Actualizare 09:40 FCI: "Procedura de compensare, întârziată de divizarea administratorului judiciar"
Procedura de compensare Harinvest se află în stadiul verificării de către Fond a Listei definitive cu investitorii îndreptăţiti la compensare primite de la administratorul judiciar, conform unui răspuns transmis de Fondul de Compensare a Investitorilor.
Fănel Chirtu, Director Executiv FCI, ne-a spus: "Din cauză că administratorul judiciar numit în procesul de insolvenţă a trecut printr-un proces de divizare, procedura a fost întârziată cu câteva zile ca urmare a necesităţii de a îndeplini formalităţile pentru confirmarea ca «organ competent», conform Regulamentului CNVM nr. 3/2006 cu modificările şi completările ulterioare.
Aşadar, cererile de compensare se află în prezent în analiza Fondului, iar etapele urmatoare sunt:
- în cel mult 30 de zile de la primirea Listei definitive, respectiv din data de 06.07.2015, Fondul poate face observaţii asupra acesteia;
- administratorul judiciar poate răspunde la observaţiile şi solicitările Fondului în termen de cel mult 30 de zile;
- după ce problemele au fost lămurite, Fondul întocmeşte Lista de plată şi o transmite către ASF pentru a o verifica împreună cu organele abilitate legal neimplicarea persoanelor indreptatite la compensare în operaţiuni de spălare a banilor şi/sau care fac obiectul unor sancţiuni internaţionale.
Procedura de compensare va urma toate prevederile legale, iar plătile se vor face după primirea de la ASF a listei de plată verificate, cât mai devreme posibil".
---
Actualizare : ASF nu a primit lista definitivă a păgubiţilor de la Harinvest
ASF nu a primit încă lista definitivă de la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), ne-au transmis, aseară, reprezentanţii Autorităţii.
Autoritatea monitorizeaza situaţia, solicitând în permanenţă informaţii şi date despre finalizarea procesului de compensare a investitorilor, ne-au mai transmis oficialii instituţiei.
---
Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) estimează că în cursul anului 2015 vor fi plătite compensaţii pentru investitorii păgubiţi la "Harinvest", după cum reiese din raportul pe 2014 al Autorităţii de Supraveghere Financiară, care a fost transmis Parlamentului.
Cererile de compensare ale investitorilor de la Harinvest însumează 4,93 milioane de lei, după cum a anunţat FCI, la finalul lunii mai.
Atunci, FCI a explicat că urmează ca, în termen de 30 de zile, să definitiveze lista de plată, pentru a o trimite la ASF, spre verificare, împreună cu organele abilitate legal.
Conform procedurii invocate de FCI, plata compensaţiilor se face în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea de la ASF a confirmării listei de plată, însă regulile nu specifică durata "verificărilor".
Termenul estimat de FCI, conform raportului ASF, - "în cursul anului 2015" - oferă o indicaţie a perioadei pe care păgubiţii de la Harinvest o mai au de aşteptat.
Deja, ei aşteaptă de un an şi şapte luni.
Reprezentanţii FCI şi ASF nu au răspuns, până la închiederea ediţiei, solicitării noastre să precizeze stadiul compensării păgubiţilor de la "Harinvest", însă unii dintre aceştia ne-au transmis că nici o plată nu a fost încă făcută .
Scandalul "Harinvest" a izbucnit, în luna noiembrie 2013, după ce brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii.
Atunci, a ieşit la iveală că, timp de un an, "Harinvest" recursese la vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate.
Potrivit FCI, «Lista definitivă», ce cuprinde investitorii care solicită compensare în urma indisponibilizării fondurilor băneşti şi/sau instrumentelor financiare pe care le aveau în conturi la Harinvest, are un număr de 104 persoane fizice şi 6 persoane juridice. Din cei 110 investitori, 33 aveau deţineri mai mari decât plafonul de 20.000 euro, calculat la cursul valutar din data de referinţă 26.03.2014 şi vor fi luaţi în calcul pentru compensare în limita a 89.270 lei, a precizat Fondul, în luna mai.
ASF precizează că în anul 2014 au fost deschise primele două cazuri de compensare ale Fondului de Compensare a Investitorilor: Harinvest SA şi Eurosavam SA: "Conform Regulamentului nr. 3 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului, cu modificările şi completările ulterioare, procedurile de compensare au demarat ca urmare a deschiderii procesului de insolvenţă a celor două societăţi, pentru care există investitori care nu şi-au putut recupera instrumente financiare şi/sau fonduri băneşti. În cazul Harinvest SA procedura de compensare a început în data de 18.09.2014, iar în cazul Eurosavam SA procedura de compensare a început la data de 01.10.2014.
FCI estimează că în cursul anului 2015 vor fi plătite compensaţii pentru aceste două cazuri".
ASF descrie, în raportul anual, măsurile pe care le-a întreprins în cazul Harinvest: "ASF a purtat corespondenţă cu investitorii care au depus sesizări, a participat la audienţele realizate cu reprezentanţi ai păgubiţilor Harinvest SA. De asemenea, a adus la cunoştinţa lichidatorului judiciar desemnat şi a instanţei competente cu soluţionarea cererii privind insolvenţa Harinvest SA situaţia particulară a acestor persoane, precum şi prevederile legale specifice existente în legislaţia pieţei de capital, inclusiv din punct de vedere al intervenţiei Fondului de compensare a investitorilor.
În limita competenţelor legale cu care a fost învestită, ASF a sprijinit şi continuă să sprijine toate entităţile şi organismele abilitate în măsură să continue demersurile legale declanşate/parcurse de către ASF, în vederea reconstituirii evidenţelor societăţii privind activele clienţilor în perspectiva reparării prejudiciului cauzat de către Harinvest SA".
La data de 31.12.2014, resursele financiare ale Fondului erau în valoare de 17.58 milioane lei, potrivit raportului ASF. Comparativ, la finele anului 2014 valoarea investiţiilor compensabile era de 1.395.075 mii lei, ceea ce conduce la un indice de acoperire a expunerii Fondului de 1,26% (în creştere faţă de nivelul de 1,17% înregistrat la finele anului anterior).
La 31 decembrie 2014, resursele fondului erau plasate în proporţie de 14,89% în certificate de trezorerie cu discount, 69,44% în obligaţiuni de stat de tip benchmark, iar restul de 15,67% în depozite negociate la termen.
Randamentul mediu obţinut din investirea resurselor în perioada ianuarie -decembrie 2014 a fost de 3,80%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2015, 00:30)
Lista de plata n-a plecat de la FCI catre ASF. Dar cererile de compensare, stie toata lumea, sunt INDIVIDUALE si o buna parte din ele au fost rasverificate de la depunerea lor in decembrie 2014. Celeritatea damboviteana insa e renumita! E dovedita de institutii care ne arata ca s-a dorit o analiza la microscopul electronic privind pretentiile investitorilor, altfel confirmate in primele zile de dupa dezastru de insusi Harinvest si necontestate de nimeni. Mai degraba e o tergiversare nejustificata care pe langa faptul ca arata foarte urat mai aduce si prejudicii de imagine pietii de capital din Romania. Si mai vin si luni de zile de verificare si la ASF!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2015, 03:13)
Dar anii de puscarie pentru Harinvest cit se prelungesc ? Proportional cu perioada care o lungeste ASF-ul ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2015, 09:46)
MIsu cel Diuretic si Mircea cel Bearish, crapa-v-ar pipota in voi si in toti aia de v-au sustinut si va sunt subordonati sinecuristi sau va sustin, conform utilitatii voastre pentru "piata de capital" bananiera (scuzati-ma, de frontiera...) pe care NU o capusiti ci o reglementati!!
4. Plebea contra STATULUI
(mesaj trimis de pagubit Harinvest în data de 07.07.2015, 13:37)
Ce stat este acela care atunci cand are o decizie definitiva o tine la sertar si inventeaza fel de fel de informatii suplimentaredoar doar sa mai anine despagubirea Plebei. Asa a facut ASF-ul cu pagubitii de la FNI. Oare asa vrea sa faca si cu noi FCsi ASF-ul? Ce daca m-a casatoresc sau divortez nu mai sunt EU? asa interpreteaza FC-ul! De ce? raspunsul are o logica simpla :din laasitatee si fricaaa! Asa cum au stiu sa accepte in mod tacit matrapazlicurile de la Harinvest asa sa si Restituie cea ce nise cuvine Noi nu cerem de la altii noi cerem ce este al nostru si acest lucru cat mai repede. Sa nu-si faca calculul ca mostenitorii decedatilor din lisa vor renunta! Mare EROARE!
5. Mafia castiga!
(mesaj trimis de sorin în data de 08.07.2015, 07:13)
De ce Diccot Valcea nu a reținut pana acum pe nici unul din cei care au făcut frauda la Harinvest?Le e frica.pentru ca au pile la Sârbu si Ponta??ce face prim procurorul sef madam valimareanu de la Diccot Vâlcea??
6. Burete de sters hotii !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 08.07.2015, 07:30)
De ce ASF nu a preluat administrarea harinvest pana la clarificarea fraudelor si compensarea investitorilor ?
De ce a preferat sa ramana fara prerogative legale si sa le retraga autorizatia in loc sa ramana cu activitatea suspendata pana la rezolvarea problemelor investitorilor ?
De ce trebuie sa plateasca o parte din banii furati FCI, cand asf, bvb si dc nu si-au facut treaba cu supravegherea ?
Cine sunt vinovatii de situatia creata ?
Cred ca Adriana Tanasoiu are raspunsuri la multe nebuloase din acest caz de frauda care a actionat mai mult de un an de zile pe piata de capital !
O mai fi vreun harinvest prin piata ?