RASDAQ "Braiconf" şi "Socep" - cele mai lichide de pe Rasdaq

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 aprilie 2005

Cele mai lichide titluri de pe piaţa Rasdaq au rămas şi vineri "Braiconf" Brăila (BRCR) şi Socep" Constanţa (SOCP), cu care au fost realizate 65% din tranzacţiile de la prima categorie. Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la "Est Invest" Focşani, ne-a declarat că intensificarea transferurilor cu acţiunile BRCR se datorează faptului că a fost desfiinţată asociaţia PAS. Domnia sa crede că, avînd în vedere că fiecare asociat din PAS a primit titluri, tendinţa acţionarilor este să vîn-dă pentru a încasa bani cît mai rapid. Marcel Murgoci consideră că "Socep" este una dintre cele mai lichide societăţi de pe Rasdaq. "Compania este atractivă, preţul este atractiv, iar faptul că un fond de investiţii a intrat în structura acţionariatului sporeşte interesul investitorilor", ne-a declarat domnul Murgoci. Domnia sa ne-a spus că, în ceea ce priveşte atît numărul, cît şi valoarea scăzută a tranzacţiilor din ultimele săptămîni de pe Rasdaq, apatia şi incertitudinea investitorilor care se manifestă pe BVB se regăsesc şi pe această piaţă.

Şi la celelalte două categorii, preferinţele investitorilor au rămas aceleaşi. "Elpreco" Craiova (ELPS) au fost cele mai transferate titluri de la categoria a doua, însă valoarea acestora a fost redusă, de numai 184 milioa-ne lei. Preţul de referinţă s-a depreciat cu 2,5% comparativ cu şedinţa anterioară, ajungînd la 585.000 lei/acţiune.

Cea mai mare variaţie pozitivă de preţ la această categorie au avut-o acţiunile "Grupului Iatsa" Piteşti (GRIA), al căror preţ de închidere a fost vineri de 47.900 lei/acţiune, mai mare cu 18,56% decît cele din şedinţa precedentă. Deşi cifra de afaceri a societăţii a scăzut drastic pe parcursul anului trecut, profiturile obţinute de companie s-au majorat (profitul brut a crescut cu 33,45%, iar profitul net estimat este de 6,02 miliarde lei, cu 32,89% mai mult decît în 2003). Compania are ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Postelnicu Tiberiu este acţionar principal, cu o participaţie de 58,31% la capitalul social. 23,32% din acţiunile societăţii sînt deţinute de "Total Distribution Group", iar AVAS are 5,7% din capitalul societăţii.

Cea mai mare variaţie pozitivă de preţ la categoria de bază au avut-o titlurile "Romlux" Tîrgovişte (ROLU), care au fost transferate la preţuri cuprinse între 150 lei/acţiune şi 205 lei/acţiune. Creşterea preţului de referinţă a fost de 25% comparativ cu ziua anterioară. "Romlux" produce lămpi electrice şi echipamente de iluminat. Potrivit ultimelor raportări de pe piaţa Rasdaq, 69,6% din capitalul companiei se află în posesia fondului de investiţii "Broadhurst Investments" Ltd.

Titlurile "Cometex" Suceava (COXE) au fost transferate la un preţ de 750.000 lei/acţiune, înregistrînd o variaţie pozitivă de 15,38%. În ultimul an, cursul acţiunilor COXE s-a înscris pe un trend puternic ascendent, pornind de la minimul de 130.000 lei/acţiune şi ajungînd la maximul de 750.000 lei/acţiune. Compania, care comercializează aparate electrice şi de uz gospodăresc şi aparate de radio şi televizoare, se află în ofertă publică de preluare.

Compania "Metalim" Timişoara (MATM) a raportat vineri schimbări în structura acţionariatului. Astfel, persoana fizică Jumanca Florentin Darius şi-a majorat participaţia de la 6,94% la 8,61%, în timp ce "Royal Oil Company" şi-a diminuat deţinerea de la 43,88% la 38,58% din titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb