RAPORT ASF: "Pierderile de pe pieţele externe se pot răspândi cu uşurinţă şi la noi"

M.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2014

"Pierderile de pe pieţele externe se pot răspândi cu uşurinţă şi la noi"
  • document ataşat Evoluţia comparativă a burselor din regiune, raportate la sfârşitul lunii iulie
    apasă aici pentru a descărca.

    În primul semestru al anului 2014, a scăzut influenţa factorilor externi asupra randamentelor, arată analiştii autorităţii

    Piaţa românească de capital este semnificativ corelată cu pieţele europene de acţiuni, ceea ce înseamnă că pierderile de pe pieţele externe se pot răspândi cu uşurinţă ca urmare a interconectării pieţelor financiare, se arată în raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară asupra pieţei de capital în semestrul I al anului.

    Cu toate acestea, analiştii ASF precizează că, în perioada iunie 2010 - iunie 2014, aproximativ 71% din randamentul bursei româneşti a fost rezultatul factorilor interni (evoluţia economie, a companiilor, comportamentul investitorilor), restul fiind influenţa primită de la alte pieţe. Influenţa externă asupra randamentului bursei româneşti a venit în exclusivitate de la pieţele mature (SUA 10,6%, UK 9,4%, Germania 5,6%), conform studiului citat, unde se mai arată: "Contagiunea cu pieţele emergente şi de frontieră a fost ca şi inexistentă pentru piaţa românească şi în primul semestru al anului 2014. Se remarcă faptul că, în primul semestru, a scăzut influenţa factorilor externi asupra randamentelor, ceea ce poate fi explicat de listările realizate precum şi de aşteptările investitorilor referitoare la creşterea pieţei locale".

    Potrivit Bloomberg Estimates, Bursa de Valori Bucureşti rămâne relativ subevaluată în comparaţie cu bursele din regiune, din perspectiva preţului raportat la profitul pe acţiune (P/E) şi la valoarea contabilă (P/B), după nivelul acesteia situându-se bursele din Ucraina şi Rusia.

    Din perspectiva randamentului total pe termen lung, Bursa de Valori Bucureşti a avut una din cele mai bune evoluţii din regiune, fiind depăşită în ultimul an doar de bursa din Ucraina, în ultimii trei ani de bursa din Bulgaria, iar în ultimii 5 ani de bursele din Lituania, Estonia şi Turcia, potrivit ASF.

    În primul semestru al anului, majoritatea indicilor internaţionali de acţiuni au avut o evoluţie stabilă sau uşor pozitivă, relevă studiul citat: "Pieţele mature din SUA au atins în acest interval de timp noi maxime, tendinţă împărtăşită şi de indicii agregaţi pentru pieţe emergente din Asia şi America Latină calculaţi de MSCI. Pe continentul european, indicii de acţiuni ai pieţelor mature au cunoscut oscilaţii importante, iar tendinţa de ansamblu a fost una de stagnare şi chiar de scădere (mai ales în ultimele luni ale semestrului). Inclusiv indicele MSCI pentru pieţele emergente din Europa s-a înscris în a doua parte a semestrului I pe un trend descendent.

    O concluzie de ansamblu a tendinţelor de mai sus ar fi că, pe parcursul celei mai importante părţi din semestrul I 2014, investitorii au fost în general optimişti cu privire la menţinerea de către principalele bănci centrale a unor politici monetare relaxate şi asta a alimentat apetitul pentru risc şi pentru plasamente în acţiuni, în special pe pieţele emergente. Criza ucraineană a generat mai multă prudenţă faţă de bursele emergente din vecinătate, dar fără ca sentimentul negativ să fie unul de amploare sau să devină generalizat".

    La finalul semestrului, pieţele au transmis primele semnale că încep să ia în calcul eventualitatea trecerii la un regim de politică monetară mai puţin relaxată în SUA, ceea ce ar putea genera corecţii ale indicilor de acţiuni pe toate categoriile de pieţe, precum şi o creştere a randamentelor obligaţiunilor.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb