Rata anuală a inflaţiei în Marea Britanie a urcat în ianuarie la 5,5%, fiind cel mai ridicat nivel începând din martie 1992. S-au depăşit astfel estimările economiştilor care indicau că nivelul se va menţine la 5,4%, cât a fost în decembrie, potrivit Digi24.
Preţurile de consum în Marea Britanie au înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 30 de ani, intensificând povara asupra gospodăriilor şi sporind posibilitatea ca Banca Angliei să majoreze dobânda, arată datele publicate miercuri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmite Reuters.
Luna aceasta, Banca Angliei a revizuit în creştere estimările privind inflaţia, avertizând că în aprilie rata inflaţiei va atinge nivelul de vârf de aproximativ 7,25%.
Instituţia nu se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta sa de 2% până la începutul lui 2024.
Din decembrie, Banca Angliei a majorat deja de două ori rata dobânzii, de la 0,1% până la 0,5%, iar pieţele financiare se aşteaptă în martie la o nouă majorare, de până la 0,75% sau 1%.
Preţurile ridicate ale energiei au fost cel mai important factor care a dus până acum la majorarea inflaţiei, deşi perturbările din lanţurile globale de aprovizionare au determinat creşterea preţurilor multor bunuri.
"Încălţămintea şi îmbrăcămintea au avut luna aceasta o contribuţie importantă la majorarea ratei anuale a inflaţiei", a apreciat economistul şef al ONS, Grant Fitzner, scrie Agerpres.
Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 4,4% în ianuarie, de la 4,2% în decembrie. Este cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date în Marea Britanie, în 1997. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de Banca Angliei la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.