RASDAQ Lichiditate extrem de scăzută pe piaţa Rasdaq

Iulia Grosu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 iunie 2004

Piaţa Rasdaq a fost caracterizată în ultima şedinţă a săptămînii de o lichiditate extrem de scăzută, valoarea totală a transferurilor însumînd doar 2,6 miliarde de lei. Cei trei indici ai pieţei au urmat evoluţii contrare. Rasdaq Compozit, indicele care are în componenţa sa toate acţiunile listate, a valorat ieri 1.361 de puncte, în scădere cu 0,12% comparativ cu şedinţa anterioară. Indicele acţiunilor de la categoria I a pieţei, RAQ I, a înregistrat o depreciere mai pronunţată, de 0,46%, pînă la 1.456 de puncte. Cotaţiile acţiunilor listate la categoria a doua au crescut în medie cu 0,07%, reflectată de aprecierea corespunzătoare a indicelui RAQ II, pînă la 1.534 de puncte. Cu toate că preţul titlurilor de la categoria a doua a crescut, valoarea tranzacţiilor a fost scăzută, de numai 35 milioane de lei.

Acţiunile producătorului de ţevi "Ispat Petrotub" Roman (simbol PTRO) au fost cele mai tranzacţionate la categoria bază. Acţiunile PTRO au fost obiectul a 5 tranzacţii, în valoare totală de 153 milioane de lei, derulate la preţuri cuprinse între 25.000 şi 25.500 lei/acţiune. Cursul mediu, de 25.065 lei/acţiune, a scăzut cu 1,64% comparativ cu şedinţa anterioară. Bogdan Bărbieru, broker la societatea de intermedieri financiare "Trend" Bacău, ne-a spus că preţul acţiunilor s-a stabilizat în ultimele zile, după o perioadă de declin. Domnia sa consideră că evoluţia cursului acţiunilor "Ispat Petrotub" Roman pe un trend descendent a fost determinată de lipsa de transparenţă de care a dat dovadă conducerea companiei. În opinia domnului Bărbieru, pe termen scurt, preţul se va menţine în intervalul 25.000 - 26.000 lei/acţiune. Pachetul majoritar de acţiuni al "Petrotub" Roman a fost cumpărat în octombrie 2003 de LNM Holdings, care şi-a asumat investiţii de 83 milioane de dolari. Grupul mai deţine încă opt societăţi producătoare de ţevi.

Cu acţiunile "Confecţii" Vaslui (simbol COVB) s-au încheiat săptămîna trecută 38 de tranzacţii, în valoare totală de 1,4 miliarde de lei. Bogdan Bărbieru consideră că politica de dividend atractivă promovată de conducerea societăţii a determinat creşterea interesului acţionarilor pentru titlurile COVB. Cursul acţiunilor s-a înscris săptămîna trecută pe un trend ascendent, pe fondul creşterii lichidităţii. Potrivit domnului Bărbieru, pe termen mediu, preţul se va menţine în intervalul 26.000 - 27.000 lei/acţiune. În şedinţa de vineri s-au perfectat 2 tranzacţii cu acţiunile COVB, la cursul mediu de 26.500 lei/acţiune. Valoarea totală a transferurilor a fost de 64 milioane de lei.

Pe piaţa Rasdaq s-au efectuat săptămîna trecută 1.296 de tranzacţii, în sumă de 26 miliarde de lei. Cea mai ridicată valoare a tranzacţiilor a fost înregistrată de titlurile "Tes" Timişoara (simbol ECSU - 3,5 miliarde de lei), "Argus" Constanţa (simbol UARG - 2,5 miliarde de lei) şi "Socep" Constanţa (simbol SOCP - 1,7 miliarde de lei). Titlurile "Argus", "Rompetrol" Bucureşti (simbol VEGA) şi "Socep" au făcut obiectul celor mai multe tranzacţii în cursul săptămînii trecute. Cu acţiunile UARG s-au încheiat 74 de tranzacţii, VEGA - 69 de tranzacţii, SOCP - 56 de tranzacţii.

Capitalizarea pieţei Rasdaq se ridica vineri la 67.586 miliarde de lei (1,658 miliarde de euro).

În cursul săptămînii trecute au fost delistate acţiunile a 7 societăţi, care au devenit de tip închis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb