului aurului a venit într-un moment de apreciere a dolarului, de scădere a aşteptărilor inflaţioniste şi într-o perioadă în care Rezerva Federală din SUA a creat în piaţă aşteptarea că va menţine dobânzile ridicate pentru o perioadă mai îndelungată. Toate acestea ar fi afectat în mod normal preţul aurului, dar metalul preţios a continuat să crească".

De la începutul anului, preţul aurul a înregistrat un câştig de circa 14%.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. am zis fa mai verific:

    aur usd ajustat la inflatie este inca sub varful din 80-83.. si inca sub varful din aug 2011.. si sub varful di aug 2020… care varf 2011 e ca un platou inc in prezent… si daca zboara aur in tavan dupa long crash.. sau face direct long crash..!? 

    iar aurul si recesiunea e putin eronat: a existat trenduri de 20-25 ani a aurului raportat la inflatie in crash si destule recesiuni si expansiuni; dupa a existat iar revers de trend cu aur ajustat la inflatie in boom cu destule recesiuni si expansiuni.,, 

    ps: nu omiteti / sau dezinformati oite! 

    era destul de simplu de pus graficul istoric al aurului; daca nu cel uk din anul 1800 pe cel us din anul 1900 prezent.. 

    intre apr 1915 aur 19,25$ la sept 1920 20,63$ in panica din “20”..unde ajustat la inflatie aurul nostru tot cadea de prin 1890 si cv 1900 pana in 1920… deci vreo 30-20 de ani de aur crash… dupa aur sta relativ stabil in pret nominal 1920 20,63$ pana in Nov 1929 20,72$ unde US are ciclu de desinflatie si/sau socuri scurte de deflatie… unde aurul nostru nominal se intareste in pret real fata de alte bunuri consum… chiar daca el ramane ajustat la inflate in relativ slump comparat cu varful din spate 1890-1900… 

    la declansarea panicii din 1929 aurul se catapulteaza nominal la 35$ dar si ajustat la inflatie in timp ce piata are socul de prabusire productie si/sau letargie. 

    Aurul nostru sta in “bula/balon” ajustat la inflatie din 34 pana in jun 40… parabola panicii e inceputa din 29… dar minim maxim aur ajustat la inflatiein perioada aia: e urmatorul 1920 minim maxim 1934… platou ajustat la inflatie pana in 40-41.. deci 20 plus minus ani… dupa crash aur ajustat la inflatie din 1941 pana in 1969-70(nixon).. in toata perioada asta a fost si razboi si expansiuni economice si recesiuni si aur long crash ajustat la cpi…. la fel si intre 1915-1920 cu w1 aur long crash ajustat la inflatie.., 

    din 1934 aur 35$ a stat relativ stabil pana in 1967 35,31$ permitand economiilor sa creasca si sa valoreze mai mult activele si salariile in cantitate aur! 

    dupa intre 67 si 70 apare mica volatilitate si cetatenii se prind ca cv nu e buna treaba… chiar si in romania inainte de “nixon” se dau unele interziceri prin 68-69 de vanzari aur in targ.. deci cineva stia cv din timp (stia ca se va schimba trendul”macazul”);  

    Din 1970 veniturile si activele cetatenilor iar se prabusesc in pret aur pana in 80-82 (unde in ro stateai la coada paine oua si lipsuri artificiale)…aurul ajustat la inflatie sta iar in bule “balon” din 79 pana in 83 chinuid iar economii si cetateni; ajustat la inflatie aur crash din 80 lana in 2001 cu tot cu alte 3 decesiuni din 82 90 si 2000… deci aur crash cu tot cu ele..ajustat la inflatie… in 2000 (in functie de piete ai decalaj asimetrii si intersectari la aceasta conversie: ca la active pasive; unul are plusul altul minusul) activele si alariile marite putin in cantitate aur o iau iar la pravale… interesant ca toate tre crize financiare au fost declansate la o distanta/timp relativ de aprovimata dupa schimbarea macazului la aur spre sus; adica din minim aur ajustat la inflatie 1920 pana in 1934 varf… criza financiara a fost declansata in 1928(in banci) si 1929 in piata reala… deci 8-9 ani de lag; din 1970 nixon umbla la aur si intre 1978-1982 america se afla in depresie economica si sociala.. urmata de criza fondurilir de pensii si economi… adica prabusirea-jaful fondurilor… deci la o distanta iar de 8-9-10 ani se anunta criza… in 34 a fost dund depresie; in 82 fund depresie; deci 12-14 ani pana in crash anuntat de aur din timp; 

    din minim 2000 aur ajustat la inflatie americanii se panicheaza in iarna lui 99 ca vine sfarsitul lumii si vand “tot”… dupa in anul 2000 martie bursa le intra in corectie, in curectie financiara au parte si de atacul 9 11… si uite asa 3 socuri consecutive la Americani si pe piata globala financiara a scuturat din temelii financiarul; din 2000 aur ajustat la inflatie in tavan pana in aug 2011… atingand maximul in plina depresie financiara iar la o distanta de 7-8 ani fata de 2000 criza financiara globala urmata de aia sociala.,, iar in prezent aur ajustat la inflatie se afla tot pe platou superior ceea ce inseamna ca ne afla tot in depresie/slump ca si ciclu doar ca avem semnale de revenire; daca aurul decide ajustat la inflatie sa mai faca un ultim varf atunci o ultima durere ne asteapta pe “toti”… dupa aurul va trebuii sa schimbe trendul “macazul” si sa se indrepte acolo unde ii e locul ajustat la inflatie… lasand cetatenii sa respire si sa preia urmatoarele active din piata; batranii tin de active si fac bule de pret… multi batran se apropie prin piete de decesuri naturale si deci vor fi mai multe vanzari in fata decat vor fi cumparatori; aurul ajustat la inflatie cade pe long cu sau fara o ultima nebunie speculativa pe el; vor urma dupa si alte recesiuni cu long aur crash… asa cum au mai existat pe acest meleag. 

    Nu imi place sa cumpar ceea ce se lauda ci ceea ce se uraste; huleste si vinde in pierdere… momentan aurul nu se vinde in pierdere si chinuie si populatia-economiile! 

    Astep t banca centrala us sa isi scada din levier asa cu a facut si Japonia… in trecut.. poate asa asistam la ceva decompresari prin piata americana, ajustat la inflatie; nu de alta dar e chinul “dracului” la saracii din america si avutia naibii la top bogati..  

    cv tre sa cedeze in fata..  

    s c c r e t 

    1. stii ce cred ca o sa cedeze? Consumatorul american , care e "strong", pe baza de credite de consum-credit carduri, si buy n ow pay later, si credite direct de la magazine si ce mai au astia. Dc te uiti pe pagina fed sunt niste grafice, cu credit card delinqencies si consumer credit deliquencies. Alea urca constant, din 2021. L acarduri de credit delicventa nationala e peste 3,2%-t4 2023. Intr-un an, in ritmul asta e peste 4. In ultimele 2 recesiuni, a fost 4,5%(anii 2000,2008). Economia americana e bazata pe consum aprope 70%. Si consumul e bazat pe carduri. Asta se stie, sunt n studii. Cardurile cand vor pica, suficient de multe ca sa scada consumul, bye. Recesiune. Mare, mica nu stiu. Dar vine. Chit ca multi zic ca nu mai vine. La Bank of America, le-a scazut profitul cu 16% in t1 , motivul, provizioane pt delicventele la credit carduri, care s-au inmultit. Omul nu se opreste din consum, ca asa e facut sistemul. Pana n-are incotro, ca nu-i mai da banca credit. Si atunci, sandramaua o ia la vale, concedieri si etc-vezi tesla.

      Pt ca, economia americana, ca si la romani, se bazeaza pe consum. Nu pe Biden, nu pe arme, nu pe infrastructura, etc. Si la noi la fel.  

      multumesc..le urmaresc...

      US 10 minus 2y ... tic tac..tic tac.... 

      s c c r e t 

    si la o distanta de iar 10 ani plus minus ajustat aur la inflatie… in unele economii a urmat revolutii si reforme…

    cel putin in romania ne-a prin perfet prin 1914-915.. urmat iar de alta prin 1945-1947; urmat iar de 89-90…  

    cele mai mari schimbari in “haos” au urmat in romania dupa aur crash ajustat la inflatie… sa nu uitam ca veniturile in ro exprimate in cantitate aur putere cumparare se aflau in crash din 68-69-70… pana in minimul din 90-92 cu salariu de 1-2-3 grame de aur… ala da reset…si pib in crash la cote inapoiate. 

    parca vad romania trecuta prin libanul de azi…. 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb