Nu există nici o directivă europeană care să solicite ca evidenţa firmelor să fie ţinută de Ministerul Justiţiei, susţine Victor Babiuc, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), într-un comunicat de la mijlocul lunii care i-a dat replica ministrului justiţiei Monica Macovei.
Cu zece zile în urmă, ziarele au publicat declaraţiile doamnei Monica Macovei, prin care afirmă că Registrul Comerţului ar trebui să rămînă în subordinea Ministerului Justiţiei pentru că aşa ar cere-o o directivă europeană. Declaraţiile sale şi replica domnului Victor Babiuc intervin pe fondul iniţiativei legislative a senatorului PNL Viorel Arion care stabileşte, într-un proiect de lege aprobat, deja, la Senat, că Registrul Comerţului revine sistemului Camerelor de comerţ.
"Dacă motivele pentru care Ministerul Justiţiei se opune trecerii Registrului Comerţului în organizarea Camerei de Comerţ a României şi camerelor teritoriale sînt, aşa cum afirmă doamna ministru Macovei, în principal legate de necesităţile de aderare, o putem informa pe această cale că nu are nici un motiv de îngrijorare şi nici un motiv de opoziţie", afirmă, ironic, domnul Victor Babiuc. Preşedintele CCIR susţine, în plus, că "în organizarea Ministerului Justiţiei, Registrul Comerţului nu a funcţionat mai bine, ci a funcţionat mai prost şi mai scump", crescînd personalul şi cheltuielile şi obturînd accesul la informaţia emanînd de la Registru, pentru care nu are specialişti ca să o proceseze.
"Menţinerea în continuare a Registrului Comerţului la Ministerul Justiţiei este o decizie care reduce transparenţa mediului economic românesc, îngreunează sau face imposibilă obţinerea rapidă a informaţiilor referitoare la firme şi afaceri şi măreşte inutil birocraţia în economie", afirmă domnul Babiuc.
Reacţia ministrului Monica Macovei s-a manifestat ieri, printr-un comunicat ameninţător. Comunicatul afirmă că Ministerul Justiţiei are obligaţia să urmărească îndeplinirea angajamentelor faţă de UE asumate de România în privinţa Dreptului societăţilor comerciale şi că majoritatea prevederilor celor şase directive ar fi puse în practică prin Registrul Comerţului.
Drept consecinţă logică, comunicatul ameninţă: "Ministerul Justiţiei şi Guvernul nu mai garantează implementarea legislaţiei comunitare în materie, în cazul trecerii necondiţionate a Registrului în patrimoniul Camerelor de Comerţ."
Acest schimb de replici între ministrul justiţiei şi preşedintele CCIR constituie o nouă etapă în războiul pentru Registru declanşat cu trei ani în urmă, cînd Guvernul Adrian Năstase l-a confiscat din gestiunea sistemului cameral.
Unele dintre motivele invocate acum de ministrul justiţiei Monica Macovei sînt identice cu afirmaţiile lui Adrian Năstase prin care, atunci, căuta să se justifice în faţa scandalului pe care l-a declanşat prin confiscarea Registrului.
Aşa cum am amintit în ziarul "BURSA" de ieri, cinci camere teritoriale au acuzat, în octombrie 2002, că Guvernul PSD al lui Adrian Năstase preia Registrul Comerţului ca să controleze informaţia comercială pe care acesta o concentrează.
Acelaşi PSD, însă, a votat acum în favoarea proiectului de lege care scoate Registrul de sub tutela Guvernului, ca şi cînd nu PSD se luptase să-l preia, cu trei ani în urmă. Dar, de!, acum nu PSD ar fi beneficiat de informaţia de la Registru, ci adversarii lor politici...
Interesantă rocadă politică! Şi jegoasă.