RAPHAEL BOSTIC, PREŞEDINTELE ATLANTA FED: "Federal Reserve ar putea majora dobânda-cheie şi cu 50 de puncte de bază, dacă va fi nevoie"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 februarie 2022

"Federal Reserve ar putea majora dobânda-cheie şi cu 50 de puncte de bază, dacă va fi nevoie"

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) ar putea livra chiar şi o majorare 50 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară la viitoarele şedinţe ale Comitetului Fed (FOMC), în cazul în care evoluţia inflaţiei va necesita o asemenea majorare, a declarat pentru Financial Times Raphael Bostic, preşedintele ramurii Fed din Atlanta, Georgia.

Declaraţia lui Bostic vine într-un context în care oficialii băncii centrale americane au început să iasă în spaţiul public cu afirmaţii agresive privind conduita politicii monetare a Fed pentru a încerca să ancoreze mai puternic anticipaţiile inflaţioniste, asta în condiţiile în care inflaţia a ajuns la un maxim al ultimilor 40 de ani, iar anul 2022 este unul cu o rundă de alegeri parlamentare importante în SUA pentru agenda administraţiei Biden.

Bostic şi-a nuanţat totuşi declaraţia pentru a nu transmite semnale prea negative pieţelor în condiţiile în care ciclul de majorare al Fed - ce va începe în martie cu o majorare de 0,25 puncte procentuale a dobânzilor - şi procesul de restricţionare cantitativă (QT - quantitative tightening) au început să fie incluse în preţurile activelor financiare, active care au avut evoluţii extrem de volatile din perspectivă istorică în ultima perioadă (Nasdaq 100: declin intraday de 4% în şedinţa din 24 ianuarie cu închidere pe plus).

Preşedintele Atlanta Fed a transmis că scenariul de bază continuă să fie cel cu 3 majorări de dobândă în 2022, cu prima programată în luna martie, dar în funcţie de evoluţia datelor privind inflaţia s-ar putea să fie nevoie de o abordare mai agresivă.

Oficialul Federal Reserve a afirmat că "toate opţiunile sunt pe masa fiecărei reuniuni" a instituţiei, iar o evoluţie peste estimări a inflaţiei ar putea aduce majorări de dobândă la fiecare din cele şapte şedinţe ale Comitetului de politică monetară al Fed (FOMC) din acest an. "Dacă datele indică faptul că lucrurile au evaluat astfel încât o mişcare de 50 de puncte de bază este necesară sau ar fi potrivită, atunci aş putea să mă gândesc la asta", a declarat Bostic în interviul pentru FT.

Acesta a adăugat că va urmări cu atenţie datele aşteptând o decelerare a dinamicii lunare a inflaţiei, ceea ce arată că Fed-ul va acţiona mai agresiv doar dacă inflaţia lună/lună va continua să accelereze - accelerare ce este improbabilă din cauza efectului de bază puternic din 2021. Totodată, el a subliniat că importante pentru deciziile Fed sunt de asemenea eventuale dovezi care să arate dacă creşterile salariale din economia americană încep să conducă sau nu la o spirală salarii-preţuri.

Fed a semnalat săptămâna trecută prima majorare a dobânzilor care va avea loc în martie, act de îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii şi inflaţia ridicată care ar putea persista. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a refuzat să ofere precizări asupra amplorii acestor majorări de dobândă. În general, pe baza precedentelor cicluri de majorare a dobânzilor, creşterile operate de Fed sunt de un sfert de punct procentual. Fed operează încă din martie 2020 cu dobânzi de 0,00-0,25%.

După declaraţiile lui Bostic pieţele au început să ia în calcul puţin mai serios o majorare de 50 de puncte de bază, cu toate că posibilitatea unei astfel de creşteri este redusă în perspectiva pieţelor: pentru şedinţa din martie a Fed piaţa futures din SUA dă o şansă de doar 9% pentru o majorare de 50 de puncte de bază, în creştere de la 4% săptămâna trecută. Fed a majorat dobânda cu 50 de puncte de bază sau mai mult la o singură şedinţă a FOMC de doar 5 ori din 1990 încoace.

Economistul şef al Morgan Stanley: "Fed-ul are 2 opţiuni: o recesiune sau ani de inflaţie foarte ridicată"

Seth Carpenter, economistul şef al băncii de investiţii Morgan Stanley consideră că Fed-ul are defapt doar 2 opţiuni: să majoreze dobânzile până la un punct în care acestea restrâng activitatea economică şi induc o recesiune şi implicit şomaj şi deflaţie, ori să continue cu dobânzi real-negative şi să accepte mai mulţi ani de inflaţie ridicată.

Acesta afirmă într-o notă pentru investitorii Morgan Stanley că importantă pentru dinamica inflaţiei şi implicit a perspectivei economice este componenta ciclică a acestui puseu inflaţionist. Pentru evitarea unei recesiuni induse de Fed este nevoie ca această componentă ciclică să reprezinte doar o treime din inflaţia curentă de peste 5%, iar restul de două treimi să fie în continuare componente ce ţin de partea de ofertă şi probleme pe lanţurile de aprovizionare.

O a treia opţiune însă cu rezultate incerte este continuarea politicii de gestionare a inflaţiei cu vorbe, adică încercarea de a ancora doar din "forward guidance" anticipaţiile inflaţioniste.

"Dacă Fed-ul reuşeşte să convingă pe toată lumea că inflaţia va coborî înapoi la ţinta de 2% atunci trade-off-ul este mult mai puţin dureros. (...) Dacă mare parte din inflaţia curentă este ciclică (Fed are de ales între) recesiune sau ani de inflaţie ridicată. Preşedintele Volcker a optat pentru recesiune în anii 1970 când inflaţia era mult-mult mai mare. Îl suspectez pe preşedintele Powell că nu va induce în mod deliberat o recesiune. Provocarea este să ştii când devine politica monetară prea restrictivă. (...) Pentru claritate, scenariul nostru de bază este că mare parte din inflaţie se va dovedi a fi temporară, dar trebuie să ridicam şi întrebarea «ce se întâmplă dacă nu va fi aşa?»", arată Seth Carpenter.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb