Răzvan Paşol: Emitenţii Rasdaq care doresc transparenţă vor alege piaţa reglementată

VALENTINA STRATULAT
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 februarie 2011

Răzvan Paşol

Răzvan Paşol

Reglementarea statutului companiilor de pe piaţa Rasdaq este necesară pentru alinierea pieţei noas-tre la cerinţele europene şi pentru atragerea noilor investitori, consideră Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest.

Domnia sa este de părere că emitenţii de pe Rasdaq care înţeleg avantajele pieţei de capital şi doresc transparenţă, finanţare prin piaţă şi o bună comunicare cu investitorii vor putea alege să îndeplinească demersurile pentru transferul pe piaţa reglementată.

"Din câte am văzut, BVB este pregătită şi doreşte să acorde tot sprijinul necesar. Emitenţii care nu doresc transparenţă şi nu iniţiază demersurile de listare pe piaţa reglementată vor ajunge pe sistemul ATS", ne-a mai spus domnul Paşol. Domnia sa a adăugat că deja a purtat discuţii cu principalele companii de pe Rasdaq pentru mutarea lor pe piaţa reglementată.

Nicolae Gherguş, directorul general la "Confident Invest", apreciază favorabilă iniţiativa proiectului CNVM, considerând ca fiind normală libertatea emitenţilor de pe Rasdaq să aleagă între piaţa reglementată sau sistemul alternativ de tranzactionare (ATS).

Mihai Cristian Alexa, financial analyst la SSIF Broker, propune ca majoritatea companiilor să fie translatate la secţiunea reglementată a pieţei şi ulterior să fie retrogradate pe segmentul ATS. Domnia sa dă ca exemplu firmele unde Asociaţia Salariaţilor este acţionarul majoritar, ceea ce înseamnă un interes redus vis-a-vis de piaţa bursieră. Analistul susţine că investitorii care deţin acţiuni la companiile ce vor fi translatate pe ATS vor avea avea de suferit din cauza lipsei reglementărilor cu privire la transparenţa raportărilor financiare şi a imposibilităţii ieşirii din acţionariat.

Privind modalităţile de protejare a investitorilor, domnul Nicolae Gherguş ne-a spus că investitorii ale căror acţiuni vor fi tranzacţionate pe piaţa ATS se vor bucura în continuare de protecţie împotriva abuzului de piaţă (manipulare şi informaţie privilegiată), deoarece, în cazul unei pieţe nereglementare, intervine Codul Penal. Domnia sa a adăugat: "Problemele reale ale investitorilor, privitoare la lipsa de transparenţă a emitenţilor, există şi acum, iar rezolvarea lor trebuie să fie o obligaţie a statului, indiferent dacă o companie este listată pe bursă, pe ATS sau nu este listată. Nu toate companiile din lume sunt listate pe pieţe reglementate şi totuşi există investitori şi în companii tranzacţionate doar în regim OTC".

Domnul Nicolae Gherguş este de părere că, în cazul în care statul va veghea la respectarea regulilor de guvernanţă corporativă stipulate în Legea 31/1990 şi la reglementările fiscale, emitenţii care momentan se sperie de piaţa reglementată vor înţelege că listarea nu va mai constitui un dezavantaj.

Deşi lichiditatea generală a BVB s-a diminuat în ultimii ani, în cazul Rasdaq ritmul de scădere a fost mai accelerat decât cel al pieţei reglementate, ne-a spus Răzvan Paşol, adăugând: "În ultimii ani investitorii s-au concentrat pe companiile mai lichide de pe piaţa reglementată (...) în 2007 valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe Rasdaq reprezenta 31% din cea de pe piaţa reglementată, în anii următori procentul a scăzut la 22% în 2008, iar în 2009 şi 2010 nivelul a fost de 11%".

Mihai Cristian Alexa, financial Analyst la SSIF Broker, ne-a spus că scăderea rulajelor de tranzacţionare pe segmentul pieţei reglementate BVB din ultimele luni a făcut ca interesul pentru segmentul Rasdaq să scadă şi mai mult, chiar şi pentru emitenţii mai cunoscuţi precum: "Armax", "Albalact", "Electromagnetica" sau "Iproeb".

Mihai Alexa a spus: "Este neplăcut ceea ce se întâmplă pe acest segment al pieţei, deoarece din cele peste 1500 de companii care sunt cotate pe Rasdaq foarte multe prezintă rezultate financiare solide şi drept urmare ar avea un potenţial de creştere semnificativ. Totuşi aceste aspecte pozitive sunt umbrite de caracterul nereglementat al pieţei şi lipsei de transparenţă".

Conform unui proiect emis de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, emitenţii de pe piaţa Rasdaq vor trebui să aleagă între a se muta fie pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), fie pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) administrat de BVB.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Piata Rasdaq a fost infiintata in conformitate cu Decizia C.N.V.M. nr. 1092/1996 ca piata reglementata. Actiunile de pe Rasdaq au fost listate pe aceasta piata REGLEMENTATA de catre majoritarul de atunci - statul roman. Intre timp, societatile au ajuns controlate de diversi actionari majoritari care prefera in general sa evite pe cat posibil obligatiile care rezulta din statutul de comanie listata - printre altele obligatiile de transparenta financiara. Dat fiind ca majoritatea acestor actionari abia asteapta sa "iasa" de pe piata, este usor de anticipat ca numai o infima parte vor trece cu companiile pe care le controleaza pe BVB. Ceilalti se vor muta cat mai repede pe o piata nereglementata, daca li se da ocazia.

    Deci am cumparat actiuni la companii pe o piata reglementata, CNVM nu vrea sa se oboseasca cu cele cam 800 de societati listate pe aceasta piata(aceasta e varianta fericita in care presupun doar indolenta din partea CNVM, nu rea vointa sau coruptie) si le incita sa treaca pe o piata de unde majoritarii vor putea sa imi fure mai usor decat pana acum din buzunar. Ce e interesant e ca majoritatea brokerilor in loc sa apere interesele investitorilor si implicit o diversificare a pietei de capital din Romania, prefera sa cante in struna unei institutii de care depind si de care se tem.  

    Pe ATS sansele sa imi valorific actiunile la o valoare apropiata de evaluarea pe o piata reglementata sunt extrem de reduse.

    Singura solutie care imi va ramane este sa dau in judecata CNVMul ca institutie si pe comisari in nume individual. Ii sfatuiesc pe toti cei care au actiuni la firmele care ar trece pe ATS in cazul in care aceasta masura este implementata sa faca la fel. 

    Sa returneze comisioanele furate de la investitori atunci, actualizate cu inflatia, daca toti sint tzepari si au mintit luand comisioane pretinzand ca tranzactioneaza pe o piata reglementata.

    Si cine e Valentina, erau jurnaliste care intelegeau cu Rasdaq la ziarul Bursa. Chiar, ce titlu frumos, Bursa... 

    1. Cand activitatea pe piata de capital va fi mai profesionista probabil si jurnalistii vor fi mai capabili

    Daca investitorii ale căror acţiuni vor fi tranzacţionate pe ATS se vor bucura în continuare de protecţie împotriva abuzului de piaţă, şi dl. Gherguş se va bucura ca un copil mic atunci când va citi probabil pentru prima oară articolul 253 alin. (1) din legea 297/2004 („Prevederile prezentului titlu [ Titlul VII Abuzul de piaţă ]se vor aplica oricărui instrument financiar admis la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România sau dintr-un stat membru ori pentru care a fost înregistrată o cerere de admitere la tranzacţionare, indiferent dacă tranzacţia a avut loc sau nu în cadrul respectivei pieţe reglementate”).

    Mai pe scurt, să înţeleagă până şi domnul Gherguş, prevederile referitoare abuzului de piaţă se aplică doar pieţelor reglementate, nu şi sistemelor alternative de tranzacţionare (ATS). 

    Şi ca o sugestie pentru autoarea articolului, poate ar fi bine ca pe viitor să ceară părerea unor persoane care nu-şi desfăşoară activitatea in SSIF-uri de apartament de pe locul 26 în 2010 aşa cum este Confident Invest.

    razvan mai bine ar veni dir gen la bursa, cu siguranta ar face cu adevarat treaba si profit.sunt convins ca este singurul care ar mai putea face ceva treaba pe acolo.cu taica nimeni de acum cu un picior intr-un avion si cu altu dupa un post mai bun ma indoiesc ca se poate face ceva si cu ats si fara

    Actiunile pe care le-am achizitionat de pe o piata pe care o consideram reglementata (Rasdaq) nu le-am primit cadou. Am dat bani pe ele si nu ma gandeam ca niste caricaturi de institutii isi vor bate joc de banii pe care i-am investit (CNVM si firmele de brokeraj) prin atitudinea pe care o afiseaza legata de sistemul ATS. In loc ca CNVM si BVB(prin brokeri) sa se lupte pentru drepturile micilor investitori care au investit in societatile listate pe piata Rasdaq, doar ne confirma faptul ca nu-i intereseaza de consecintele pe care le va avea aplicarea proiectului ATS asupra putinilor investitori de pe bursa noastra. In scurt timp o sa dispara o buna parte din cele 2-3000 de persoane care mai tranzactioneaza pentru ca nu mai au de ce sa arunce banii pe bursa daca altii isi bat joc de investitiile astea. Nu stiu pe cine mai poti prosti sa investeasca pe BVB cand se afiseaza o atitudine indolenta fata de drepturile micilor investitori.

    dar Rasdaq nu este o PIATA REGLEMENTATA??

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb