RAPORT FREEDOM HOUSE DUPĂ UN AN DE PANDEMIE Cea mai îngrădită libertate din ultimul sfert de secol

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 5 martie 2021

Colaj de MAKE

Colaj de MAKE

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Pandemia a servit drept argument pentru autorităţile unor ţări care oricum intenţionau să mai restrângă libertăţile cetăţenilor, reiese din clasamentul libertăţii întocmit de Freedom House la care am adăugat şi populaţia fiecărei ţări, dar şi numărul de îmbolnăviri raportate de la începutul pandemiei până ieri. La anumite ţări, cu democraţii cu "probleme", cifrele legate de infectări sunt extrem de mici şi există deja bănuieli că raportările nu au legătură cu realitatea. În cazul Coreei de Nord, spre exemplu, nu există raportări oficiale legate de numărul de îmbolnăviri, fiind evident care este nivelul libertăţii de exprimare. SUA şi India, două ţări care au înregistrat scăderi considerabile în topul libertăţii, sunt pe primele două locuri la numărul de cetăţeni infectaţi cu noul coronavirus, putându-se afirma că pentru a stăvili criza guvernele respectivelor ţări au luat măsuri mai aspre, dar trebuie ţinut cont şi de faptul că sunt state cu foarte mulţi cetăţeni. Acest lucru nu stă în picioare în cazul Suediei, numărul 1 "la libertate", care a avut şi un număr de infectări destul de mare (locul 29 la nivel global), sau al Franţei, care este pe locul al şaselea în ceea ce priveşte îmbolnăvirile.

    Organizaţia Freedom House a făcut public raportul anual, chiar dacă să vorbeşti despre libertate după un an în care aceasta a fost hăituită/îngrădită peste tot în lume în numele sănătăţii pare cel puţin ironic. Nu este, mai ales că mai mereu este loc şi de mai rău, inclusiv în materie de libertăţi. În ultimul an, din punct de vedere al libertăţii, s-a înregistrat un declin în întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19. Potrivit evaluării anuale a drepturilor politice şi a libertăţilor civile, făcute de Freedom House, mai puţin de 20% din populaţia lumii trăieşte într-o ţară liberă. Acesta este cel mai scăzut procent din 1995 până în prezent, a declarat Michael Abramowitz, preşedintele Freedom House. El a declarat că pandemia de COVID-19, influenţa crescândă a Partidului Comunist Chinez şi diminuarea libertăţii în India au marcat unele dintre cele mai mari schimbări din ultimul an. El a spus că restricţiile anti-coronavirus i-au încurajat pe dictatori, care au folosit pandemia pentru a ajunge la putere şi a-şi consolida puterea.

    O veste bună, în contextul anului 2020, este că ţara noastră a stagnat la toate capitolele analizate de organizaţia Freedom House în raportul privind starea democraţiei din lume. Să stai pe loc când alţii fac paşi în spate reprezintă un lucru pozitiv. Astfel, cu 83 de puncte dintr-un maxim de 100, România rămâne în categoria democraţiilor "libere". Scorul este de 35/40 pentru "drepturile politice" şi 48/60 pentru "libertăţile cetăţeneşti". Potrivit organizaţiei, pluripartidismul autohton a asigurat rotaţii regulate de putere prin alegeri. Libertăţile civile sunt în general respectate, dar au fost supuse unei presiuni tot mai mari, pe măsură ce interesele politice consolidate împing înapoi eforturile civice şi instituţionale de combatere a corupţiei sistemice. Raportul mai arată că discriminarea împotriva minorităţilor şi a altor grupuri vulnerabile este o problemă de lungă durată, la fel şi controlul mijloacelor de comunicare cheie de către oamenii de afaceri cu interese politice. La del ca la precedentul raport, ţara noastră suferă la capitole precum guvernarea locală şi independenţa presei.

    Campionii libertăţii sunt Suedia (100 puncte din 100), Norvegia (100), Finlanda (100), Noua Zeelandă (99), Olanda (98), Uruguay (98), Canada (98), la polul opus fiind Syria (1), Tibet (1), Eritrea (2), Sudanul de Sud (2), Turkmenistan (2), Coreea de Nord (3). Efectele pandemiei nu au fost ocolite de raport. Potrivit Freedom House, care îşi publică raportul anual din 1973, multe state europene au impus o supraveghere excesivă şi restricţii de circulaţie în timpul pandemiei şi a existat un declin al libertăţii oamenilor în special în Ungaria, Polonia şi Serbia. Pandemia de COVID-19 a plasat democraţiile europene de toate tipurile politice sub "o tensiune severă". În timpul pandemiei, guvernele "au apelat în mod repetat la supravegherea excesivă, la restricţii discriminatorii asupra libertăţilor cum ar fi circulaţia şi întrunirea, şi aplicarea arbitrară sau violentă a acestor restricţii de către poliţişti şi actori nestatali", constată raportul "Libertatea în lume 2021".

    "Liderii s-au confruntat cu probleme grele, amânând alegeri şi blocând oraşe, iar deciziile lor au fost puse în aplicare în mod imperfect: aplicarea restricţiilor de circulaţie, de exemplu, adesea discriminează grupurile marginalizate, inclusiv imigranţii din Franţa şi romii din Bulgaria", adaugă raportul.

    La nivel global, pandemia de coronavirus, incertitudinea economică şi conflictele din întreaga lume au contribuit la declinul libertăţii globale în 2020. Belarusul şi Kîrghîzstan sunt naţiunile care înregistrează cele mai mari pierderi în capitolele "drepturi politice" şi "libertăţile civile". În schimb, Macedonia de Nord s-a clasat printre naţiunile care au înregistrat cele mai mari câştiguri. Raportul arată o scădere a libertăţii în 73 de ţări, incluzând nu doar naţiuni autoritare precum China, Belarus şi Venezuela, ci şi "democraţii cu probleme", cum ar fi Statele Unite şi India. "Liderii actuali au folosit din ce în ce mai mult forţa pentru a zdrobi oponenţii şi a rezolva dispute, uneori în numele sănătăţii publice, în timp ce activiştii asediaţi şi lipsiţi de sprijin internaţional eficient s-au confruntat cu sentinţe grele de închisoare, tortură sau crimă în multe situaţii", arată organizaţia. În Kîrgîzstan, raportul spunea că alegerile parlamentare "flagrant frauduloase" din octombrie au dus la proteste care au declanşat răsturnarea guvernului şi demisia preşedintelui de atunci, Sooronbai Jeenbekov. Scorul Kîrgîzstanului a scăzut cu 11 puncte, cel mai mare declin dintre toate ţările din lume, iar statutul său a fost schimbat din "parţial liber" în "neliber". Belarus a suferit cel de-al doilea declin ca urmare a represiunilor violente ale guvernului împotriva manifestanţilor care cereau demisia liderului autoritar Aleksandr Lukaşenko după alegerile prezidenţiale din august. Freedom House a citat, de asemenea, "alegeri problematice" în regiune, inclusiv în Rusia, unde un "referendum trucat" ar putea să-l ajute pe preşedintele Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036. Raportul mai menţionează "alegerile parlamentare relativ libere, dar cu erori, din Georgia", care au adâncit criza politică a ţării. În Ucraina, se spune în raport, agenda de reformă a preşedintelui Vladimir Zelenski "s-a clătinat în faţa pandemiei şi a corupţiei politice, culminând cu o criză constituţională". În UE, raportul arată că guvernul Viktor Orban a "folosit în mod abuziv" puterile în timpul pandemiei pentru a "retrage asistenţa financiară de la municipalităţile conduse de partidele de opoziţie". În Polonia, partidul de guvernământ a citat criza sănătăţii drept justificare pentru o încercare ilegală, în ultimul moment, de a ocoli comisia electorală şi de a aranja unilateral votul prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale. Deşi acest lucru a eşuat şi alegerile au avut loc la o dată ulterioară, acestea au fost afectate de utilizarea abuzivă a resurselor de stat şi de acuzaţii penale împotriva activiştilor LGBT, adaugă raportul.

    În Orientul Mijlociu, raportul a evidenţiat utilizarea de către guvernul iranian a cenzurii şi a urmăririlor penale pentru a "suprima raportarea independentă" cu privire la adevărata amploare a focarului de coronavirus din ţară. Drepturile politice şi libertăţile civile din India au scăzut de la venirea la putere a guvernului naţionalist hindus al prim-ministrului Narendra Modi, în 2014, cu "o presiune crescută asupra organizaţiilor pentru drepturile omului, o intimidare în creştere a academicienilor şi jurnaliştilor şi atacuri, inclusiv linşaje, asupra musulmanilor". China "şi-a intensificat campania globală de dezinformare şi cenzură pentru a contracara consecinţele faptului că a ascuns amploarea crizei sanitare de după apariţia coronavirusului, care a împiedicat decisiv un răspuns global rapid în primele zile ale pandemiei". Raportul a menţionat, de asemenea, "represiunea brutală" a Beijingului împotriva "protestelor masive pro-democraţie" din Hong Kong.

    Datele sunt relevante pentru starea în care se află lumea după un an de criză sanitară, iar semnele noului an nu sunt deloc încurajatoare pentru iubitorii de libertate.

    SUA, cădere liberă

    O cădere substanţială s-a înregistrat în SUA, care au obţinut un scor de 83 din 100 de puncte al Freedom House, care evaluează ţările pe o scară de 40 de puncte pentru drepturile politice şi 60 de puncte pentru libertăţile civile. SUA au scăzut cu trei puncte faţă de anul trecut şi cu 11 puncte în ultimul deceniu. "Acest declin, după cum veţi vedea, a început înainte ca preşedintele Trump să preia funcţia şi nu va fi inversat în curând doar pentru că avem o nouă administraţie", a spus Abramowitz. Autorii raportului au vorbit despre arestări în masă şi violenţe în timpul demonstraţiilor pentru justiţie rasială din vara trecută, lipsa de transparenţă cu privire la tratamentul şi prevenirea COVID-19, acuzaţiile de fraudă ale alegătorilor lui Trump, ca răspuns la alegerile prezidenţiale din noiembrie, şi revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu. "Izbucnirea violenţei politice în inima simbolică a democraţiei americane, incitată chiar de preşedinte, a aruncat ţara într-o criză şi mai mare", se menţionează în raport. Întrebaţi cât de aproape au fost SUA de a intra în categoria "ţară parţial liberă" a raportului, autorii principali Sarah Repucci şi Amy Slipowitz au spus că SUA se află în jumătatea inferioară a ţărilor libere şi s-au îndreptat în jos, dar nu la nivelul inferior. Repucci a spus că omologii Americii în urmă cu 10 ani erau democraţii occidentale cum ar fi Franţa şi Germania, iar acum sunt Croaţia, Ghana, Mongolia, Panama şi România. Freedom House a menţionat, de asemenea, că fostul preşedinte american Donald Trump "s-a străduit în mod deschis să-şi anuleze în mod ilegal înfrângerea" în alegerile prezidenţiale din noiembrie, "culminând cu incitarea unei mulţimi armate pentru a perturba certificarea de către Congres a rezultatelor". Raportul l-a acuzat pe Trump că în timpul celor patru ani la Casa Albă, "a tolerat încălcări ale normelor, a scăpat de răspundere pentru propriile sale nelegiuiri şi a încurajat grupări rasiste şi de extremă-dreapta". "Doar un efort de reformă serios şi susţinut poate repara daunele făcute în timpul epocii Trump privind drepturilor şi libertăţilor fundamentale din Statele Unite", se spune în raport. Această cădere ar trebui să ridice semne de întrebăre nu doar celor din SUA.

    Opinia Cititorului ( 19 )

    1. Da...bun articol, felicitări.. Într-adevăr pandemia a cam fost folosită in scop politic, pentru a restrânge drepturi și libertăți civile, altădată normale in tarile civilizate.

      Cea mai lovită din interior pare binenteles America, impactul psihologic, traumatic, asupra oamenilor care altădată visau la "visul american" fiind deosebit de dur. 

      In rest, planeta s-a aliniat la totalitarism ca la un ordin venit de sus... sub pretextul combaterii pandemiei. 

      Niciodată în istorie un virus gripal nu s-a speriat de o masca pusă la gură, cu atât mai puțin acum când vorbim de un virus "lucrat" in laborator pentru a căpăta forța maxima de penetrare in populație.

      In acest context stai și te întrebi ce e mai de temut - arma biologică sau arma totalitară pe planetă? Părerea mea este că ambele lucrează împreună pentru a duce la îndeplinire același țel - o planetă cu oameni înregimentați care se închină cu toții la aceeași religie. 

      1. Care religie?

        A banului.

        Religia totalitarismului și neomarxismului mondial, cea care ne-a infectat viețile.

        defineste-mi te rog "neomarxismul mondial".pe bune.multumesc.

        Defineste "religia".

        Pe bune. 

        Habar n-ai despre ce vorbesti. Trancanesti.

        Un exemplu de restrângere a libertăților: dreptul de a participa (absolut inutil fără relații) la concursurile pentru ocuparea posturilor în ASF și BNR. Deși oficial nu s-au ținut concursuri de angajare pe site-ul ASF la declarații de avere se poate vedea ușor (doar cele publicate) un număr interesant de personaje angajate în 2020 (tot anul) în ASF. Am urmărit site-ul și anunțurile se angajare cu maxim interes și nimic. Deci cum pandemia noastră s-au angajat personajele respective? Nimeni nu verifică. Nimeni nu se interesează. Soviani arată zilnic detalii interesante despre Marcu și .. nimic

        Octaviane?

        S-a mai discutat. Soviani, Guran și alții sunt supărați că nu au prins nimic de la actuala putere... mor practic de foame pe bloguri.

        Mai, Cristiane, tu nu stii ce este aceea religie. Taci, mai, daca esti incult!

        Suparati sau nu ...ce arata Soviani despre Marcu este real.Intr-o tara normala era breaking news...scandal si Marcu zbura. La noi..ia minim 15000 de euro pe luna in continuare

      Chiar asa stau lucrurile, se strange surubul democratiei.

      prosteala asta cu , din grija fata de cei dragi , punem saua pe voi , inca functioneaza , atata timp cat este alimentata cu bani grei de catre mafia big pharma , cancerul sanatatii oamenilor .

      articol de colectie.

      a se citi si peste 20 sau 50 de ani pentru a intelege lumea de acum si mecanismele declinului ei.  

      da, libertatea e in restrangere.  

      noroc ca nu sunt multi care sa o aprecieze in sensul ei fundamental... nu ne referim la libertatea de a organiza o bauta sau libertatea de a merge la mare sau la munte sau orice altceva.  

      ma refer la Libertate ca atribut de baza al fiintei umane.  

      daca ma simteam nitel Descartes as fi zis: Sunt liber deci exist.  

      Anul 2020 m-a facut sa meditez la natura libertatii (printre altele).  

      Am redescoperit radacinile stoic-crestine ale libertatii in prezent.  

      Asasinat de griji, determinat de bani, fugarit si amendat de autoritati pentru motive inchipuite, omul mai intrezareste orizontul vag al libertatii doar in sine, in inima sa.  

      Dar vai!  

      Orizontul libertatii omului intrezarit de om in sine e exact pana unde duce privirea omului... mai aproape sau mai departe. Deci inca o limitare.  

      Deci libertatea isi are radacini in limitari. Aceasta e o contradictie suprema (cu care nu sunt de acord, dar pe care o studiez cu atentie).  

      Cred ca 2020 a fost un an valoros. 2021 va fi iar un an si mai valoros (e miezul piesei de teatru "Covid v-a luat urma si veti muri!") ... 2022 va fi an de finalizare si de invataminte (individuale si de grup).  

      La acest spectacol sinistru trebuie chemati in instante! Restrangi libertatea omului, ii dai tratamente medicale devastatoare pentru sanatate, fara nicio baza stiintifica, ajung in spitale carantinatii jumatate de om din oameni intregi cu o mica afectiune(malnutritie, medicamente care maresc tensiunea, solidifica sangele), apoi in ~coffins~! Oameni morti in conditii suspecte cu sau fara vaccin! Lume inchisa! Trebuie sa fie un proces international pentru ei! Logic, actiune-reactiune!

      1. Din cauza malnutritiei din spitale si~ tratamentelor~ medicale!

      abia astept obligativitatea vaccinului!

      o s-o primesc cu bratele deschise si sunandu-mi avocatul sa facem repede niste bani (500 k -1 milion euro) in urma unui proces de bioetica medicala aplicata!  

      nu pot ei injecta cu forta cat pot eu extrage bani cu avocatul de la ei ! :))))))))))))))) 

      citat conventia de la Oviedo (Romania cosemnatara) , art 5:  

      "Articolul 5  

      Regula generală  

      O intervenţie în domeniul sănătăţii nu se poate efectua decât după ce persoana vizata şi-a dat consimţământul liber şi în cunoştinţa de cauza.  

      Aceasta persoana primeşte în prealabil informaţii adecvate în privinta scopului şi naturii intervenţiei, precum şi în privinta consecinţelor şi riscurilor.  

      Persoana vizata poate în orice moment să îşi retragă în mod liber consimţământul."  

      UNITATE ROMANI! Ei sunt o mana de hoti si tradatori, noi suntem MILIOANE! Trebuie sa ne aparam fiinta divina umana de transformarea intr-un sclav obedient supus raului. E tarziu si e greu, dar exista speranta in Romania si in lume! Sa ne rugam la Dumnezeu sa coboare lumina intelepciunii si curajului pentru lupta cea mare! Sa-si faca ei vaccinuri cate vor, sa ne lase pe noi in pace!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
    Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb