RBS avertizează că urmează un "an cataclismic": "Vindeţi tot"

S.A.
Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2016

Investitorii se vor confrunta cu un "an cataclismic" în care pieţele de acţiuni ar putea cădea cu până la 20%, iar preţul petrolului ar putea să se prăbuşească la 16 dolari pentru un baril, avertizează economiştii de la Royal Bank of Scotland, potrivit Hotnews.ro.

"Vindeţi tot în afară de obligaţiunile de foarte bună calitate. Este vorba despre retragerea investiţiilor, nu despre randamentele pe capitalul investit. Într-o sală aglomerată, uşile de ieşire sunt mici", se scrie într-o notă a băncilor către clienţi.

În document se spune că situaţia din acest moment aminteşte de anul 2008, când prăbuşirea Lehman Brothers a dus la criză financiară globală. Iar de data aceasta, China ar putea fi punctul central al crizei.

Bursele deja au fost puse sub o presiune mare în 2016, iar indicele britanic FTSE 100 a scăzut cu 5%, cel mai prost debut de an din 2000 şi până acum. În Statele Unite, indicatorul Dow Jones a consemnat cel mai negativ început de an din istorie.

Preţurile petrolului au scăzut de asemenea abrupt, din cauza temerilor privind slăbirea în continuare a cererii şi privind suprasaturarea pieţei, în special pentru că Iranul va începe să exporte ţiţei după ce sancţiunile îi vor fi ridicate.

Tensiunile dintre Iran şi Arabia Saudită se traduc printr-o posibilitate şi mai redusă ca ţările Opec să ajungă la o înţelegere privind reducerea producţiei, pentru a opri scăderea cotaţiilor.

Marţi, sortimentul Brent crude s-a ieftinit cu încă 1% şi a ajuns la puţin peste 31 de dolari barilul.

Investitorii s-au speriat de posibilitatea unei încetiniri severe a economiei chinezeşti şi de o scădere majoră a valorii yuanului. Nu a ajutat nici prăbuşirea bursieră, care a sfidat încercările Beijingului de a stopa valurile de vânzări.

Andrew Roberts, şeful departamentului de credite al Royal Bank of Scotland a spus că "China a declanşat o corecţie majoră şi va creşte că un bulgare de zăpadă".

"Titlurile de valoare şi creditarea au devenit foarte periculoase", a spus reprezentantul RBS, explicând abia a început, în ultimii doi ani, o reaşezare spre nivelurile normale din aceste domenii.

Bursele au fost sprijinite pentru o perioadă destul de lungă de dobânzile scăzute şi de măsurile de stimulare ale băncilor centrale - inclusiv prin relaxare cantitativă- şi de speranţele puse într-o revenire economică.

Dar, în condiţiile în care Rezerva Federală americană a majorat dobânzile, iar Banca Angliei ar putea face acelaşi lucru, "cârja" aceasta ar putea să dispară.

Roberts spune că pieţele europene şi din SUA ar putea scădea cu 10-20%, mai ales FTSE 100, vulnerabil din cauză că în componenta să sunt multe companii din sectorul materiilor prime.

"Londra este vulnerabilă unui şoc negativ. Toţi aceşti oameni care sunt de mult cumpărători pe companii miniere şi din petrol, gândind că dividentele sunt sigure, vor descoperi că nu sunt deloc sigure", a explicat acesta.

"Suspectăm că 2016 va fi caracterizat de o mai mare concentrare pe modul în care au loc ieşirile de capital din cele trei clase de deţineri ce au beneficiat de relaxarea cantitativă: 1) pieţe emergente, 2) creditare, 3) titluri de valoare... Riscurile sunt mari", avertizează Roberts.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb