RASDAQ S-a depreciat cotaţia celor mai lichide titluri

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 aprilie 2005

Deşi preferinţele investitorilor au rămas şi ieri aceleaşi în ceea ce priveşte emitenţii listaţi la prima categorie a pieţei Rasdaq, aceştia au plătit preţuri mai mici decît în sesiunea bursieră precedentă pentru acţiunile cumpărate. Astfel, cotaţia titlurilor "Braiconf" Brăila (BRCR) a scăzut cu 1,69%, pînă la 58.000 lei/acţiune. Cele 45 de transferuri cu aceste acţiuni au totalizat 960 milioane lei, respectiv 63% din totalul categoriei.

Cumpărătorii au plătit pentru titlurile operatorului portuar "Socep" Constanţa (SOCP) preţuri cuprinse între 2.600 şi 2.800 lei/acţiune. Preţul de referinţă al celor 38 de transferuri s-a diminuat cu 5,26% pînă la 2.700 lei/acţiune.

După ce în urmă cu două zile preţul acţiunilor "Rompetrol" Bucureşti (VEGA) cunoscuse o creştere de 3,77%, ieri preţul de referinţă a scăzut cu 6,91%, ajungînd la 512 lei/acţiune.

Singurele titluri din cadrul acestei categorii care au înregis-trat o variaţie pozitivă de preţ au fost "Electromagnetica" Bucureşti (ELMA), care au fost transferate în număr de 11.000 prin cinci tranzacţii. Preţul de referinţă a fost de 2.830 lei/acţiune, mai mare cu 1,07% faţă de sesiunea anterioară. Societatea produce emiţătoare şi are un capital social de 169 miliarde de lei. Acţionar majoritar este "Asociaţtia PAS Electromagnetica" cu o deţinere de 54,18% din titlurile companiei.

Cea mai lichidă societate în cadrul celei de-a doua categorii a fost ieri "Eurom Bank" Bucureşti, cu acţiunile ei fiind perfectate 30 de transferuri. Cele pes-te 100.000 titluri transferate au totalizat 551 milioane de lei, reprezentînd 69% din totalul acestei categorii. Preţul de închidere a fost de 5.500 lei/acţiune, nemodificat comparativ cu şedinţa anterioară. Rezultatele financiare preliminate de bancă pentru anul trecut arată o creştere semnificativă. Astfel, profitul net s-a ridicat la 48 miliarde de lei, mai mare de peste şapte ori faţă de nivelul înregistrat în anul precedent. Activul net al societăţii s-a dublat de la un an la altul.

Titlurile "Biofarm" Bucureşti (BIOF) au continuat să fie vedetele categoriei de bază, fiind înregistrate 29 de transfeuri cu peste 940.000 acţiuni. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate sub simbolul BIOF s-a ridicat la 3,3 miliarde de lei, reprezentînd 38% din totalul categoriei.

26% din valoarea tranzacţiilor de la categoria de bază au reprezentat-o ieri transferurile cu titlurile "Companiei Hoteliere Intercontinental România" (RCHI). Cele 4,4 milioane de acţiuni RCHI au fost tranzacţioante la preţuri cuprinse între 600 şi 610 lei/acţiune. Cele trei transferuri au totalizat 2,7 miliarde de lei. Preţul de referinţă s-a apreciat cu 1,67%. "Intercontinental" are ca obiect de activitate hoteluri şi moteluri cu restaurant. Societatea are un capital social de 833,54 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală 1.000 de lei. Potrivit ultimelor raportări de pe piaţa Rasdaq, principalii acţionari ai companiei sînt societatea "Rhic Holding" cu 49,12% din capitalul emitentului şi "Lido", în posesia căruia se află 11,89% din titlurile emitentului.

"Mecanica" Codlea (MEOY) a raportat ieri o deţinere de 51,79% a SIF "Transilvania". Compania fabrică maşini şi utilaje agricole şi are un capital social de 48,56 miliarde de lei.

După ce în şedinţa de luni a fost transferat 15% din capitalul social al "Flaro" Sibiu (FLAR), ieri, compania a raportat diminuarea sub 5% a deţinerii acţionarului Chelu Cătălin Constantin, de la 15,78%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb