RAPORT-COMISIA DE ANCHETĂ A PREZIDENŢIALELOR DIN 2009: "Amploarea acţiunilor Guvernului şi Preşedinţiei la alegerile din 2009 - de natură să schimbe rezultatul alegerilor"

Ziarul BURSA #Politică / 7 septembrie 2017

Raport: "Aflarea adevărului în privinţa implicării SRI şi DNA nu s-a putut realiza"

Oana Florea: "Raportul comisiei parlamentare de anchetă este parţial"

Dragnea despre raportul Comisiei de anchetă: "E unul parţial"

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009 precizează că aflarea adevărului în cazul acuzaţiei publice de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor nu s-a putut realiza deoarece activitatea acestui for a fost blocată de refuzul persoanelor chemate la audieri de a răspunde la întrebări.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat că raportul pe care l-a elaborat acest for este parţial, pentru că unul dintre obiective nu a fost atins, respectiv nu s-a putut afla dacă se susţine acuzaţia publică de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor.

Raportul precizează: "Aflarea adevărului în privinţa acuzaţiei publice de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor, ca urmare a prezenţei conducătorilor acestor instituţii în locuinţa domnului Gabriel Oprea în seara alegerilor, nu s-a putut realiza, deoarece activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a fost blocată prin: refuzul persoanelor audiate care nu au răspuns la toate întrebările comisiei, motivând că «există o anchetă în desfăşurare», refuzul persoanelor care au transmis în scris că nu pot da curs solicitărilor comisiei, motivând că «există o anchetă în desfăşurare»".

De asemenea, raportul se referă şi la "refuzul" Laurei Codruţa Kovesi, şeful DNA, şi al lui Augustin Lazăr, procurorul general, de a răspunde la solicitări.

Potrivit raportului, Laura Codruţa Kovesi a fost întrebată dacă a fost prezentă în noaptea de 5/6 decembrie 2009 în casa lui Gabriel Oprea, iar Augustin Lazăr a refuzat să dea curs solicitării Comisiei parlamentare de anchetă de a transmite o copie după dosarul nr. 213/P/2017 referitor la organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial, dosar care fusese clasat între timp.

"Refuzul domnului procuror general Augustin Lazăr este abuziv", deoarece încalcă principiile cooperării loiale dintre instituţii, faţă de Constituţie, precum şi articolele 1 alin.(5), 61 alin.(1), 54 alin.(2), 131 alin.(1) din Constituţie, se arată în raport.

Comisia de anchetă s-a întrunit ieri pentru a vota raportul privind alegerile prezidenţiale din 2009. Membrii PNL din comisie au părăsit şedinţa, senatorul Daniel Fenechiu precizând că liberalii se retrag de la votul final al raportului.

Oana Florea a mai spus, ieri, că vor fi înaintate copii ale raportului comisiei la Parchetul General, la Consiliul Superior al Magistraturii şi la Administraţia Prezidenţială, aceste instituţii fiind cele care, potrivit legii, se pot autosesiza cu privire la persoanele şi posibilele fapte constatate de comisia de anchetă.

Ea a subliniat că o comisie de anchetă nu are competenţa de a da un verdict prin care se constată vinovăţia unei persoane, ci constată o stare de fapt, face propuneri şi recomandări şi în raport indică concluziile la care a ajuns.

Raport al Comisiei de anchetă a prezidenţialelor din 2009: "Amploarea acţiunilor a fost de natură a schimba rezultatul alegerilor"

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 precizează că s-au constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu.

Potrivit raportului, "aceste acţiuni ale celor două instituţii au fost perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acţiunile fiind premeditate".

"În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii celor două instituţii au acţionat în forţă, cu rea credinţă, în total dispreţ faţă de lege. Pe cale de consecinţă, ţinând cont de faptul că diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost doar de 70.321, care reprezintă aproximativ 0,68% din voturile valabil exprimate, şi acţiunile de natură a determina fraudarea alegerilor fiind în favoarea candidatului Traian Băsescu, concluzionăm că amploarea acţiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor", se menţionează în raport.

În document sunt precizate ca infracţiuni posibile constituirea unui grup infracţional organizat în vederea comiterii de infracţiuni electorale, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu.

"Astfel, preşedintele României - Traian Băsescu - împreună cu prim-ministrul Guvernului - Emil Boc - şi cu ceilalţi membri ai Guvernului României - Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă -, s-au asociat în vederea comiterii de infracţiuni care să aibă drept consecinţă favorizarea comiterii de infracţiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu. Cu prilejul emiterii de către preşedintele României a decretului nr.1358/2009, acesta a inserat date nereale. (...) Rămâne la latitudinea preşedintelui României dacă cere urmărirea penală a foştilor membri ai Guvernului care nu au în prezent calitatea de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă. Rămâne la latitudinea Camerei Deputaţilor dacă cere urmărirea penală a domnului Cătălin Marian Predoiu, fost membru al Guvernului, care în prezent are calitatea de deputat".

Nicolicea: "Niciun membru al Comisiei de anchetă nu a solicitat invitarea lui Traian Băsescu la audieri"

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, ieri, că nu a fost nevoie de audierea lui Traian Băsescu atâta vreme cât Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a avut documentele necesare cu privire la el.

Politicianul a spus: "Nu ai nevoie de o audiere atâta vreme cât ai documentele şi documentele sunt constituite din Monitoare Oficiale. Acolo aveam primul decret de încetare a mandatului domnului Nica şi pe aceeaşi pagină publicat practic în acelaşi timp, deci nu unul după altul, ca să intre în vigoare, decretul de numire a domnului Blaga. Cu privire la solicitarea ca domnul Băsescu să fie invitat, niciun membru al comisiei nu a solicitat acest lucru, probabil că Monitoarele Oficiale nu puteau să fie infirmate printr-o declaraţie şi cred că nimeni nu poate să le infirme. De asemenea, domnul Traian Băsescu a pus şi o condiţie, dacă ţineţi minte, în spaţiul public, că va veni numai dacă nu ştiu ce se va întâmpla, condiţie care nu era îndeplinită şi bănuiesc că nu au vrut colegii noştri să-i solicite prezenţa ca să nu fie refuzaţi în maniera lui Traian Băsescu. Dacă şi-ar fi manifestat disponibilitatea să vină, aşa cum au făcut alţii invitaţi, evident că l-am fi invitat, deci nu am refuzat pe absolut nimeni. Probleme am avut cu cei care şi-au manifestat dorinţa să nu vină, cum este şi cazul lui Traian Băsescu".

Întrebat la Palatul Parlamentului dacă există suspiciuni în raportul comisiei că Traian Băsescu ar fi încălcat legea, Nicolicea a precizat: "Cu privire la vinovăţie nu ne pronunţăm, cu privire la ce a scris e evident. Decretul 1.357 publicat în partea de sus a Monitorului Oficial şi 1.358 în partea de jos - câtă vreme ăla de sus nu era publicat nu era în vigoare, câtă vreme nu era în vigoare nu aveai voie să îl emiţi pe al doilea. Constituţia spune că un decret nu există până nu e publicat. Sus se scrie revocare din funcţie şi jos zice ca urmare a demiterii din funcţie, scrie negru pe alb. Rămâne la latitudinea organelor să constate dacă acesta se numeşte abuz în serviciu, se numeşte fals, uz de fals şi ce o mai fi. Noi nu putem să facem aceste încadrări''.

Fostul şef de stat Traian Băsescu spunea în luna iunie că, în cazul în care va fi chemat la Comisia de anchetă, va merge la audieri, cu două condiţii: audierea sa să fie publică şi, totodată, să-i fie prezentată "adunarea proceselor-verbale" din toate secţiile de votare.

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 este unul parţial, activitatea acestui for fiind practic suspendată, în condiţiile în care cei care trebuiau să se prezinte la audieri nu au venit, iar membrii comisiei nu au primit de la Parchetul General ce au solicitat, a declarat ieri, la Craiova, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD.

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 precizează că s-au constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tara arde si baba se piaptana...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb