RAPORT KNIGHT FRANK: Londra, New York, Cape Town, Dubai şi Hong Kong - destinaţiile rezidenţiale preferate de ultra-bogaţii lumii

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 20 martie 2015

Londra, New York, Cape Town, Dubai şi Hong Kong - destinaţiile rezidenţiale preferate de ultra-bogaţii lumii

Există un trend la nivel global, care arată că investitorii vor să-şi schimbe domiciliul

Segmentul persoanelor ultra-bogate din lume este într-o căutare intensă pentru achiziţia de proprietăţi internaţionale de lux, în acest an, potrivit studiului "The Wealth Forum", lansat de Knight Frank.

Raportul a arătat că preţurile caselor la nivel mondial vor fi influenţate de doi factori principali, la nivel macroeconomic: "Pe de o parte, creşterea bunăstării la nivel global înseamnă că există un număr tot mai mare de oameni ultra-bogaţi în căutare de locuinţe de lux, în tot mai multe destinaţii internaţionale. Pe de altă parte, există anumite niveluri de protecţionism din partea guvernelor. Există un trend la nivel global, care arată că ultra-bogaţii caută să-şi schimbe domiciliul".

Datele studiului cuprind o serie de indicatori, printre care şi caracteristicile celor mai importante pieţe rezidenţiale din lume. În acest sens, Knight Frank a dezvoltat Indicele Rezidenţial Internaţional Prim (IRIP), care include datele de performanţă ale celor mai luxoase 100 de oraşe şi pieţe secundare din lume.

"Aproape tuturor le place să vorbească despre preţurile caselor, în special despre cele ale propriilor locuinţe. Dar pentru ultra-bogaţi, care deţin case peste tot în lume, nu este atât de simplu să îşi monitorizeze portofoliul, motiv pentru care am elaborat acest indice", arată raportul.

Kate Everett-Allen: "SUA străluceşte pe fondul căderii pieţei rezidenţiale globale"

Valoarea globală a proprietăţilor rezidenţiale de lux a crescut cu 2%, în medie, în anul 2014, pe baza performanţelor a 100 de oraşe cuprinse în indicele IRIP, a declarat Kate Everett-Allen, Head of International Residential Research al Knight Frank.

Domnia sa a precizat că Statele Unite ale Americii domină clasamentul internaţional, ocupând primele două poziţii prin New York şi Aspen, cu creşteri de 18,8%, respectiv 16%, anul trecut, în ceea ce priveşte valoarea cumulată a proprietăţilor de lux.

Kate Everett-Allen a precizat că discrepanţa este puternică între oraşele americane şi cele europene: "Preţurile locuinţelor de lux au crescut în medie cu circa 13% în SUA, anul trecut, faţă de o medie de doar 2,5% în Europa. Bali şi Istanbul au fost performerii pieţelor din Asia şi Orientul Mijlociu, fiecare cu o creştere de 15% a valorii proprietăţilor de lux".

În opinia domniei sale, au fost şi pieţe puternice precum Dubai, cu o creştere de 17% în 2013, care au înregistrat o creştere a preţurilor de doar 0,3% anul trecut.

Datele publicate de Knight Frank arată că, în 2015, cele mai atractive destinaţii rezidenţiale pentru ultra-bogaţi vor fi Londra, New York, Cape Town, Dubai sau Hong Kong, fiind vizitate apartamente cu preţuri cuprinse între 200.000 de dolari şi 2,7 milioane de dolari.

Liam Bailey: "Mexic, Indonezia, Nigeria şi Turcia vor furniza case de lux pentru ultra-bogaţii planetei"

Unul dintre factorii principali care vor susţine pieţele rezidenţiale internaţionale, pe termen scurt şi lung, sunt investitorii înstăriţi din China, India, Hong Kong şi Malaezia, care vor continua să îşi extindă activitatea pe noi pieţe, după cum a declarat Liam Bailey, Global Head of Research al Knight Frank. În opinia sa, numărul UHNWI (Ultra High Net Worth Individuals - n.r. persoane ultra-bogate) care doresc să investească în achiziţia de proprietăţi va creşte în acest an, iar 40% dintre aceştia au făcut deja acest pas: "Proprietăţile au revenit pe agenda investitorilor privaţi, care au acontat circa un sfert din investiţiile rezidenţiale sau tranzacţiile cu proprietăţi comerciale, în 2014. Rezultatele cercetărilor noastre arată că investitorii înstăriţi alocă tot mai multe fonduri pentru investiţii în proprietăţi în afara ţării lor, iar pieţe precum Irlanda şi Spania beneficiază de pe urma acestui trend. Mexic, Indonezia, Nigeria şi Turcia vor fi printre principalii furnizori de case de lux, la nivel internaţional, pentru ultra-bogaţii planetei, în 2015".

James Roberts: "Investitorii internaţionali se orientează către sectorul de real estate"

Sentimentul de nesiguranţă care caracterizează economia globală este factorul care îi determină pe investitorii internaţionali să se orienteze către sectorul de real estate, a spus James Roberts, Chief Economist al Knight Frank.

Domnia sa a precizat: "Un investitor de real estate ştie că, dacă vor continua anii săraci, trebuie să cumpere active sigure, precum birouri în Manhattan sau magazine pe Champs-Elysees. Iar dacă economia dă semne de revenire, investitorul îşi va asuma riscuri mai mari".

Economistul apreciază că volumul vânzărilor globale pe segmentul de real estate a crescut cu 7% în 2014, la circa 619 miliarde de dolari, şi estimează o creştere de 6% în 2015.

James Roberts a adăugat: "În acest moment, ultra-bogaţii sunt la fel de sofisticaţi precum cea mai mare parte a investitorilor instituţionali, fiind scos în evidenţă faptul că aceştia au un portofoliu de real estate bine clădit pe termen lung. Ultra-bogaţii reprezintă o forţă importantă în lumea proprietăţilor comerciale la toate nivelurile operaţionale, iar oportunităţile se înmulţesc pe măsură ce economia globală intră într-un nou ciclu".

Deborah Watt: "Ultra-bogaţii lumii au ales investiţiile în clădiri de birouri, anul trecut"

Cei mai mulţi dintre ultra-bogaţii lumii deţin investiţii imobiliare în ţările lor de origine, dar studiile arată că aceştia îşi diversifică portofolliile prin extinderea pe alte continente, susţine Deborah Watt, Head of Global Wealth Investments, care a precizat: "Marea Britanie, cu Londra, în particular este cea mai populară destinaţie de investiţie".

Doamna Watt a spus că, anul trecut, Germania a fost în topul listei pentru investitorii britanici şi pe locul doi pentru ceilalţi ultra-bogaţi din Europa.

Potrivit sursei citate, Australia şi Statele Unite ale Americii au fost a doua sau a treia destinaţie de investiţii pentru investitorii asiatici. Totodată, cei mai mulţi ultra-bogaţi au ales să investească în clădirile de birouri, dar a existat cerere şi pentru clădirile rezidenţiale, în special din partea bogaţilor aflaţi la prima investiţie imobiliară.

Pentru Marea Britanie şi Franţa, Orientul Mijlociu a fost sursa celor mai multe investiţii private, în timp ce investitorii chinezi au avut prezenţa cea mai semnificativă pe pieţele din Australia, SUA şi Africa, după cum a declarat Deborah Watt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb