Rasdaq intră în istorie, într-o săptămână

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 octombrie 2015

Piaţa Rasdaq va înceta să existe, oficial, pe 27 octombrie, iar majoritatea emitenţilor au decis să părăsească piaţa de capital.

Numai patru companii de pe Rasdaq vor merge pe piaţa reglementată, administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în timp ce 261 s-au îndreptat către sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB, iar 37 către cel de la Sibiu, potrivit reprezentanţilor Autorităţii de Supraveghere Financiară. Conform acestora, ASF a decis retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor emise de 427 de societăţi comerciale.

Totodată, 151 de emitenţi nu au convocat şi desfăşurat AGEA în conformitate cu prevederile Legii nr. 151/2014, pentru desfiinţarea Rasdaq, în cazul a 79 de societăţi comerciale fiind dispuse măsuri sancţionatorii, potrivit ASF. "De asemenea pentru nerespectarea procedurilor aferente punerii în aplicare a Legii 151/2014 ASF a emis 57 de decizii de sancţionare", ne-a mai transmis ASF, care precizează că acţiunile emise de 169 societăţi vor fi retrase de la tranzacţionare de pe piaţa RASDAQ până la 27.10.2015.

ASF menţionează că procesul restructurării pieţei RASDAQ este în derulare, astfel încât statistica exactă va fi prezentată la finalului perioadei.

27 octombrie este ziua în care epopeea Rasdaq ia sfârşit, punând capăt situaţiei de ilegalitate în care s-a găsit această piaţă, încă de la înfiinţare, din 1996.

Ziarul "BURSA" a publicat, ani de zile, despre caracterul ilegal al pieţei Rasdaq. La un moment dat, Comisia Europeană s-a sesizat şi, în consecinţă, a spus că trebuie ori reglementată, ori stârpită, un lucru pe care, cu timiditate, l-a încercat Gabriela Anghelache, fost preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, dar s-a oprit.

Într-un final, autorităţile au reuşit să găsească un instrument prin care să reglementeze situaţia, Parlamentul adoptând legea 151/2014, în octombrie, anul trecut.

Societăţile de pe Rasdaq au fost obligate să convoace acţionarii ca să decidă delistarea sau mutarea pe o piaţă reglementată sau pe un ATS.

Timp de 19 ani, pe Rasdaq, s-au tranzacţionat subscripţii în programul de privatizare în masă şi nu acţiuni. În aceste condiţii, oricând, la rigoare, pot fi anulate toate tranzacţiile.

Rasdaq va lăsa în urmă şi o serie de conflicte, semnalate în special în cadrul procesului de evaluare, la delistarea emitenţilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cred ca dincolo de darea de seama comunista venita de la ASF,interesant ar fi fost sa-i chestionati ce se-ntampla 'intr-o saptamana' cu societatile care au derulat doar partial procedurile de retragere.Unde se vor tranzactiona ele,daca Rasdaq se desfiinteaza si ele nu au achitat drepturile de retragere?

    1. Ele nu se mai tranzactioneaza, pur si simplu ele se radiaza si devin societati inchise, iar actionarul trebuie sa-si ia banii de acolo. Nu trebuie ca societatea sa se mai tranzactioneze ca investitorul sa-si ia banii din retragere. Trebuie doar ca societatea sa fie de buna-credinta si sa plateasca. Singura problema e ca, societatea, fiind nelistata, nu mai e nici macar pe radarul ASF, astfel incat ASF nu poate sa mai amendeze, etc.

      In alta ordine de idei, oricum, dupa data de inregistrare trebuia sa fie suspendate toate actiunile societatilor retrase de pe Rasdaq, sa nu mai cumpere lumea actiuni si apoi sa ajunga actionar in societati inchise 

      Corect cu exceptia suspendarii de la tranzactionare. Ramaneau suspendati 500 de emitenti 1 an. Se prejudiciau toti actionarii prin afectarea dreptului de dispozitie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb