SUA şi China sunt responsabile de generarea pandemiei Covid 19 este concluzia raportului aprobat Subcomisia pentru Pandemia de Coronavirus din cadrul Camerei Reprezentanţilor a Congresului american, document ce a fost publicat în 2 decembrie 2024, potrivit publicaţiei Epoch Times. Documentul arată că Sars-Cov 2, virusul care a generat pandemia Covid-19, este rezultatul modificărilor genetice efectuate în laboratorul din Wuhan, China, iar pandemia s-a datorat unei scăpări accidentale a virusului din acel laborator.
Subcomisia pentru Pandemia de Coronavirus susţine în raportul de 520 de pagini că Institutul Naţional de Sănătate al SUA (NIH) a finanţat cercetări de tip gain-of-function (câştigare de funcţie) la Institutul de Virologie din Wuhan (WIV), prin intermediul EcoHealth Alliance. Potrivit surselor citate şi raportului respectiv, cercetarea, facilitată cu fonduri americane, s-a bazat pe manipularea genetică a viruşilor pentru a le studia potenţialul patogen.
Raportul acuză regimul comunist chinez, agenţii guvernamentale din SUA şi membri ai comunităţii ştiinţifice internaţionale că au încercat să ascundă informaţii despre originile pandemiei. Potrivit raportului, mai mulţi cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit de o boală asemănătoare COVID-19 cu câteva luni înainte de detectarea primului caz oficial la piaţa din Wuhan. Într-un document din ianuarie 2021, Departamentul de Stat al SUA a raportat că cercetătorii de la WIV prezentau simptome similare COVID-19 încă din toamna anului 2019. De asemenea, institutul are un istoric documentat de creare a unor viruşi chimerici, combinaţii de coronavirusuri SARS-like, folosind tehnici avansate de inginerie genetică.
În documentul citat, Anthony Fauci, fost director al Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), este acuzat că a influenţat o lucrare ştiinţifică, "The Proximal Origin of SARS-CoV-2", care a respins ipoteza originii din laborator. În audierea din iunie 2023, Fauci a declarat că nu a respins teoria scurgerii din laborator, dar a recunoscut că iniţial a considerat-o drept conspiraţie.
Raportul critică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru răspunsul său considerat inadecvat la pandemia de COVID-19. Documentul arată că, în ciuda avertismentelor din partea Taiwanului, care a notificat OMS despre cazuri de pneumonie atipică în Wuhan pe 31 decembrie 2019, agenţia nu a reacţionat prompt. Subcomisia a concluzionat că OMS a cedat presiunilor din partea Partidului Comunist Chinez.
Raportul se mai referă şi la lipsa de transparenţă şi integritate în gestionarea informaţiilor legate de originea COVID-19. Potrivit sursei citate, Brad Wenstrup, preşedintele subcomisiei, a subliniat necesitatea recâştigării încrederii publice prin responsabilitate, onestitate şi transparenţă.
Epoch Times mai arată că un studiu publicat în martie 2024 în Risk Analysis susţine o probabilitate ridicată ca virusul să aibă o origine nenaturală. Deşi studiul nu oferă o dovadă definitivă, autorii săi afirmau că posibilitatea unei origini de laborator nu poate fi ignorată.
Opinia Cititorului