RASDAQ Tranzacţie specială cu acţiunile SPIR

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 noiembrie 2005

Valoarea totală a transferurilor de ieri s-a ridicat la 2,34 milioane RON, realizată prin 99 de tranzacţii, din care una specială. Cu excepţia indicelui Rasdaq Compozit, care nu a înregistrat nici o modificare comparativ cu şedinţă precedentă, ceilalţi doi indici s-au situat pe trend ascendent. Cea mai mare creştere, de 1,05%, a înregistrat RAQ-I, în timp ce indicele care măsoară lichiditatea titluruilor listate la cea de-a doua categorie s-a apreciat într-o măsură mai redusă, cu 0,29 puncte procentuale.

În cadrul şedinţei de ieri a fost efectuată o tranzacţie specială cu acţiunile "Spirt Ghidigeni" (SPIR), care a totalizat 105.714 RON. Au fost tranzacţionate 296.120 de acţiuni, la un preţ de 0,357 RON/acţiune. Societatea activează în domeniul industriei alimentare şi are ca activitate preponderentă fabricarea alcoolului din melasă şi din cereale. Cifra de afaceri a scăzut, în primul semestru al acestui an, la 3,15 milioane RON, comparativ cu 5,04 milioane RON în aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul net a crescut însă la 233.555 RON faţă de 20.067 RON. În ultimul an, cursul titlurilor SPIR s-au înscris pe un trend puternic ascendent. Principalii acţionari ai companiei sînt "Adarom Impex" şi persoana fizică Bujor Angela, care deţin 40,45%, respectiv, 27,82% din capitalul social.

Acţiunile "Biofarm" Bucureşti (BIOF) continuă să se numere printre preferinţele investitorilor, şi ieri fiind înregistrate tranzacţii numeroase cu aceste titluri. Concret, au fost tranzacţionate peste două milioane de acţiuni BIOF, la preţuri cuprinse între 0,49 şi 0,51 RON/acţiune. A fost înregistrat un număr ridicat de transferuri (91), cu o valoare totală de un milion RON. Cotaţia a înregis-trat o depreciere de 0,87 puncte procentuale, iar preţul de referinţă a ajuns la nivelul de 0,5003 RON/acţiune.

Cu titlurile emise de producătorul de uleiuri vegetale "Argus" Constanţa (UARG) au fost perfectate 27 de transferuri, în sumă de 138.914 RON. Cursul a scăzut cu 1,84%, ajungînd la un preţ de referinţă de 3,28 RON/acţiune. Tranzacţiile au fost realizate ieri la preţuri cuprinse în intervalul 3,1 şi 3,25 RON/acţiune. Societatea dispune de un capital social de 46,9 milioane RON, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1,5 RON. Principalii acţionari sînt persoana fizică Vasile Leu cu o deţinere de 11,44% şi SIF "Oltenia" care are o participaţie de 10,21% la capitalul societăţii.

Cele mai tranzacţionate titluri la cea de-a doua categorie au aparţinut producătorului craiovean de elemente din beton pentru construcţii, "Elpreco" (ELPS). Lichiditatea acţiunilor ELPS a fost însă redusă, fiind înregistrate doar cinci tranzacţii cu 531 de acţiuni. Şedinţa s-a închis la preţul maxim al zilei, de 60 RON/acţiune. Cotaţia s-a menţinut la acelaşi nivel cu cel din şedinţa anterioară, preţul de referinţă stagnînd la 63 RON/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu titlurile ELPS s-a ridicat la 31.800 RON.

La prima categorie, acţiunile "Socep" Constanţa (SOCP) au fost cele mai lichide, cu 103 tranzacţii în valoare de 396.581 RON. Cele peste 1,4 milioane de acţiuni aparţinînd operatorului portuar au fost tranzacţionate, ieri, la preţuri între 0,263 şi 0,289 RON/acţiune. Şedinţa s-a închis la preţul 0,275 RON/acţiune. Cotaţia a fost în creştere semnificativă, de 2,61 puncte procentuale. Tranzacţiile sub simbolul SOCP au însumat 82% din totalul categoriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb