REACŢIA CONDUCERII SIF OLTENIA LA ARTICOLUL DIN ZIARUL BURSA Tudor Ciurezu începe Jihadul cu Florin Pogonaru

ADINA ARDELEANU
Piaţa de Capital / 26 februarie 2014

Tudor Ciurezu începe Jihadul cu Florin Pogonaru

Ciurezu: "Din martie, nu au mai avut loc negocieri privind participaţia la BCR"

"Ana Bobircă nu a avut mandat să reprezinte SIF Oltenia", potrivit unui comunicat al companiei

Update 18:00 Ana Bobircă: "Acuzaţiile formulate în comunicatul domnului Ciurezu (trimis în mod abuziv) sunt complet nefondate şi lipsite de orice temei faptic sau juridic"

Ana Bobircă, Membru în Consiliul de Administraţie al SIF5 Oltenia, consideră că acuzaţiile formulate în comunicatul transmis, astăzi, de SIF Oltenia sunt "complet nefondate şi lipsite de orice temei faptic sau juridic".

Domnia sa ne-a transmis următoarea reacţie: "Premisa următorului comunicat este un fapt stiut si reglementat ca atare, si anume că rolul administratorului este ca, în baza împuternicirii rezultate din mandatul încredinţat de AGA si din normele specifice legii nr. 31/1990, sa transpuna în practică voinţa societăţii prin exercitarea oricăror operaţiuni cerute pentru ducerea la îndeplinire a obiectului de activitate si a voinţei actionarilor.

Fata de aceasta premisă, câteva fapte sunt relevante:

1.Conform "Strategiei investiţionale" aprobată în cadrul AGA din aprilie 2013, dl. Ciurezu a propus şi s-a angajat "să intensifice comunicarea cu investitorii", iar competenţa pentru implementarea acestei strategii a fost acordată de acţionari Consiliului de Administraţie ales.

2.La data de 6/12/2013, a fost inaintat Consiliului de Administratie al SIF5 un material intitulat "Propuneri de adecvare a strategiei investiţionale", semnat de majoritatea membrilor Consiliului de Administratie şi având anexat un material de prezentare a SIF5 în relaţia cu investitorii, conţinând numai informaţii publice. Faţă de acesta şi de la acea dată, dl. Ciurezu nu a avut nici o observaţie, deşi cunoştea solicitările investitorilor pentru întâlniri în cadrul conferinţelor internaţionale.

3.Discuţiile cu investitorii în cadrul conferintei de la New York reprezintă, în fapt, exprimarea pe baze profesionale a opiniilor unui administrator neexecutiv, pe baza consultării cu majoritatea administratorilor aleşi de actionarii prezenţi la AGA din aprilie 2013, având şi asumand toate drepturile şi obligatiile statutare şi legale ce decurg din această calitate, precum şi din mandatul încredinţat de acţionari. Singura calitate declarată şi asumată a fost cea de "membru în Consiliul de Administraţie".

4.Operatiuni precum "majorarea capitalului social", "mutarea sediului social", "modificarea contractului de societate sau a statutului" sunt optiuni legale, aflate la dispozitia oricarei societati si pot fi exercitate numai prin exprimarea votului actionarilor in AGEA, care este singurul organ statutar ce poate lua astfel de decizii.

5.In "Strategia investiţională" a SIF Oltenia, aprobată în cadrul AGA din aprilie 2013 se menţionează că: "In ceea ce priveşte participaţia deţinută la Banca Comercială Română vom continua negocierile cu Erste Group Bank AG pentru o eventuală fructificare a pachetului deţinut [...] în condiţii cât mai avantajoase pentru SIF Oltenia". In comunicatul de presă semnat de dl. Ciurezu se precizează faptul că "din martie 2013 nu au mai avut loc negocieri între conducerea SIF Oltenia şi reprezentanţi ai Erste, sau alţi potentiali investitori, privind valorificarea pachetului BCR".

Poziţia exprimată în discuţiile cu investitorii este strict cea din strategia votată în cadrul AGA din aprilie 2013.

Faţă de această situaţie, consider că este surprinzător modul în care nerealizarea cvorumului pentru convocarea AGEA este considerat de dl. Ciurezu ca o condiţie de bună funcţionare a SIF5, şi nu ca o stare de anormalitate, care încalcă principiile universal acceptate de guvernare corporativă.

Este, de asemenea, surprinzător, cum dl. Ciurezu se declară singurul cunoscător al voinţei investitorilor şi cel care decide asupra "interesului limitat al unor grupuri".

În conformitate cu statutul şi contractul de societate ale SIF5, mandatele de preşedinte executiv şi director general sunt acordate de către Consiliul de Administraţie, care stabileşte şi limitele şi competenţele aferente. Faţă de această stare de fapt, poziţiile exprimate cu privire la pragul de 5% reprezintă o opinie individuală a d-lui Ciurezu şi excede mandatul de reprezentare.

In concluzie, apreciez că acuzaţiile formulate în comunicatul de presă al d-lui Ciurezu (trimis în mod abuziv, fără acordul sau consultarea Consiliului de Administraţie) sunt complet nefondate şi lipsite de orice temei faptic sau juridic; acestea au fost determinate de diferenţele de opinie existente la nivelul Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia cu privire la nevoia de îmbunătăţire a guvernanţei corporative, în special prin creşterea transparenţei deciziilor investiţionale (conform mandatului AGA din 2013), precum şi cu privire la acordarea de dividende aferente anului 2013".

---

Ciurezu: "Din martie, nu au mai avut loc negocieri privind participaţia la BCR"

"Ana Bobircă nu a avut mandat să reprezinte SIF Oltenia", potrivit unui comunicat al companiei

Conducerea SIF5 Oltenia, prin preşedintele Tudor Ciurezu, a transmis, astăzi că administratorul Ana Bobircă nu a avut mandat să reprezinte compania la evenimentul "Romania Investor Days", de la New York, după ce ziarul "BURSA" a publicat, ieri, informaţii dintr-o informare făcută către unii investitori care rezuma discuţiile de le eveniment.

"Deşi doamna Bobircă a fost prezentă la acest eveniment fără a avea mandat de reprezentare a SIF Oltenia, domnia sa a exprimat, în cadrul întâlnirilor ce au avut loc, puncte de vedere ca venind din partea SIF Oltenia. O serie de afirmaţii făcute de domnia sa în cadrul evenimentului sunt de natură să dezinformeze investitorii", se arată în comunicatul SIF Oltenia.

Ziarul BURSA a relatat, ieri, că negocierile privind vânzarea pachetului de 6% din BCR deţinut de SIF Oltenia a creat neînţelegeri între preşedintele Tudor Ciurezu şi Florin Pogonaru, unul dintre cei mai mari acţionari indirecţi.

În comunicatul de astăzi, SIF Oltenia menţionează că, din martie 2013, nu au mai avut loc negocieri între conducerea SIF Oltenia şi reprezentanţi ai Erste sau alţi potenţiali investitori privind valorificarea pachetului BCR.

Totodată, potrivit SIF5, "conducerea efectivă a SIF Oltenia a considerat că acest activ important din portofoliu (28,17% din valoarea de piaţă la 31.12.2013 a activelor administrate) nu este normal să fie valorificat într-o perioadă scurtă, în perioadă de criză, când Banca a avut o evoluţie mai puţin convingătoare, iar din discuţiile purtate cu potenţiali investitori a rezultat că plasamentul nu poate fi valorificat cu eficienţă maximă, în condiţiile în care BCR ocupă locul I în sistemul bancar românesc din punct de vedere al activelor şi al segmentului deţinut în piaţa bancară. Această afirmaţie a doamnei Bobircă este de natură să manipuleze piaţa".

Reprezentanţii SIF Oltenia mai arată că, la nivelul organelor statutare de conducere (Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Administraţie, respectiv Conducerea Efectivă) nu s-a luat niciodată în discuţie mutarea sediului societăţii la Bucureşti (din Craiova).

În comunicat, se mai arată că doamna Bobircă a fost propusă pentru a fi membru în Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia de către acţionarul Business Capital for Romania Opportunity Fund, cu acţionar majoritar BCR / Erste: "Din Curriculum Vitae prezentat de doamna Bobircă, rezultă că aceasta îndeplineşte funcţia de Preşedinte al Comitetului de Investiţii al Business Capital for Romania Opportunity Fund, în consecinţă ia parte la gestionarea resurselor financiare ale acestui Fond. Conform art. 1433 (1) din Legea nr. 31/1990 republicată: < Administratorul care are într-o anumită operaţiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor societăţii trebuie să îi înştiinţeze despre aceasta pe ceilalţi administratori şi pe cenzori sau auditori interni şi să nu ia parte la nicio deliberare privitoare la această operaţiune >".

În comunicatul SIF Oltenia se mai precizează că nici afirmaţia potrivit căreia < acţionarii sunt încurajati să participe la AGA întrucât sunt analizate mai multe propuneri importante, printre care majorarea de capital social pentru diluarea acţionarilor inactivi > nu este corectă, la nivelul conducerii SIF Oltenia neavând loc astfel de discuţii.

"Aceste informaţii vehiculate justifică interesul unor persoane în modificarea legislativă a pragului de deţinere în SIF-uri şi a pragului de cvorum pentru Adunările Generale Extraordinare ale Acţionarilor", menţionează comunicatul, adăugând: "Sub falsul interes în majorarea sau diminuarea capitalului social al SIF pentru maximizarea performanţelor acestuia se ascunde interesul unor acţionari de a se crea condiţiile întrunirii cvorumului pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor care să ia astfel de hotărâri, inclusiv mutarea societăţii la Bucureşti şi angajarea unor persoane care să pună în practică astfel de politici în interesul limitat al unor grupuri.

Precizăm că la 31.12.2013, în structura acţionariatului societăţii, un număr de 60 de persoane fizice şi juridice rezidente şi nerezidente deţin acţiuni care reprezintă peste 50% din capitalul social al SIF Oltenia, iar dintre acţionarii fondatori (persoane fizice deţinători între 10 şi 1010 acţiuni) ai societăţii mai există 391.907 persoane cu o deţinere de 16,27% din capitalul social al S.I.F. Oltenia".

Reprezentanţii companiei mai precizează că, "la nivelul SIF Oltenia, nu au fost înregistrate şi nu au fost suportate sub nicio formă, direct sau indirect cheltuieli generate de deplasările doamnei Ana - Barbara Bobircă la New York, ca de altfel nici pentru alte deplasări ale domniei sale la Londra, Austria etc., unde s-a autodeclarat ca reprezentant oficial al SIF Oltenia".

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Cu salariul sau de 400 de mii de euro, indexat de activele societatii normal ca Ciurezu nu vrea sa vinda nimic. Ii scade plata. Singurul lucru care-l tine la putere de 20 de ani este pragul de detineri. Nu are nici o abilitate de manager de fond, stie doar sa se joace de-a politica

    1. Toti conducatoriii de sifuri sunt niste borfasi..... nu au scoala dar au scoala vietii. Sunt baieti de cartier.... Nu e posibil ca valoarea unei actiuni sa nu creasca ani de zile. Nici activele nu au crescut ca sa mai merite acele posturi de conducere. Jos borfasii!

      Coducatorii de sifu-ri sunt Fosile comuniste!

      pana nu fura tot nu dispare pragul, acum ASF si-a facut datoria si le-a rezolvat iar problema permitind achizitiile incrucisate

      Ar trebui sa-l salte si pe ursache pentru ajutorul dat patronilor de sifuri. Ce tupeu pe sif5 sa zica ei au interesul actionarilor la inima.

      .... 1) chiar daca este stabilita de catre proprietar-posesor-potentialul ei vanzator; 

      2) nu inseamna ca ea va fi automat recunoscuta - dezvaluita - si de catre cumparatorii potentiali. 

    Faza e ca nu vrea sa dea dividend acest Ciurezu. Restul sunt vrajeli si abur. Si-a gasit cearta ca sa distraga atentia.

    1. Dupa ce s-a tot mandrit cu profituri depasite pe la juma de an, acum alearga sa nu dea nimic la actionari.

      eu nu cred ca nu se vor mai da dividende...sif5 a dat mereu dividende, mai mari mai micute da a dat ...oricum si daca imi vand certificatul tot "nimic" iar pretul e inca mic fata de ce ajunsese odata prin 2007-2008 ...

      Anonimule tu intelegi ce citesti sau citesti doar ce intelegi? Pana una alat Bilteanu sigur nu vrea sa dea dividend.

    ... daca Ciurezu tine cu dintii de averea-patrimoniul SIF Oltenia, atunci merita toata stima - si sustinerea - tuturor celorlalti actionari-co_proprietari ai SIF Oltenia. 

    BCR-ul sa faca bine sa distribuie ea dividende co_proprietarilor ei, si nu sa ceara SIF Oltenia ras_cumpararea la un pret de kkt, a actiunilor vandute scump. 

    Singura greseala a lui Ciurezu, este impotrivirea lui, ca SIF 5 sa plateasca dividende co_proprietarilor ei minoritari. 

    Asta este o politica proasta, care ar trebui ca sa ELIMINE asemenea companii de pe bursa ! 

    Deoarece rolul bursei, de ALTERNATIVA SECUNDARA LA FINANTAREA BANCARA: 

    1) nu este unilateral; 

    2) ci trebuie sa fie RECIPROC AVANTAJOS, adica: 

    2.1) nu doar pentru companii = CEREREA DE FINANTARE; 

    2.2) ci si pentru OFERTA DE FINANTARE, respectiv si pentru ACTIONARII MINORITARI.  

    1. Numai "elitele" astea spurcate au in cap DILUAREA PARTICIPATIILOR "MINORITARILOR" pe orice cale (nu doar sifonarea averii, ci si lipsirea de uzufruct-dividend) astfel incat: 

      majoritatea romanilor sa ajunga CHIRIASA-SANTAJABILA in propria ei tara.  

      Masoneria lucreaza impotriva statului si poporului roman, dupa principiul: 

      " Eu v-am facut, eu va omor ! " 

      Dati-le foc, ca la 1907 si 1933 ! 

    Oameni ai pietei de capital, com isi poate permite conducerea efectiva (doi oameni) sa trimita un asemenea comunicat la BVB, fara a convoca o sedinta de C.A. Ce tupeu poate sa aiba sa o besteleasca in halul asta pa Bobarca. Cine-i permite. Are tupeu fostul secretar de partid de la Electroputere.pIn loc sa pledeze pentru un cvorum cat mau mare la AGA, el zice ca nu este cazul. Spune ca sunt aproape 400.000 actionari cu actiuni intre 10- 1010, dar uita sa spuna ca cei care le-au primit dupa 1990, sunt deja decedati. Oameni ai pietei de capital nu veniti la sedinta lui Ciurezu si nu ridicati pragul ca sa poata iesi si el la pensie dupa aceasta functie. Ce excroc de taran prost crescut si badaran.

    1. La ce kkt mai vreti listare la bursa daca: 

      1) voi nu vreti ca sa impartiti cinstit-onest cu nimeni ????; 

      2) ceea ce produceti cu banii si/sau cu proprietatile imprumutate de la altii ???? 

      Mars si imprumuta-te la banca-camatari, nenorocitule. 

      Va meritati unii pe altii, hotilor !

      .... peste 5%, atunci de ce nu cereti dreaqului DELISTAREA de la ASF ??? 

      Iar daca ASF-ul este inca plin de securisti, si va PARAZITEAZA VOUA PROPRIETATEA: 

      atunci ce mama dreaqului mai cautati in Romania ???? 

      A, voi sunteti SOBOLANII CAPITALISTI, care vor sa salveze-elibereze Romania de GANDACII COMUNISTI ? 

      Arza-v-ar Focu` Gheenii de PARAZITI ! 

      Poate ar fi mai bine sa taci. Cu vocabularul asta de mahala e clar ce cota ai....poti sa-ti spui parerile si elegant.De... unde nu e nu e

      .... ale planetii, dar devin MISTRET cu scrofulosii ! 

      .... atat de tare, incat o sa rasune multa vreme si dupa ! 

      Cam la fel cum a procedat Cristos ! 

      Mai tu asta care guitzi incontinuu - vezi c'ai gresit ograda. Esti total patetic.

      Daca ai toti muschii la tine (da' TOTI) ia-te de gat cu Ciurezelu cu argumente si nu cu invective. Da' si pentru asta trebe sa te duca mintea ... 

    Fata de alte SIF-uri,SIF5 a dat dividende si se tranzactioneaza la cea mai mare valoare.Daca nu va convine,vindeti si cumparati la altul.

    1. .... in raport cu celelalte SIFuri, e kka ! 

      Daca s-ar fi tranzactionat vreun SIF peste VUAN, atunci apreciam interventia ta ...... drept una JUSTA, si nu doar una CORECTA ! 

      .... Corect spus este: 

      " Se scoate dintr-un calcul obscur ..... precum termometrul ! "  

      Mai bine iti dezinfectezi gura cu niste clor... ti s-ar potrivi foarte bine.

    Noi scuipam si acolo unde ne-a fost bine. Dati in Cuireza cu bazuca, ca a ramas singur singurel pe plaiul mioritic de sifonel...si lupii si cainii si ciobanii, tineri or batrani, sau pus pe el. Curat murdar cum ne-a zis nenea Iancu.

    eu zic sa va aduceti aminte de fosta conducere sif 5 .Unii sunt la puscarie altii vor intra cu tot cu familii.Ciurezu incearca sa protejeze avutia Sif 5 sa ii creasca valoarea prin achizitii de active.Daca nu va da dividente bine ar fi pentru lupta pentru sif-uri acum se incinge prin ridicarea pragului de 5%.Ca e taran asta e alta treaba dar e un comuisc care agonisescte pentru investitorii lui.Preferati o lichidare gen FP. Daca trebuie sa te gandesti la o investitie pe termen lung iesi acum din FP si poate te gandesti la tgn sau tle sau de ce nu sif5. Baiatu asta Pogonaru are o legutura cu Chelu ? intreb nu omorati emisarul.

    1. Draga h2o,

      Pogonaru s-a batut cu Chelu de ani de zile, era aliatul lui Ciurezu impotriva lui Chelu la Argus. Uiti ca Ciurezu era mana dreapta a lui Dinel si a pus botul la Banca Religiilor. Cum l-au tolerat atata timp investitorii dupa plecarea fostei conduceri nu inteleg. 

      Nu a fost niciodata decat cel care s-a luptat pentru pozitia lui cu profesionalismul care il caracterizeaza.E prea adevarat( ca profesionist) si nu poate fi ignorat de nimeni.

    In situatia de fata pot afirma un singur lucru:adevarul este undeva la mijloc.Sa incercam un exercitiu de sinceritate.Unde erau aceste personaje acum 24 de ani si in ce functii?Sunt cu totii niste scursori post decembriste si vor plati pentru tot ce au facut.Au impresia ca toata lumea este proasta si doar ei detin adevarul absolut.Este un razboi al orgoliilor si al prostiei, unii nu se mai satura de bani( nu stiu de ce), iar altii de putere.Fiti linistiti cu totii, va asteapta iadul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb