Războiul de la "Roşia Montană" mai are puţin şi se strămută la tribunal

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Companii / 2 noiembrie 2006

Războiul de la "Roşia Montană" mai are puţin şi se strămută la tribunal

"Roşia Montană Gold Corporation" speră să obţină avizul Ministerului Mediului până la sfârşitul anului, iar "Alburnus Maior" ameninţă că îl va contesta în instanţă

Proiectul minier aurifer de la "Roşia Montană" va primi avizul de mediu până la sfârşitul anului, a declarat pentru ziarul "Bursa", Alan Hill, preşedintele "Roşia Montană Gold Corporation" (RMGC). Optimismul preşedintelui RMGC se justifică, în primul rând, prin adoptarea de către ţara noastră a normelor UE privind protecţia mediului, pe care mina proiectată de RMGC, susţine domnia sa, le respectă în totalitate. "După 1 ianuarie 2007, vom fi judecaţi după aceleaşi standarde de mediu precum celelalte ţări membre UE, iar acest lucru ne va uşura demersurile", ne-a mai declarat domnul Hill.

Argumentele pe care le mai invocă preşedintele RMGC în susţinerea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană, care ar fi "bun pentru Româ­nia", sunt legate de dezvoltarea zonei pe care ar antrena-o o activitate de asemenea amploare, dar şi obligativitatea la transparenţă a principalului finanţator, "Gabriel Resources" (care deţine 80% din proiect, alături de "Minvest" SA şi alţi trei acţionari minoritari). Compania canadiană, fiind listată la Bursa din Toronto, se supune regulilor acesteia, mai stricte chiar decât cele ale Bursei din Londra, sus­ţine preşedintele corporaţiei.

Domnul Hill estimează că, dacă proiectul de exploatare minieră va fi aprobat, RMGC va angaja între 1200 şi 5000 de oameni. Reprezentanţii RMGC ne-au spus că la Ministerul Mediului au fost depuse 16 consultări publice, care urmează să fie supuse analizei.

Ministerul Mediului, însă, nu poate anticipa deocamdată o decizie. În prezent, instituţia analizează "observaţiile primite din partea publicului". Surse din cadrul instituţiei ne-au informat că, până în prezent, au fost depuse "zeci de mii de observaţii din partea publicului".

Eugen David, preşedintele "Alburnus Maior", una din organizaţiile care se opun cu cea mai mare vehemenţă proiectului, a anunţat că dacă decizia Ministerului Mediului va fi favorabilă proiectului minier, ea va fi contestată în instanţă.

Domnia sa susţine că au fost depuse zeci de mii de contestaţii împotriva proiectului.

"Alburnus Maior" spune că proiectul nu întruneşte criteriile legale

Proiectul nu întruneşte criteriile legale, ne-a declarat Eugen David, preşedintele organizaţiei neguvernamentale "Aburnus Maior". Chiar dacă vor primi avizul de mediu, deşi este greu de crezut, având în vedere zecile de mii de contestaţii depuse la Ministerul Mediului, RMGC va trebui să fie proprietară pe terenuri pentru a putea obţine autorizaţia de construcţie, ne-a mai spus domnul David. Însă proprietarii gospodăriilor cuprinse în perimetrul exploatării miniere nu vor accepta să fie strămutaţi, susţine preşedintele organizaţiei.

În opina vicepreşedintelui RMGC, John Aston, ONG-urile s-ar împărţi în două categorii: "cele foarte rele, care se opun proiectului, şi cele foarte bune, care colaborează cu corporaţia şi contribuie la dezvoltarea regiunii".

Iar cele "foarte rele" vin mai mereu cu argumente emoţionale, deoarece nu au argumente reale, şi mint, acuză domnul Aston. De exemplu, afirmaţia potrivit căreia va fi deversată cianură pe o arie de 800 de hectare este total neadevărată, cianura fiind utilizată numai în interiorul minei, mai spune reprezentantul RMGC.

Însă reprezentantul "Alburnus Maior" spune că "argumentele lor sunt zero". "Dacă proiectul ar fi atât de bun pentru România, de ce au fost depuse zeci de mii de contestaţii?", întreabă retoric Eugen David.

În privinţa acuzaţiilor de minciună şi tentativă de inducere în eroare a publicului, domnul David spune: "Acuzaţiile lor sunt pentru noi ca o frecţie la un picior de lemn. Cât despre optimismul lor, nu ne putem împotrivi, este dreptul lor să viseze".

"Roşia Montană Gold Corporation" SA (RMGC) a fost înfiinţată în1997 ca, parteneriat între "Gabriel Resources Ltd." (80%), o firmă canadiană specializată în exploatări miniere, Guvernul României, prin compania minieră cu capital integral de stat CNCAF "Minvest" SA Deva (19,3%) şi trei acţionari minoritari.

Preşedintele RMGC ne-a declarat că până în prezent au fost investiţi 200 de milioane de dolari în proiect, profitul din exploatare fiind estimat la un miliard de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb