În 2017, volumul investiţiilor pe piaţa imobiliară din ţara noastră au fost de aproximativ 1 miliard Euro. Majoritatea tranzacţiilor (în jur de 400 milioane Euro) s-au înregistrat în Bucureşti, arată un raport realizat de Savills.
Cea mai mare tranzacţie înregistrată în primul trimestru pe segmentul de birouri a fost achiziţia clădirii Polonă 68 de către Smartown Investments la un preţ de peste 15 milioane Euro. În trimestrul II, ArtGroup Business Center a fost cumpărat de grupul maltez Hili Properties într-o tranzacţie de 30 milioane Euro, în timp ce trimestrele III şi IV au înregistrat vânzarea clădirii C din Green Court pentru 38 milioane Euro, respectiv a Coresi Business Park din Braşov pentru 50 milioane Euro, se mai precizează în raport.
Tranzacţiile majore din 2017 au demonstrat o încredere crescută a investitorilor în piaţa industrială din România. În cea mai importantă tranzacţie înregistrată anul trecut pe acest segment, compania japoneză Yusen Logistics a achiziţionat portofoliul Tibbett Logistics Romania de la Keswick Enterprises pentru o sumă estimată la 60 milioane Euro. Tibbet Logistics deţine proprietăţi industriale în Bucureşti, Deva, Constanţa, Oradea şi Timişoara, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 116.000 mp.
Creşterea salariului minim brut şi reducerea unor taxe au stimulat creşterea puterii de cumpărare a românilor. Acest lucru a influenţat încheierea celei mai importante tranzacţii pe segmentul de retail, vânzarea a 50% din acţiunile Iulius Mall către Atterbury Europe (estimată la 100 milioane Euro).
Luând în considerare evoluţia pieţei din ultimii ani, rata de creştere anuală a pieţei de investiţii imobiliare se situează la un nivel stabil de 15%. Unele tranzacţii importante în zonele de office şi retail amânate pentru acest an, creşterea economică stabilă precum şi randamentele investiţionale competitive ne determină să ne aşteptăm la înregistrarea unor tranzacţii imobiliare importante în 2018, datorită unor consolidări recente de portofolii. Factorii care influenţează starea pieţei vor rămâne constanţi deci ne putem aştepta la o rată de creştere de 10%-15%.
Pe segmentul de office se preconizează că, o dată cu creşterea semnificativă a stocului (antrenată de Portland Trust, Skanska, Globalworth şi proprietari austrieci) şi a închirierilor (Amazon, IBM, Bitdefender, ING Bank), în următoarele 12 luni vor fi scoase la vânzare produse mai atractive.