Rata oficială a inflaţiei a trecut de 13%

CĂLIN RECHEA
Macroeconomie / 11 mai 2022

CĂLIN RECHEA

Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut masiv peste aşteptări şi în aprilie 2022, cu o rată anuală de 13,8%, cea mai mare din ianuarie 2004, după o creştere de 10,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 3,7%, după un avans de 1,9% în luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşteptările de pe piaţă arătau accelerarea creşterii anuale a preţurilor de consum până la 11,2%.

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 7,4%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%.

Rata oficială a inflaţiei a trecut de 13%

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 13,5% în aprilie 2022, de la 11,2% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,6%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 16,4%, de la 10,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 5,5%. Şi preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală, până la 7,1%, de la 6,5% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,9%.

La nivelul produselor alimentare, preţul cartofilor a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 41,8%, după un avans de 36,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 4%, iar preţul uleiului şi-a accelerat creşterea anuală până la 38,2%, de la 32,3%. Preţul uleiului comestibil a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 5,6%.

Preţul gazelor naturale a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 85,3%, după o creştere de 46,5%, pe fondul unei creşteri lunare de 26,5%, iar preţul energiei termice a crescut cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul combustibililor şi-a accelerat creşterea anuală până la 35,7%, de la 34,2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,7%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a accelerat creşterea anuală până la 11,7%, de la 9,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,37%, conform raportului de la INS.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost de 1,1% în ultimele 12 luni, iar dacă media lunară se va menţine până la sfârşitul anului, atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 15,4% în iunie 2022, 16,8% în septembrie 2022 şi de 17,7% în decembrie 2022.

În urma noii creşteri a preţurilor de consum, puterea de cumpărare a leului din aprilie 2022 a scăzut cu 50,6% sub puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Fericiti cei cu credite in lei cu dobanda fixa!

    1. Felicitări pentru ce? Pentru primele mari pe care le dau la bănci pentru privilegiul de a avea o rată fixă doar 5 sau 10 ani din 30?

      Fii tu sigur că banca iese pe profit indiferent dacă rata e fixă sau variabilă.  

    Pretul platit de toti pt lenea, prostia, hoția unei clase politice care nu vrea reforme. Avem mare nevoie de un default care sa radă tot ce consuma dar nu produce eficient în România ! Sper sa se întâmple cât mai repede, altfel așa vom bălti încă 1000 de ani.

    1. Mi-e teama ca default va fi numai pentru cei nevoiasi.

      Pentru cei privilegiati deja, se pregatesc noi privilegii (BNR-ul nu poate lupta singura cu inflatia atat timp cat guvernul este de cealalta parte a conflictului): 

      Judecătorii și procurorii vor beneficia de despăgubiri: spitalizare gratuită plus 15.000 de euro; la deces, familia primește minimum 50.000 de euro  

      Judecătorii și procurorii, inclusiv cei pensionați, vor primi de la stat despăgubiri pentru cazurile în care „viaţa, integritatea corporală, sănătatea ori bunurile le sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea”, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Justiției.  

      Despăgubirea acordată va acoperi toate cheltuielile pentru:  

      spitalizarea în unităţi sanitare publice sau private din ţară  

      medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive  

      transport dus-întors până la/de la unitatea sanitară publică sau privată din ţară în care se acordă asistenţa medicală, atât pentru judecător sau procuror, cât şi pentru un însoţitor al acestuia  

      în situaţia în care judecătorul sau procurorul nu poate fi tratat în ţară, ministrul justiției, președintele ÎCCJ, Procurorul General sau ministrul apărării naţionale, după caz, poate aproba, prin ordin sau decizie, acordarea de despăgubiri care să acopere toate cheltuielile pentru tratament în străinătate.  

      În plus, judecătorii și procurorii au dreptul şi la acordarea „unei compensații, acordată integral, o singură dată, fără a afecta alte drepturi, indemnizaţii sau despăgubiri la care este îndreptăţit judecătorul sau procurorul”, în cuantum de maxim 15.000 de euro în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare, de urmările fizice şi psihologice ale faptei şi împrejurările concrete în care aceasta a fost săvârşită, potrivit proiectului.  

      În cazul pierderii parțiale sau totale a capacității de muncă, magistrații vor primi despăgubiri care să le completeze veniturile până la nivelul salarial pe care îl aveau înainte, mai prevede propunerea de act normativ.  

      La moartea judecătorului sau procurorului, familia va primi ca despăgubire o sumă egală cu indemnizaţia brută de care magistratul a beneficiat în ultima lună înaintea decesului, înmulțită cu numărul de luni în care ar fi beneficiat de această indemnizaţie până la pensionare. Suma nu poate fi mai mică de 50.000 de euro.  

      Au dreptul de a obţine despăgubirea: a) soţul/soţia magistratului decedat și – b) copiii magistratului, inclusiv cei concepuţi dar încă nenăscuţi, sau, în lipsa acestora, părinţii magistratului, precum şi orice altă persoană care se afla, la data decesului magistratului, în întreţinerea legală a acestuia. 

      Proiectul mai prevede că despăgubirile nu se impozitează și de ele vor beneficia și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor în sensul dispoziţiilor art.87 din Legea nr.303/2004, precum şi magistraţilor-asistenţi, în activitate sau pensionari.

      Până nu vine o revoluție sângeroasă pe bune (nu ca fabulația din 89 unde Securitatea l-a dat jos pe Ceaușescu ca să poată fura liniștită) care să-i curețe pe toți, viermii nu se vor potoli.

      Asta ne-ar mai trebui.

      Cine crezi că ar ieși în față la cules roadele după o revoluție, fie ea și adevărată ? 

      Aceeași teapa de veleitari, neterminati și fără meserie.

      Și am lua-o de la început.  

      Adica, asa suntem mai avansati?

      Curios mod de a gandi! 

      E în firea lucrurilor ca niște bicisnici să fie înlocuiți cu alții la cireașa de pe tort.

      O revoluție totală ar fi mers în 1990 când candoarea și lupta pentru dreptate a multora dintre noi s-ar fi concretizat poate intr-o societate românească mai bună și mai morală. 

      Acum ce să pui în loc? 

      Revoluția sângeroasă de care zici sună a război civil. Numai d-asta sa nu avem parte.

      Nu sună a război civil pentru că nu va lupta nimeni ca să-i protejeze avuția dulapului, citului, ciolacului sau a laui barna.

    BNR ne spunea acum o luna ca varful de 11% se va atinge prin iulie. Avem acum aproape 14% deja in aprilie. Ce tampiti, ce nenorociti sunt la guvernare.

    Daca se merge in ritmul acesta ,pai razboiul civil este nimic pe langa o debandada totala !

    Numai razboi civil viseaza lumea.

    Revolutii, ce mai, gata se distruge Romania. 

    In fapt un prostovan rusnac face agitatie. 

    Turcia are 70% inflatie. Rusia are 17.5% inflatie oficial. in realitate, Dumnezeu cu mila. 

    Inflatia in timpul lui Iliescu era 300%

    Ce revolutii viseaza trolii rusi? 

    În realitate rata inflației a depășit 50 %

    asta i inflatia pentru cozile de matura caci pt ce consuma omul zilnic inflatia e sarita de 50% iar combustibilul intr un an 100%. Politicienii obedienti platiti din taxe si impozite nu s afectati nicicum....pline soselele patriei si pensiunile de ei si pensionarii speciali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb