Autoritatea de Supraveghere din Austria cooperează îndeaproape şi face schimb de informaţii relevante cu toate autorităţile naţionale de supraveghere din statele membre ale Uniunii Europene, printre care şi Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, se arată într-un răspuns transmis jurnalistului Stelian Negrea, referitor la dosarul penal asupra companiei OMV Petrom de la DIICOT.
Autoritatea austriacă precizează: "Această cooperare şi acest schimb de informaţii se bazează pe regulamentele aplicabile şi pe directivele Uniunii Europene, precum şi pe actele naţionale corespunzătoare şi memorandumurile de înţelegere semnate de Autoritatea de Supraveghere din Austria şi de ASF.
Referitor la legea Uniunii Europene privind abuzul de piaţă şi, respectiv, la legea românească, Actul Bursei din Austria conţine prevederi clare asupra obligaţiilor de raportare a informaţiilor privilegiate relevante, ale companiilor listate pe piaţa reglementată. În plus, Actul Bursei din Austria conţine sancţiuni clare în cazul încălcării acestor obligaţii.
Autoritatea de Supraveghere din Austria nu poate oferi informaţii suplimentare despre cazuri (potenţiale) individuale şi investigaţii".
Recent, oficialii ASF ne-au transmis că îndeplinirea obligaţiilor de raportare de către OMV Petrom SA privind un posibil dosar penal în care compania este investigată de procurorii DIICOT, pentru o evaziune fiscală de aproape 120 milioane de lei, dar şi amenda pe care OMV a primit-o şi a achitat-o, în urma unui control fiscal de fond, face obiectul unei analize la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), fiind solicitate clarificări emitentului OMV Petrom.
Jurnalistul Stelian Negrea a scris, recent, într-un articol publicat pe voxpublica.realitatea.net, că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a deschis de mai bine de un an şi patru luni un dosar penal în care investighează OMV Petrom pentru o evaziune fiscală de aproape 120 milioane de lei realizată prin intermediul unei companii off-shore din paradisul fiscal din Isle of Man.
Articolul mai precizează că ancheta procurorilor antimafia vine ca urmare a unei sesizări penale făcute de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Surse din cadrul Fiscului, susţin, citate de jurnalistul Stelian Negrea, că, suplimentar, companiei OMV Petrom i-au fost calculate în plus, doar pentru doi ani fiscali, taxe de 200 milioane de euro pe lângă cele declarate deja de companie.
Contactaţi pentru precizări, reprezentanţii OMV ne-au declarat, atunci: "La începutul anului 2015 compania a primit rezultatele unui control fiscal de fond care a vizat perioada 2009-2010, în urma căruia au fost stabilite sume suplimentare de plată. Aceste sume suplimentare reprezintă sub 1% din taxele şi impozitele plătite de către companie pentru această perioadă. Impunerea unor taxe şi impozite suplimentare a fost generată de interpretări diferite ale legislaţiei fiscale aplicabile. Întrucât interpretarea companiei este diferită de cea a inspectorilor fiscali, compania a contestat rezultatul controlului. Suma rezultată din interpretarea inspectorilor fiscali a fost achitată de către companie, deşi compania nu-şi însuşeşte această intepretare şi a contestat rezultatele controlului. Compania nu poate face alte precizări la acest moment, întrucât contestaţia companiei nu a fost încă soluţionată".
Potrivit oficialilor companiei, OMV Petrom este printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu peste 2 miliarde de euro anual, reprezentând impozite, taxe şi contribuţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2016, 16:44)
Viena sa se supuna Bucurestiului, ce gluma buna.
Omv evita taxe daca a primit amenda?