RASDAQ Investitorii nu s-au întors din vacanţa de Paşti

DIANA DOROBANŢU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 mai 2005

Pe piaţa Rasdaq, ieri, au fost încheiate tranzacţii în valoare de 5,6 miliarde de lei, cu 61% mai puţin decît vineri (ultima şedinţă înainte de Paşti). În schimb, cotaţiile acţiunilor din prima categorie au crescut, indicii apreciindu-se după cum urmează: RAQ-I şi RAQ-II au crescut cu 3,15%, respectiv 0,55%, iar RAQ Compozit a înregistrat o majorare de 0,2 procente.

În cadrul primei categorii, titlurile cele mai tranzacţionate aparţin companiei "Socep" Constanţa (simbol SOCP), valoarea tranzacţiilor fiind de 980 milioane de lei, respectiv 17% din total tranzacţii pe piaţă. Tot aici au fost transferate peste un milion de acţiuni "Rompetrol" Bucureşti (VEGA) care au însumat 630 milioane de lei, respectiv 31% din totalul categoriei. Preţul acestora s-a apreciat cu 9.01% faţă de şedinţa precedentă, ajungînd la valoarea de 605 lei/acţiune.

Atît volumul, cît şi valoarea tranzacţiilor de la categoria a doua s-au apreciat ieri faţă de şedinţa de vineri. Astfel, în această categorie s-au realizat tranzacţii în valoare de 598 milioane de lei, un rezultat mai bun decît vineri cînd abia s-au realizat 188 milioane lei.

"Automatica" Bucureşti (AUTT) a revenit în atenţia investitorilor, cu titlurile sale fiind perfectate patru tranzacţii în valoare totală de 85,3 milioane de lei, adică 14% din totalul categoriei. Societatea produce aparate pentru distribuţie şi comandă electrică. Capitalul social este de 17,41 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1.000 lei. Anul trecut "Automatica" a realizat o cifră de afaceri de 265 miliarde de lei, cu 82% mai mult decît în anul precedent. Ca urmare, profitul net preliminat a fost de 60 miliarde de lei, compania reuşind astfel să-şi acopere pierderea de 4,2 miliarde de lei din 2003.

Cea mai mare variaţie de preţ la categoria II-a a avut-o "Unisem" Bucureşti (UNISEM), al cărei preţ de referinţă a scăzut cu 6,25% faţă de şedinţa anterioară. Compania are ca obiect de activitate cultivarea leguminoaselor boabe, şi a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 371 miliarde lei, mai mare cu circa 16% faţă de anul precedent. Cu toate acestea profitul net a scăzut de patru ori ajungînd la 1 miliard de lei. "Unisem" are un capital social de 257 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1.000 lei. Potrivit datelor furnizate de Rasdaq, acţionarul majoritar este SIF "Muntenia", care deţine 71,6% din titluri. Agenţia Domeniilor Statului are o participaţie de 3,2% din capitalul social al emitentului.

Un procent de 22% din totalul categoriei de bază l-au reprezentat tranzacţiile cu titlurile "Albalact" Alba Iulia (ALBZ). Pachetele transferate au totalizat peste 35.000 acţiuni, iar preţul de referinţă a fost de 16.438 lei/acţiune. Acestea au însumat 586 milioane de lei. Capitalul social al emitentului este de 20,82 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1.000 lei. Acţionarul majoritar al producătorului de lactate este Petru Ciurtiu cu o deţinere de 50,89% din capitalul social, urmat de Raul Ciurtiu cu 14,32% din acţiuni.

Cotaţia "Conbac" Bacău (CNBC) a crescut ieri cu 25% faţă de şedinţa anterioară. A fost vîndut un pachet de 6.391 acţiuni la un preţ egal cu valoarea nominală de 25.000 lei/acţiune. Valoarea totală a acestei tranzacţii a fost de 159 milioane de lei.

Tot la aceeaşi categorie au fost vîndute trei pachete de acţiuni ale societăţii "Valmetex" Rîmnicu Vîlcea (VALM) cu valoarea totală de 256 milioane de lei. Preţurile între care au fost perfectate aceste tranzacţii s-au situat între valorile 4.610 lei/acţiune, respectiv, 4.660 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb