Peste 4000 de elevi care studiază la liceele agricole au beneficiat de vizite de studiu pe lanţul valoric şi Agricultura 4.0

R.S.
Comunicate de presă / 11 aprilie

Peste 4000 de elevi care studiază la liceele agricole au beneficiat de vizite de studiu pe lanţul valoric şi Agricultura 4.0

Peste 4000 de elevi care studiază la liceele agricole din România au beneficiat de vizite de studiu pe lanţul valoric şi Agricultura 4.0, pachete educaţionale despre Agricultura 4.0 ori de stagii de practică în ferme. Peste 150 de profesori au participat la grupuri de lucru şi vizite în ferme pentru familiarizarea cu tehnologiile 4.0 precum şi la schimburi de experienţă cu licee din Franţa şi Ungaria. Aproape 14000 de elevi de gimnaziu au descoperit meseriile agricole în cadrul evenimentelor de promovare ale liceelor şi peste 4000 adulţi (părinţi, profesori şi directori de şcoli) au fost informaţi despre importanţa educaţiei agricole. În plus, peste 6200 de elevi au urmat programe de educaţie antreprenorială cu aproape 300 de profesori şi în jur de 2000 elevi au participat la Incubatorul de afaceri şi la Competiţia Naţionala antreprenorială.

Au fost realizate 15 cercetari cantitative şi calitative în liceele agricole cu privire la practica elevilor, relaţia cu agribusiness, nevoile şcolilor şi relaţia cu ecosistemul instituţional. Numeroase propuneri de politici publice şi programe de finanţare au fost înaintate decidenţilor din România.

Acestea sunt rezultatele proiectelor derulate de Consorţiul "Creştem prin Educaţie Agricolă" (CEA) din ultimii opt ani, în condiţiile în care în 2015 multe licee agricole erau în prag de desfiinţare, iar profesionalizarea acestei meserii părea doar o utopie.

De la licee agricole fără niciun fel de finanţare pentru reînnoirea sau menţinerea bazei materiale, fără specialişti în domeniu, cu profesori care migrau către alte domenii sau se pensionau, vorbim astăzi despre o nouă faţă a învăţământului agricol din România, liceele agricole devenind o opţiune reală şi viabilă pentru elevi. Consorţiul format din cinci organizaţii -Fundaţia World Vision România (WVR), Fundaţia Civitas pentru Socitetatea Civilă, Junior Achievement Romania (JAR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE) cu sprijinul Romanian American Foundation (RAF), a contribuit substanţial la creşterea calităţii învăţământului agricol şi includerea acestuia în agendele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a Ministerului Educaţiei precum şi în programele de finanţare publică.

Educaţia agricolă din România continuă să se dezvolte în 2024: investiţii de milioane de euro în cele 59 de licee agricole şi programe de formare a cadrelor didactice

La finalul anului 2023 a fost lansat apelul Îmbunătăţirea infrastructurii liceelor cu profil agricol, ce oferă liceelor agricole oportunitatea de a realiza investiţii în construcţii noi sau intervenţii la construcţii existente (prin reabilitarea/renovarea infrastructurii) precum şi diverse dotări pentru liceu (materiale, mobilier, echipamente digitale specifice activităţii didactice şi practice).  Alocarea financiară totală este de 43 de milioane EUR, valoare eligibilă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

În plus, la finalul lunii martie, Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică Ghidul pentru formarea profesorilor de specialitate din liceele agricole beneficiare ale măsurii PNRR de investiţii. Solicitanţi eligibili sunt universităţile agricole şi bugetul total este de 600 000 EUR.

Ce proiecte vor fi implementate în următorii trei ani în liceele agricole din România de către Consorţiul "Creştem prin Educaţie Agricolă"

Fundaţia World Vision România va dezvolta modele de sere care vor ilustra principiile şi practicile agriculturii durabile şi tehnologiile 4.0 în paralel cu crearea unei comunităţi de practică care să stimuleze împărtăşirea de idei, provocări, soluţii şi resurse între liceele agricole. Fundaţia va acorda granturi Agricultura 4.0, care includ adoptarea pachetului educaţional "Călătorie spre anul 2050", organizarea de vizite de studiu pentru elevi în ferme care aplică tehnologii de ultimă oră şi practici de mediu durabile şi achiziţii de echipamente pentru demonstraţii. WVR va continua să susţină demersurile de promovare ale liceelor prin oferirea de granturi şi consultanţă pentru proiectarea şi implementarea campaniilor locale. Mai multe webinarii de comunicare vor fi organizate pentru construirea de strategii şi îmbunătăţirea metodelor şi canalelor de comunicare în campaniile de promovare.

Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă va acorda granturi "Călătoria Elevului - de la elev la tehnician", granturi pentru activităţi de învăţare la locul de muncă: stagii de pregătire practică pentru elevi, crearea unui parcurs de activităţi de învăţare la locul de muncă pe care un elev le urmează din clasa a IX-a până în clasa a XII-a, prezentarea Călătoriei elevului în cadrul sesiunilor de online de comunitate şi organizarea de schimburi de experienţă între licee. În plus, fundaţia va dezvolta şi consolida o comunitate de practică a profesorilor, pe tema activităţilor de învăţare la locul de muncă, pentru a facilita transferul de cunoştinţe şi procesul de învăţare reciprocă a profesorilor în comunităţi de practică.

Junior Achievement Romania va realiza cursuri de antreprenoriat (Antreprenor JUNIOR - elevi), componenta teoretică a programului, cu versiune hibridă pentru 22 de licee agricole, 44 de profesori şi 983 de elevi. În plus, 90 de profesori vor participa la traininguri pentru profesorii din liceele agricole. Componenta practică a programului este reprezentată de Incubatorul naţional JA BizzFactory, care are rolul de a dezvolta competenţe, atitudini şi aptitudini antreprenoriale practice, precum şi capacitatea de a trece de la idee la pilot de afacere sau start-up. În cadrul acestei componente vor fi implicaţi 118 elevi din zece licee agricole. Peste 230 de elevi vor participa la Innovation Days şi cinci licee agricole vor fi sprijinite cu granturi pentru educaţie antreprenorială. Cele mai bune echipe vor participa la Competiţia de antreprenoriat - ediţia naţională şi internaţională.

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) va organiza evenimente de conectare a comunităţii liceelor agricole la politici publice şi bune practici naţionale şi europene, va sprijini liceele agricole în conceperea unor stratregii şi planuri de acţiune care să vizeze dezvoltarea în strânsă legătură cu nevoile şi tendinţele agriculturii locale/regionale. În plus, organizaţia va contribui la îmbunătăţirea abilităţilor şi motivaţiei profesorilor de a oferi studenţilor o formare tehnică inovatoare, actualizată, folosind resurse moderne - webinarii Agricultura 4.0.

Totodată, Consorţiul CEA va organiza prima "Şcoală de vară" pentru profesori în luna iulie 2024 care va aduce împreună reprezentanţi ai celor 59 de licee agricole.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb