Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE) a înregistrat, în intervalul ianuarie-martie 2021, cel mai bun prim trimestru dintr-un an de după 2007 în privinţa ofertelor publice iniţiale (IPO) care au avut loc pe această piaţă, conform unui raport EY.
Raportul, citat de publicaţia The Guardian, arată că pe piaţa principală a Bursei din Londra s-au listat 12 companii în trimestrul întâi din acest an, care au atras 5,2 miliarde de lire sterline (7,18 miliarde de dolari), iar pe platforma AIM (Alternative Investment Market), destinată companiilor mai mici, au avut loc opt IPO-uri, care au generat 441 de milioane de lire.
Scott McCubbin, partener EY, declară: "Marea Britanie a avut cel mai solid prim trimestru în privinţa IPO-urilor din ultimii 14 ani, pieţele rezistând cu succes efectelor Brexitului şi, totodată, redresându-se după stagnarea activităţii cauzată de debutul pandemiei, în urmă cu un an.
Luând în calcul o lansare eficientă a vaccinurilor împotriva Covid, impulsul şi încrederea în piaţa din Marea Britanie, volumul IPO-urilor ar trebui să crească în continuare, dar avansul viitor poate varia în funcţie de sector".
Performanţa din primele trei luni ale anului 2021 este în contrast puternic cu evoluţia din aceeaşi perioadă a anului trecut, când au avut loc doar trei IPO-uri pe piaţa principală de la Londra şi două pe AIM, care au atras un total de 615 milioane de lire.
În pofida efectelor pandemiei, o serie de companii importante intenţionează să se listeze la Londra în acest an, printre acestea numărându-se societatea de securitate cibernetică Darktrace Plc.
Totodată, EG Group, care deţine benzinării şi centre fast-food, se află în atenţia investitorilor, cu un IPO care ar putea să evalueze societatea la 10 miliarde de lire sterline. Producătorul scoţian de bere Brewdog este o altă companie aşteptată să se listeze la Londra.
Scott McCubbin de la EY precizează: "O astfel de evoluţie pozitivă în primul trimestru arată încredere în fundamentele puternice ale pieţei IPO-urilor din Marea Britanie. Deşi unii cred că există riscul compromiterii punctelor forte actuale, dacă Marea Britanie va încerca să se adapteze pentru a-şi consolida statutul tehnologic, ar trebui, probabil, să facă unele schimbări semnificative ca să rivalizeze cu SUA în acest domeniu".
Conform datelor Bloomberg, veniturile atrase până în prezent prin IPO-urile de la Londra totalizează 9,9 miliarde de dolari, cifră egală cu cea din 2019 şi care se apropie de totalul din 2020, de 11,6 miliarde de dolari.
• Darktrace vrea să vândă cel puţin 20% din acţiunile sale
Compania britanică de securitate cibernetică Darktrace Plc a anunţat, ieri, că plănuieşte să lanseze o ofertă publică iniţială la Londra, devenind prima societate majoră care vrea să se listeze după debutul recent pe piaţă al Deliveroo Holdings Plc, care a fost o dezamăgire pentru investitori.
Amintim că acţiunile firmei de livrare de alimente online Deliveroo - care a strâns 1,5 miliarde de lire sterline (2,1 miliarde de dolari) la listarea sa din 31 martie - au scăzut cu 35% de la debutul la tranzacţionare, din cauza îngrijorărilor investitorilor cu privire la modelul său de afaceri bazat pe evenimente culturale şi structura sa de acţiuni de clasă duală.
Conform unor surse citate de Bloomberg, IPO-ul Darktrace este aşteptat să evalueze compania la circa 3-4 miliarde de dolari. În cea mai recentă rundă de finanţare privată, compania a fost evaluată la 1,65 miliarde de dolari.
Reprezentanţii Darktrace au refuzat să ofere detalii privind evalurea companiei înainte să anunţe preţul IPO.
Darktrace are în plan să vândă cel puţin 20% din acţiunile sale, titlurile urmând să fie listate pe platforma premium a London Stock Exchange. Totodată, acţiunile Darktrace vor fi eligibile pentru includerea în indicele de referinţă FTSE.
Spre deosebire de Deliveroo, Darktrace nu va oferi acţiuni cu structură duală (două clase), fiind o listare tradiţională.
Compania a informat că vinde acţiuni noi pentru obţinerea de fonduri necesare dezvoltării produselor sale, iar unii investitori existenţi vor oferi titluri la vânzare.
"Intenţia noastră de listare la Bursa de Valori din Londra marchează o etapă majoră în istoria creşterii rapide a Darktrace şi o zi istorică pentru sectorul tehnologic al Regatului Unit", spune, conform CNBC, directorul executiv al Darktrace, Poppy Gustafsson, menţionând: "Suntem mândri că facem parte din acea tradiţie a inovaţiei britanice, întrucât Marea Britanie devine un centru global lider pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale".
Darktrace a pregătit listarea sa încă din 2019.
Compania intenţionează să utilizeze fondurile atrase prin IPO şi pentru extinderea personalului său, care acum se ridică la 1.500 de angajaţi, cu un accent deosebit pe centrul de cercetare şi dezvoltare din Cambridge, potrivit lui Gustafsson.
Darktrace a pierdut 28,7 milioane de dolari în cele 12 luni încheiate în iunie 2020, când a obţinut venituri de 199 de milioane de dolari. Compania ar putea ajunge la profitabilitate "într-un termen scurt", deşi creşterea sa este prioritatea actuală, conform oficialilor Darktrace.
Firma Darktrace a fost fondată în 2013 de veterani ai agenţiilor de informaţii americane şi britanice şi de matematicieni de la Universitatea din Cambridge. Tehnologia sa foloseşte inteligenţa artificială pentru a afla cum funcţionează organizaţiile şi cum comunică angajaţii în vederea detectării neregulilor şi a eliminării atacurilor cibernetice.
De oferta publică iniţială a companiei se vor ocupa Jefferies International Ltd., Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG şi KKR Capital Markets Partners LLP. Needham & Co. şi Piper Sandler & Co. vor fi subscriitori principali.
• Sky News: Irwin Mitchell ţinteşte un IPO de 500 de milioane de lire, la Londra
Firma de avocatură Irwin Mitchell a început pregătirile pentru listarea sa la Londra, cu o evaluare ţintă de până la 500 de milioane de lire sterline, anunţă Sky News, fără să citeze sursa informaţiei.
Însă, un purtător de cuvânt al Irwin Mitchell a declarat ieri: "Nu am luat vreo decizie care să atragă investiţii externe. Rămânem într-o poziţie solidă din punct de vedere financiar, cu facilităţile noastre bancare existente, care ne oferă suficientă putere pentru a investi în continuare în creşterea şi transformarea afacerii noastre".
Compania, care are 15 birouri în Marea Britanie şi este partenerul legal oficial al Echipei naţionale de rugby a Angliei, se pare că lucrează cu Rothschild pentru planificarea ofertei publice care ar putea fi lansată în curând, conform Sky News.
Irwin Mitchell este o casă de avocatură care oferă o gamă largă de servicii juridice organizaţiilor şi instituţiilor naţionale şi internaţionale, întreprinderilor mici şi mijlocii şi persoanelor private. Firma a fost fondată în 1912 şi are sediul central în Sheffield, Regatul Unit.
În anul fiscal încheiat în aprilie 2020, compania a avut venituri de 269,3 milioane de lire sterline şi un profit înainte de taxe de 23,7 milioane de lire sterline, potrivit insidermedia.com.
• Jonathan Hill, fost şef al Camerei Lorzilor, recomandă revizuirea actualelor norme de listare ale LSE
În pofida statutului Londrei de centru financiar global, regulile de listare inflexibile ale LSE constrâng capacitatea oraşului de a atrage companii tehnologice cu o creştere majoră, conform specialiştilor din Regatul Unit. În opinia acestora, spre deosebire de Nasdaq şi New York Stock Exchange (NYSE), piaţa principală a LSE rămâne dominată de industriile tradiţionale - cum sunt serviciile financiare, mineritul şi energia - care au cunoscut o creştere lentă în ultimii ani.
Potrivit revistei britanice Barron's, reglementările greoaie ale LSE - cum este regula care împiedică firmele să emită acţiuni cu drepturi de vot diferenţiate - sunt un motiv semnificativ pentru care societăţile internaţionale cu creştere rapidă - în special cele de top din domeniul tehnologiei - au fost reticente să lanseze oferte publice iniţiale la Londra. Între 2015 şi 2020, "Londra a atras doar 5% din IPO-urile globale", potrivit Barron's, care menţionează că aceasta este o cotă ce ar putea să scadă în continuare dacă autorităţile de reglementare britanice nu vor reforma regulile de listare la LSE.
Într-un nou raport oficial, politicianul conservator Jonathan Hill, fost şef al Camerei Lorzilor, recomandă revizuirea actualelor reguli de listare ale LSE. Raportul face câteva recomandări importante, îndemnând autorităţile de reglementare britanice să permită acţionariatul de clasă duală, în baza căruia societăţile ar putea emite "două sau mai multe clase de acţiuni" cu drepturi de vot diferenţiate. De exemplu, multe companii din SUA - inclusiv Alphabet (deţinătorul Google), Facebook, Ford şi Berkshire Hathaway - oferă acţiuni cu drepturi de vot diferenţiate.
Regula actuală a pieţei principale a LSE - "o acţiune, un vot" pentru segmentul premium - înseamnă că fiecare acţionar primeşte aceleaşi drepturi de vot în conducerea unei companii. Deşi această practică poate părea atrăgătoare, în baza sa, fondatorii şi directorii riscă să cedeze controlul asupra managementului prin vânzarea de acţiuni în cadrul IPO-urilor.
Un acţionariat de clasă duală ar rezolva această problemă prin introducerea mai multor clase de acţiuni - prin care o minoritate a acţiunilor, deţinute de fondatorii şi directorii companiei, dau drepturi speciale de vot, adică le oferă titularilor lor un control efectiv, potrivit sursei. În schimb, "majoritatea acţiunilor companiei, care au drepturi de vot reglementate, sunt deţinute de investitori externi". Această structură le permite fondatorilor să strângă capitalul iniţial şi să extindă companiile fără să piardă controlul managerial.
Totodată, acţionariatul de clasă duală sporeşte independenţa fondatorilor şi a directorilor, izolându-i de volatilitatea pieţei şi de investitorii instituţionali, pe termen scurt.