RASDAQ SIF "Oltenia" şi-a vîndut acţiunile "Athenee Palace"

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iulie 2004

Acţiunile "Athenee Palace" Bucureşti şi "Socep" Constanţa au înregistrat, ieri, cea mai mare valoare a tranzacţiilor, de peste 1 miliard de lei. Titlurile "Athenee Palace" au fost în atenţia investitorilor pentru a doua zi consecutiv. Ieri au fost transferate totuşi mai puţine acţiuni, doar 110.199 bucăţi, decît în timpul şedinţei de miercuri, cînd au totalizat 573.202 bucăţi. Trebuie menţionat, însă, că tranzacţiile consemnate ieri cu acţiunile "Athenee Palace" au fost realizate la preţuri mai mari decît cele din şedinţa anterioară, şi anume între 12.000 lei şi 13.800 lei/acţiune, faţă de 11.500 lei şi 13.000 lei/acţiune. În urma acestor transferuri, SIF "Oltenia", care mai deţinea sub 5% din capitalul emitentului, şi-a vîndut toate acţiunile deţinute. Ministerul Transporturilor este acţionar al societăţii cu 41,81% din capital.

"Athenee Palace" activează în domeniul hotelier, dar în 2003 nu a desfăşurat activitate proprie. Singurele active rămase în patrimoniul societăţii sînt sediul companiei (un apartament cu 3 camere, în Bulevardul Grigore Alexandrescu) şi parterul "Hotelului Bulevard". Societatea şi-a desfaşurat activitatea pe parcursul anului 2003 cu un număr mediu de 10 salariaţi şi 6 colaboratori. "Athenee Palace" a retrocedat "Hotelul Bulevard" la sfîrşitul anului 2002, ceea ce a condus la diminuarea capitalului social al companiei, de la 60 miliarde de lei, la 21 miliarde de lei, prin reducerea valorii nominale a acţiunilor, pînă la 3.000 lei/acţiune.

Cu acţiunile "Socep" Constanţa au fost încheiate ieri 24 de tranzacţii, a căror valoare a depăşit 1,4 miliarde de lei. Preţurile de transfer s-au situat între 1.600 lei şi 1.610 lei/acţiune, în creştere cu 1,06% faţă de cursul din ziua anterioară. Titlurile "Socep" se numără printre cele mai tranzacţionate pe Rasdaq, fiind preferate de investitori, pentru că nu există nici un acţionar care să deţină vreo poziţie semnificativă în cadrul societăţii. Acestea creează şi o lichiditate foarte mare a acţiunilor. Societatea a acordat acţionarilor săi un dividend brut de 94 lei/acţiune, din profitul obţinut anul trecut.

Şi acţiunile "Argus" Constanţa au continuat să fie apreciate de investitori, valoarea transferurilor încheiate ieri ridicîndu-se la peste 800 milioane de lei. Preţurile la care s-au realizat tranzacţiile au fost cuprinse între 23.000 lei şi 23.500 lei/acţiune, cursul mediu fiind în creştere cu 0,18% faţă de cel de miercuri.

Dintre acţiunile cotate la categoria I a Rasdaq, "Aversa" Bucureşti a înregistrat cea mai mare creştere a preţului mediu şi anume 4,39%. La categoria a doua s-au detaşat acţiunile "Anticorosiv" Bucureşti, cu o apreciere a preţului de 9,2%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb