RCS&RDS SA şi Cable Communications Systems NV au finalizat refinanţarea grupului printr-o emisiune de obligaţiuni în valoare de 350 milioane euro şi un împrumut sindicalizat în valoare de până la 1,687 miliarde lei, potrivit unui comunicat al companiei.
Pe cât de bună este vestea pentru RCS & RDS, pe atât de proastă este pentru Bursa de Valori Bucureşti, care marchează un nou eşec.
În aprilie, pe piaţă apăruse informaţia că "RCS&RDS" se pregăteşte să lanseze un IPO la Bursa bucureşteană.
"Compania intenţionează să vândă un pachet de până la 25% din acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti", scria mirsanu.ro.
Atunci, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat: "Bursa de Valori Bucureşti şi piaţa sunt pe deplin pregătite, sub toate aspectele, să absoarbă tranzacţii semnificative şi să listeze cele mai cunoscute şi cele mai mari companii din România, iar «RCS&RDS» este cu siguranţă «creme de la creme» în antreprenoriatul românesc".
Ulterior, visul BVB, care nu a mai găzduit o listare privată, de ani de zile, iar robinetul IPO-urilor de stat s-a cam închis în ultimii doi ani, s-a spulberat treptat.
Spre finalul verii, BVB mai spera totuşi că RCS&RDS va face o emisiune de obligaţiuni, la Bucureşti, dacă nu se listează.
Însă, condiţiile găsite de companie pe bursele externe au fost prea bune, iar emisiunea a fost suprasubscrisă, la o dobândă atractivă.
Emisiunea de obligaţiuni în valoare de 350 milioane euro de către Cable Communications Systems NV (societatea mamă a RCS&RDS SA) s-a făcut cu scadenţa în 2023 şi la o dobândă anuală de 5%, potrivit companiei, care a mai adăugat: "Emisiunea de obligaţiuni este garantată de RCS&RDS SA Data de 26 octombrie 2016 este stabilită ca dată de emisiune a obligaţiunilor, acestea urmând să fie admise ulterior la tranzacţionare pe Bursa de Valori din Irlanda (Irish Stock Exchange)".
O altă componentă a tranzacţiei a constat în contractarea de către RCS&RDS SA a unui credit sindicalizat în valoare totală de până la 1,687 miliarde lei, format din trei facilităţi de credit. Băncile Finanţatoare ale contractului de împrumut sunt: Citibank, Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen şi UniCredit.
Potrivit companiei, sumele obţinute ca urmare a acestor două operaţiuni de finanţare au fost folosite pentru rambursarea anticipată a obligaţiunilor în valoare totală de 450 milioane euro cu dobândă anuală de 7,5% emise de Cable Communications Systems în 2013, precum şi unor facilităţi contractate de RCS&RDS SA în 2015 şi, respectiv, 2016.
În 2007, "RCS&RDS" intenţiona să se listeze pe Bursa din Londra, prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR), însă a renunţat la acest plan şi a apelat la credite bancare, pentru finanţare.
În 2013, "RCS&RDS" a reuşit să vândă, pe piaţa externă, obligaţiuni în valoare totală de 450 de milioane de euro, cu 100 de milioane de euro în plus faţă de oferta iniţială, ca urmare a cererii consistente, iar randamentul obţinut a fost de 7,5%.
Compania a înregistrat, în 2015, o pierdere de 17,9 milioane de lei, în scădere faţă de cea de 71,04 milioane de lei, din 2014, pe fondul unor afaceri de 2,69 miliarde lei, anul trecut, faţă de 2,31 miliarde de lei, în 2014. Datoriile companiei totalizau 4,42 miliarde lei, la 31 decembrie 2015.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 09:50)
Si cand va spuneam eu ca sunt putine companii private mari cu capital romanesc care s-ar putea lista la BVB , si ca aceste companii prefera sa se finanteze de la banci ( se bat bancile pe ele sa le finanteze !) nu m-ati crezut. Asta e situatia si nu e Sobo de vina ca la momentul actual nu se pot lista decat companii de stat, si ca , pe deasupra , unii prefera sa mute lichiditatea la Londra desi este evident ca acest lucru nu ajuta la cresterea preturilor.