Rating-ul acordat ţării noastre a fost îmbunătăţit pînă la categoria de risc aferentă nivelului investiţional (investment grade), caracteristic ţărilor cu o solvabilitate acceptabilă pentru marea majoritate a investitorilor. Anunţul a fost făcut vineri de "Japan Credit Agency" (JCR) care, după "Fitch" şi "Standard&Poor's", devine a treia agenţie de rating internaţională care îşi schimbă substanţial percepţia asupra ţării noastre, clasificînd-o în categoria ţărilor cu nivel investiţional.
Dragoş Neacşu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, a declarat: "Ne bucură această premieră de a avea în aceeaşi săptămînă două decizii de îmbunătăţire a rating-ului, cu atît mai mult cu cît ele ne aduc în clasa de risc aferentă gradului inves-tiţional". Domnia sa consideră că decizia agenţiei japoneze creează premisele lărgirii bazei investiţionale pentru instrumentele de datorie, prin includerea în cadrul acesteia şi a investitorilor asiatici, în special japonezi. Decizia oferă, totodată, oportunitatea reducerii costurilor de finanţare prin accesarea unor pieţe caracterizate de niveluri minime ale ratelor dobînzii, opinează Dragoş Neacşu.
Decizia luată de analiştii agenţiei de rating japoneze are la bază probabilitatea ridicată ca ţara noastră să devină membru al UE în ianuarie 2007. După semnarea Tratatului de Aderare în 25 aprilie 2005, aşteptările sînt că Guvernul va continua să accelereze reformele datorită unei puternice voinţe politice, coroborată cu sprijinul populaţiei, cît şi datorită îmbunătăţirii cadrului fiscal şi a celui privind datoria publică, ce a avut la bază evoluţiile pozitive din economie.
"JCR" subliniază, însă, că este necesară îmbunătăţirea factorilor calitativi, guvernul trebuind să-şi concentreze atenţia pe reforma în justiţie şi accelerarea competiţiei, cerinţe care trebuie îndeplinite înaintea aderării la UE.
• Creştere economică de peste 5% anual pînă în 2008
Agenţia japoneză de rating estimează că ţara noastră va continua să înregistreze o creştere economică de peste 5% anual pînă în anul 2008, în timp ce rata şomajului va fi de aproximativ 6,5% la sfîrşitul anului 2005, datorită faptului că procesul de restructurare a personalului va avea loc în principal în sectorul public.
Deşi una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţara noastră este inflaţia, acest indicator a scăzut treptat (pe de o parte ca urmare a aprecierii leului, iar pe de altă parte datorită unei politici monetare prudente şi intensificării competiţiei pe piaţa internă de retail.
• Agenţia susţine că ţinta de 1% pentru deficitul bugetar este fezabilă
JCR arată că efecte pozitive asupra gradului de colectare a veniturilor au avut creşterea bazei de impozitare şi reducerea evaziunii fiscale (ca urmare a impactului reformei fiscale realizată, în principal, prin introducerea taxei unice pentru impozitul pe venit şi prin diminuarea impozitului pe profit la nivelul de 16%). Agenţia japoneză opinează astfel că ţinta de deficit bugetar revizuită la 1% pentru anul 2005 este fezabilă. În acelaşi timp, ponderea datoriei publice în PIB va continua să se menţină scăzută pe termen mediu şi lung, avînd în vedere procesul de consolidare fiscală, veniturile estimate să fie încasate din privatizare, cît şi creşterea economică prognozată.
Volumul intrărilor de inves-tiţii străine directe este estimat să se menţină la un nivel comparabil cu cel record înregistrat anul trecut, în cazul în care privatizarea BCR va fi finalizată în acest an. JCR sub-liniază astfel lipsa problemelor privind finanţarea deficitului de cont curent în contextul îmbunătăţirii condiţiilor de tranzacţionare aferente obligaţiunilor româneşti pe pieţele internaţionale de capital. Mai mult, FMI a aprobat extinderea acordului de tip "precautionary standby" cu ţara noastră în iulie 2004.
• Este puţin probabilă o supraîncălzire a economiei
Agenţia de rating apreciază că este puţin probabil ca economia ţării noastre să se supraîncălzească în urma creşterii creditului acordat de bănci, în condiţiile în care ponderea creditului neguvernamental este de 17,5% din PIB, mult sub nivelul celui aferent ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est.
JCR este în favoarea deciziei Guvernului de a aproba pachetul legislativ cu privire la piaţa ipotecară, subliniind impactul pozitiv pe care îl va avea adoptarea acestui pachet de către Parlament asupra pieţei interne de capital şi asupra îmbunătăţirii managementului portofoliului de credite ipotecare de către bănci.