Rasdaq, în coadă de peşte

MAKE, Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2008

Rasdaq, în coadă de peşte

(Interviu cu Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Episodul I)

În împrejurarea adoptării de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Bursa de Valori Bucureşti a măsurilor pentru redresarea pieţei de capital (suspendarea cotei aplicate la valoarea tranzacţiilor de pe piaţă şi sus­pendarea impozitului pentru câştigurile obţinute pe piaţa de capital pe tot parcursul anului 2009), preşedintele CNVM, doamna Gabriela Anghelache, a acordat, cu amabilitate, un interviu ziarului BURSA.

Domnia sa a vorbit despre probleme de gestiune internă ale CNVM, dar şi despre situaţia pieţei de capital. Interviul va avea un al doilea episod, luni, în care doamna Anghelache vorbeşte despre situaţia societăţilor de investiţii financiare.

Reporter: Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare va renunţa la circa o treime din venituri. În ce măsură vă afectează acest lucru? Vă afectează la salarii?

Gabriela Anghelache: O treime, da! Va trebui să reducem şi cheltuielile, altă soluţie nu este.

Reporter: Care sunt primele trei costuri ale Comisiei în structura de cheltuieli?

Gabriela Anghelache: După salarii, sunt cheltuielile care ţin de contribuţii, transferuri... ceea ce plătim noi către organis­mele internaţionale şi, mai ales, cheltuieli de dotare în sectorul informatic, aici sunt foarte mari cheltuielile. În plus, s-au făcut investiţii în interior pentru a pune la punct soft-ul şi am cumpărat un nou server.

Reporter: Înţeleg că în ultimele două direcţii, cheltuielile nu pot fi reduse şi, atunci, rămâne să reduceţi doar cheltuielile de personal.

Gabriela Anghelache: Numai cheltuielile de personal.

Reporter: Urmează să vă mutaţi într-un nou sediu?

Gabriela Anghelache: Nu urmează. Nouă ne-a fost repartizat un teren în folosinţă gratuită şi nu numai nouă, mai multor instituţii ale statului.

Reporter: Unde este plasat terenul?

Gabriela Anghelache: Este în zona fostei puşcării Văcăreşti sau mai exact unde a fost abatorul.

Reporter: Nu este foarte central.

Gabriela Anghelache: Nu este foarte central, însă, fiind vorba de mai multe instituţii, eu zic că nu va fi o problemă.

Reporter: Şi cum o să faceţi, o să puneţi mână de la mână să construiţi?

Gabriela Anghelache: Nu, fiecare îşi face construcţia lui. Noi avem o suprafaţă cam de 4000 de mp. Problema este alta, că noi l-am primit înainte de alegerile locale şi acum s-ar putea să fie o problemă pentru că se pare că nu sunt lucrurile chiar în ordine, şi că o parte din acel teren ar fi fost retrocedat.

Reporter: Cât de mare este suprafaţa retrocedată?

Gabriela Anghelache: Nu ştiu să vă spun pentru că este un dosar la primărie şi nu am aflat. Problema noastră este alta, că noi am făcut eforturi susţinute de-a lungul timpului şi am obţinut la sfărşitul anului o diferenţă favorabilă între venituri şi cheltuieli, diferenţă pe care am încercat să o păstrăm şi nu să o consumăm, tocmai în ideea construirii unui sediu. Am spus că putem să luăm chiar şi un credit ipotecar ca să ne construim sediul.

Reporter: Nu v-aţi gândit la un parteneriat cu Bursa de Valori?

Gabriela Anghelache: Ba da. Am şi discutat în sensul acesta.

Reporter: Şi ei, în definitiv, au nevoie de un sediu propriu.

Gabriela Anghelache: Absolut. Şi nu numai. Putem să colaborăm şi cu alte instituţii ale pieţei. Acesta a fost motivul pentru care am tot acumulat de la un an la altul. Acum, dacă renunţăm la aceste venituri sigur că am putea să consumăm economiile, lucru care nu este de dorit pentru nimeni şi am propus, nu am luat încă nici o decizie, să se facă o estimare a posibilităţilor de reducere a cheltuielilor pentru că cel puţin o parte din această pierdere trebuie să o recuperăm.

Reporter: În momentul în care aţi stabilit măsurile de redresare, anunţate miercuri, v-ati consultat cu investitorii de pe piaţa de capital?

Gabriela Anghelache: Nu am avut o consultare, am primit însă o serie întreagă de sugestii şi din partea investitorilor. Sugestiile erau mai mult de natură fiscală. De asemenea, erau şi sugestii legate de reducerea intervalelor de timp în care se soluţionează un dosar de ofertă publică, de admitere la tranzacţionare... Măsuri care oricum se pot lua fără nici un fel de problemă şi nu trebuie să faci caz de ele, să le anunţi public.

Reporter:: Dar dacă ar fi impozit zero şi nici un fel de taxe şi-ar reveni piaţa?

Gabriela Anghelache: Eu sunt sceptică în a spune că şi-ar reveni. Sunt sceptică pentru că, până la urmă, piaţa depinde de ceea ce oferi şi de existenţa unor resurse băneşti pentru a cumpăra ceea ce oferi. Deci, dacă sunt investitori şi sunt interesaţi în a investi pentru că în felul acesta obţin nişte randamente care să îi satisfacă, atunci piaţa funcţionează. O astfel de măsură - costuri zero sub toate aspectele - ar genera alte disfuncţionalităţi pentru că entităţile, operatorii de piaţă, autoritatea pieţei nu vor putea funcţiona pentru că nu vor avea venituri.

Reporter: Să zicem că brokerii şi-ar lua banii din altceva, să zicem că statul le-ar da bani tuturor, şi CNVM şi brokerilor şi asa mai departe şi ar fi costuri zero. Ar exploda piaţa? Avem economii ale populaţiei destul de ridicate, consistente, circa 16 miliarde de euro, dacă nu şi mai mult. De ce nu investeşte populaţia pe bursă?

Gabriela Anghelache: Nu ar exploda. La noi, populaţia nu are această apetenţă pentru investiţia la bursă, preferă mai mult păstrarea banilor în depozite, fiind mai sigură o astfel de investiţie. Este chestiune, cum foarte bine ştiţi, şi de mentalitate şi de modul în care promovezi investiţia la bursă şi de educaţie.

Reporter: Credeţi că bursa ar trebui să facă o promovare mai intensă a tranzacţiilor?

Gabriela Anghelache: Cred că toţi ar trebui, nu numai bursa... Şi bursa şi intermediarii şi fondurile de investiţii şi autoritatea pieţei. Toţi ar trebui să încercăm să arătăm avantajele şi dezavantajele şi să explicăm riscurile, pentru că riscuri există şi fiecare trebuie să le cunoască ca să şi le asume. Deci, ceea ce se întâmplă acum este de fapt un efect a ceea ce se întâmplă pe alte meridiane şi nu la noi. Este foarte greu să intervi prin măsuri administrative, iar ceea ce facem noi acum este în fapt o măsură administrativă.

Reporter: Importantă ca semnal de bunăvoinţă a autorităţilor.

Gabriela Anghelache: Importantă! Sigur că da. De sprijin, de solidaritate... Dacă pierd unii, hai să pierdem toţi!

Reporter: Dar nu este structural...

Gabriela Anghelache: Dar nu este structural şi nu este pe termen lung, nu poate fi pe termen lung, deci trebuie găsite alte soluţii de încurajare şi de crearea unei educaţii pentru investitori, care să ştie că se câştigă şi se şi pierde. Important este ca, într-un anumit segment de timp, pe medie să ai un câştig pentru că altfel chiar nu mai investeşte nimeni.

Reporter: Nu cred că este o problemă de educaţie sau de apetenţă, de mentalitate pentru că ai noştrii au dat dovadă, cel puţin în perioada certificatelor de proprietate, când nu exista nici un fel de instituţie a pieţei şi nu existau nici măcar reguli cunoscute, de talent şi au fost ispitiţi să tranzacţioneze şi s-a creat o piaţă informală, ceea ce înseamnă că talent există, că există apetenţă şi nu este nicio problemă de mentalitate. Eu cred că, de fapt, felul în care a fost creată piaţa aceasta, administrativ, de sus în jos, venită ca o farfurie zburătoare de pe alte meleaguri a fost nepotrivit.

Gabriela Anghelache: Şi ce să facem acum? Nu mai putem să ne întoarcem în timp şi suntem, din păcate, încorsetaţi de nişte restricţii pe cere ni le impun standardele europene.

Reporter: Vă reproşez, de pildă, timiditatea cu care aţi promovat măsuri recomandate de Uniunea Europeană. Delistarea societăţilor care erau un balast pentru piaţă şi care a fost o măsură înţeleaptă. Pentru care am şi militat ani de zile.

Gabriela Anghelache: Da, şi pentru care suferim şi acum foarte tare pentru că foarte mulţi nu au înţeles esenţa acelei măsuri. Avem şi acum o grămadă de procese, avem şi acum o grămadă de investigaţii pe care le-au demarat organele statului împotriva măsurii aceleia pe care am luat-o atunci.

Reporter: Serios?

Gabriela Anghelache: Da. Şi UE vreau să vă spun că la fiecare plenară a comitetului european de valori mobiliare mă întreabă şi îmi este chiar şi jenă că nu pot să dau un răspuns competent şi concludet. Mă întreabă ce aţi făcut cu piaţa Rasdaq, ce aţi făcut cu societăţile care nu îşi au locul pe piaţa Rasdaq pentru că nu sunt atractive, pentru că nu au lichiditate. Sunt într-o situaţie neplăcută pentru că la noi lucrurile stau aşa cum stau. Avem extraordinar de multe procese.

Reporter: Nu cred că le puteţi pierde.

Gabriela Anghelache: Din păcate nu aşa stau lucrurile. Plus că sunt şi soluţii contradictorii. Un complet de judecată dă într-un caz o soluţie, un alt complet de judecată în alt caz dă soluţia contrară. Deci, nici măcar nu te mai poţi prevala de autoritatea lucrului judecat.

Reporter: Revenind la Rasdaq, ce o să se întâmple până la urmă cu proiectul Rasdaq Star solicitat de Bursa? Se mai discută?

Gabriela Anghelache: Aici este o chestiune importantă care comportă discuţii şi cere, de asemenea, maturitate şi un mod de gândire corect. Nu toate societăţile care au fost propuse de către actorii pieţei, Bursă şi Asociaţia Brokerilor, să intre pe acel segment Rasdaq Star îndeplineau condiţiile de piaţă reglementată pentru că avem de îndeplinit cerinţele din UE. Trebuie raportată piaţa reglementată, cu câţi actori, câţi emitenţi au instrumentele financiare tranzacţionate şi toţi emitenţii aceia trebuie să îndeplinească condiţiile de piaţă reglementată. Nu poţi să faci raportări false şi, atunci, în discuţiile pe care le-am avut, le-am cerut să selecteze din cei 380-400 de emitenţi câţi erau propuşi pentru Rasdaq Star, pe aceia care îndeplinesc condiţiile de piaţă reglementată şi putem să mergem pe un program pilot pe care l-am propus eu şi m-au susţinut majoritatea membrilor Comisiei. Pe un program pilot de nouă luni - un an de zile în care emitenţii să îşi întocmească dosarul de admitere la bursă, să ia acordul adunării generale pentru ca acţiunile lor să fie tranzacţionate pe piaţa reglementată, să fim în regulă. Nu a fost acceptat acest program pilot.

Reporter: Cine nu a acceptat?

Gabriela Anghelache: Nu au acceptat nici cei din Asociaţia Brokerilor şi nici Bursa spunând că acceptul emitentului este dat din 1996-1997 de când s-a creat piaţa Rasdaq şi că avem de atunci acceptul emitentului.

Reporter: Când nu au semnat nici un contract şi au fost listaţi forţat...

Gabriela Anghelache: Bineînţeles! Sigur că poţi să forţezi şi în sensul acesta, dar nu ai argumente pentru a justifica. Cum eu, acum, în 2008, iau în considerare un accept care s-a dat formal sau nu s-a dat.

Reporter: Eu nu cred că domnul Farmache a susţinut asta.

Gabriela Anghelache: Nu ştiu, dar Asociaţia Brokerilor asta a susţinut.

Reporter: Nu pot să cred asta.

Gabriela Anghelache: Noi am mers pe o soluţie care, din punctul meu de vedere, era cea raţională. Îi selectăm pe cei care îndeplinesc condiţiile de piaţă reglementată, le dăm un interval de timp în care şi emitentul să se pronunţe dacă vrea la bursă. Pe de altă parte, trebuia să creem sistemul alternativ de tranzacţionare până la data aderării la UE, 1 ianuarie 2007. Nu am facut-o! Vă daţi seama că putem să intrăm şi în monitorizare şi să fim sancţionaţi.

Reporter: De ce nu avem niciun ATS?

Gabriela Anghelache: Pentru că nu s-a dorit. Nu ştiu de ce. Nu putem să îl facem noi, administrativ. Să îl facă intermediarii, să îl facă operatorii de piaţă. Revin la problema pieţei Rasdaq. În momentul în care am văzut că propunerile noastre nu sunt deloc agreate şi s-a mers în forţă din partea operatorului de sistem soclicitând structurarea pieţei Rasdaq pe cele două paliere, Rasdaq Star şi ATS, nu am putut să acceptăm această propunere şi am aplicat articolul 154 din regulamentul 1/2006. Articol care, până la acest moment, nu a fost niciodată contestat şi nu a fost niciodata supus unei dezbateri publice sau atacat în alt mod. Articol care spune în felul următor: La crearea sistemului alternativ de tranzacţionare toate societăţile de pe Rasdaq trec pe sistemul alternativ de tranzacţionare. Deci, până în momentul în care noi am dat decizia asta de trecere pe sistemul alternativ de tranzacţionare, nimeni nu a pus sub semnul întrebării acest articol.

Reporter: După care a fost atacat din motive de constituţionalitate?

Gabriela Anghelache: Nu neapărat de constituţionalitate, dar avem deja proces în instanţă pentru că regulamentele noastre se atacă în contencios administrativ mai întâi.

Reporter: Dar nu trecuse timpul?

Gabriela Anghelache: Sigur, doi ani au trecut. Deci, din punctul meu de vedere, soluţia pe care o propusesem şi a fost susţinută de majoritatea membrilor Comisiei, program pilot pentru cele mai bune societăţi care să treacă pe Bursă, putea fi aplicată şi nu aveam nici un fel de stare conflictuală. Acum, lucrurile sunt aşa cum ştiţi, în coadă de peşte. Se aşteaptă hotărârea justiţiei, de fapt a celor care ne-au dat în judecată. Noi nu avem alte modalităţi să obligăm aducerea la îndeplinire a deciziei pe care am luat-o. Eu zic că rămâne de discutat, adică din partea noastră există deschidere.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Doamna, sunteti un dinozaur post-decembrist!! DEMISIA!! Epoca Dvs. a trecut!

    Asta sunteti pentru piata din Romania. Preferati incertitudinea pentru ca numai in acele conditii puteti "jongla " cu interesele investitorilor. Vorbiti de neindeplinirea unor conditii pentru care putem fi sanctionati de UE de parca noi am fi vinovati si nu dumneavoastra. Ar fi mult mai bine sa nu mai apareti cu astfel de "smecherii" ca enervati foarte mult.

    Tavariska de la RASDAQ, sa le dati in cap capitalistilor, asa le trebuie daca vrea bursa! Mama lor! Noua ne trebuie o tovarasha cu coc, asa, ca Aneta Spornic, femeie cu mainile in sold, care bubuie cand calca prin institutie. Unde ati facut scoala tovarasha? La Leningrad sau la Baneasa?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb