Moody's a confirmat ratingul Franţei la nivelul Aa1, cu perspectivă negativă, fapt cauzat de scăderea continuă a competitivităţii economiei naţionale, potrivit Bloomberg.
Această tendinţă de scădere riscă să deterioreze în continuare puterea financiară a guvernului de la Paris şi perspectivele de creştere economică a Franţei pe termen lung, avertizează agenţia de clasificare.
Anul trecut, raportul dintre datorii şi PIB a crescut la 93,6%, de la 90,2% în 2012, iar Moody's estimează o majorare continuă în cursul acestui an, până la 95%.
În ianuarie 2012, Franţa a pierdut pentru prima oară ratingul maxim AAA, din partea Standard&Poor's. De atunci, randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe termen de zece ani a scăzut de la 3,04% la 2,38%, semn că investitorii au început să se bazeze mai mult pe propriile analize decât pe cele ale agenţiilor de rating.
Dietmar Hornung, director general al Moody's în Frankfurt, a declarat: "Guvernul a introdus o serie de măsuri, dar vedem că aceste iniţiative sunt complicate de rigiditatea persistentă a pieţelor muncii, bunurilor şi serviciilor".
După anunţul Moody's, ministrul francez de Finanţe Pierre Moscovici a declarat că ţara este dedicată politicilor de recuperare a creşterii economice şi a competitivităţii.
Preşedintele François Hollande se străduieşte pentru revirimentul Franţei, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, economia a crescut nesemnificativ, iar numărul şomerilor a depăşit 3 milioane. Hollande propune continuarea tăierilor în sectorul cheltuielilor publice, precum şi reducerea impozitelor pe salarii, pentru a încuraja angajările şi încrederea mediului de afaceri.
Randamentul obligaţiunilor franceze pe 10 ani a scăzut, ieri, cu 5 puncte de bază, până la 2,38%. Diferenţa dintre obligaţiunile pe 10 ani ale Franţei şi cele de referinţă a germaniei a scăzut la 72 de puncte de bază, după ce, în ultimul an, crescuse până la 75 de puncte. Obligaţiunile franceze au termenul în mai 2024, iar cele germane în august 2023.
Comisia Europeană estimează că economia franceză a avansat, anul trecut, cu 0,2% şi prognozează o creştere de 0,9% pentru acest an, precum şi una de 1,7% pentru 2015. Nivelul datoriei publice va urca până la 96% din PIB anul viitor, comparative cu 90,2%, cât era în 2012, anul victoriei în alegeri a lui François Hollande.
Franţa are al doilea cel mai mare grad pe scala de rating Moody's şi pe cea a Fitch, în timp ce ocupă al treilea loc pe scala întocmită de Standard&Poor's.